Türkiye ekonomisine yön veren şirketler

Kaynak: AA
Kaynak: AA

'Yerli araba' için atılan imzalarla birlikte 'beş babayiğit' belli oldu. Türkiye ekonomisinin beş önemli firmasının imza attığı proje akıllara Türkiye ekonomisinin mihenk taşlarını getirdi. Türkiye ekonomisine yön veren istihdam sayılarıyla, ihraçlarıyla ekonominin en önemli şirketleri hangileri? Türkiye ekonomisine yön veren Türk şirketlerini sizler için derledik.

Türkiye’nin 'yerli otomobil' için attığı büyük adımla birlikte, aracı üretecek 5 'babayiğit' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmıştı. 5 “babayiğit” şirket Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding(KARSAN), Turkcell ve Zorlu Holding olarak belirlendi. Yerli otomobili üretecek holdinglerin belirlenmesi akıllara Türkiye'deki büyük firmaları getirdi. Bünyelerinde birçok şirket barındıran holdinglerin Türkiye ekonomisine büyük katkıları var.

Türkiye ekonomisine yön veren holdingler...

Koç Holding

                                    1926 yılında kurulan holding, Türkiye'nin ilk holdingidir. Koç Topluluğuna bağlı 5 şirket ilk 10'a girmeyi başarmıştır. Ekonomist dergisi tarafından yapılan Türkiye'nin en zengin aileleri araştırmasında Koç ailesi sahip olduğu serveti ile Türkiye'nin en zengin aileleri arasında 1.sırada yer almaktadır.
Koç Holding 1926 yılında kurulan holding, Türkiye'nin ilk holdingidir. Koç Topluluğuna bağlı 5 şirket ilk 10'a girmeyi başarmıştır. Ekonomist dergisi tarafından yapılan Türkiye'nin en zengin aileleri araştırmasında Koç ailesi sahip olduğu serveti ile Türkiye'nin en zengin aileleri arasında 1.sırada yer almaktadır.
Doğuş Holding

                                    Doğuş Grubu veya Doğuş Holding A.Ş., 1951 yılında Türkiye'de kurulan şirket grubudur. Bünyesinde bulunan 250'ye yakın şirketi ve 40.000'in üzerindeki çalışanı ile hizmet vermektedir.
Doğuş Holding Doğuş Grubu veya Doğuş Holding A.Ş., 1951 yılında Türkiye'de kurulan şirket grubudur. Bünyesinde bulunan 250'ye yakın şirketi ve 40.000'in üzerindeki çalışanı ile hizmet vermektedir.
Eczacıbaşı Holding

                                    Nejat Eczacıbaşı tarafından 1942’de temelleri atılan Eczacıbaşı Topluluğu, sanayi alanındaki ilk girişimini, 1952’de İstanbul’da kurulan ilaç fabrikası ile gerçekleştirdi.
Eczacıbaşı Holding Nejat Eczacıbaşı tarafından 1942’de temelleri atılan Eczacıbaşı Topluluğu, sanayi alanındaki ilk girişimini, 1952’de İstanbul’da kurulan ilaç fabrikası ile gerçekleştirdi.
Sabancı Holding

                                    Hacı Ömer Sabancı Holding, kısaca Sabancı Holding, 1968 yılında[1] Hacı Ömer Sabancı tarafından Adana'da kurulan, Türkiye'nin en büyük şirketlerindendir. 2012 yılında şirketin toplam faaliyet kârı 4 milyar 676 milyon TL, net dönem kârı ise 1 milyar 856 milyon TL olmuştur.
Sabancı Holding Hacı Ömer Sabancı Holding, kısaca Sabancı Holding, 1968 yılında[1] Hacı Ömer Sabancı tarafından Adana'da kurulan, Türkiye'nin en büyük şirketlerindendir. 2012 yılında şirketin toplam faaliyet kârı 4 milyar 676 milyon TL, net dönem kârı ise 1 milyar 856 milyon TL olmuştur.
Enka Holding

                                    Enka Şirketler Grubu, 1957 yılında kurulmuş merkezi İstanbul'da bulunan şirketler grubu. Türkiye'nin önemli şirketleri arasında bulunmaktadır. Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından 1957 yılında kurulmuş bir şirkettir. Özellikle Soğuk Savaş'ın bitmesinin ardından Rusya ve Türki Cumhuriyetler'de gerçekleştirdikleri projelerle adını duyurmuştur. Grup, Türkiye'de elektrik santrali kurulu gücü bakımından ülkenin en büyük özel sektör firmasıdır.
Enka Holding Enka Şirketler Grubu, 1957 yılında kurulmuş merkezi İstanbul'da bulunan şirketler grubu. Türkiye'nin önemli şirketleri arasında bulunmaktadır. Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından 1957 yılında kurulmuş bir şirkettir. Özellikle Soğuk Savaş'ın bitmesinin ardından Rusya ve Türki Cumhuriyetler'de gerçekleştirdikleri projelerle adını duyurmuştur. Grup, Türkiye'de elektrik santrali kurulu gücü bakımından ülkenin en büyük özel sektör firmasıdır.
Zorlu Holding

                                    Zorlu Holding farklı sektörlerde faaliyet gösteren Zorlu Grubu’na ait şirketlerin tek bir merkezden sevk ve idaresinin sağlanması, şirketler arasındaki koordinasyonun gerçekleştirilmesi, finansman temini görevlerini gerçekleştirmek üzere 1990 yılında kurulmuştur. Temelleri 1953’te Denizli’nin Babadağ ilçesinde Hacı Mehmet Zorlu tarafından atılan Zorlu Holding, tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, metalürji ve savunma sektörlerinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Başkan Vekili Zeki Zorlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ise Olgun Zorlu, Mehmet Emre Zorlu ve Selen Zorlu Melik'tir.
Zorlu Holding Zorlu Holding farklı sektörlerde faaliyet gösteren Zorlu Grubu’na ait şirketlerin tek bir merkezden sevk ve idaresinin sağlanması, şirketler arasındaki koordinasyonun gerçekleştirilmesi, finansman temini görevlerini gerçekleştirmek üzere 1990 yılında kurulmuştur. Temelleri 1953’te Denizli’nin Babadağ ilçesinde Hacı Mehmet Zorlu tarafından atılan Zorlu Holding, tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, metalürji ve savunma sektörlerinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Başkan Vekili Zeki Zorlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ise Olgun Zorlu, Mehmet Emre Zorlu ve Selen Zorlu Melik'tir.
Anadolu Grubu

                                    Anadolu Grubu, Merkezi İstanbul'da bulunan, başta Türkiye olmak üzere 19 ülkede faaliyet gösteren Türk holding. Grup, 1949 yılında tanışan Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından 1950 yılında kuruldu. Dünya ölçeğindeki saygın markalarıyla; meşrubat, otomotiv ve perakende alanlarına yoğunlaşan Anadolu Grubu, son yıllarda tarım, gayrimenkul, enerji ve sağlık sektörlerine yaptığı yatırımlarla faaliyet alanını genişletti. Grubun halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik (ADEL), Anadolu Efes (AEFES), Anadolu Isuzu (ASUZU), Coca-Cola İçecek (CCOLA), Migros (MGROS) ve Yazıcılar Holding (YAZIC) hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.
Anadolu Grubu Anadolu Grubu, Merkezi İstanbul'da bulunan, başta Türkiye olmak üzere 19 ülkede faaliyet gösteren Türk holding. Grup, 1949 yılında tanışan Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından 1950 yılında kuruldu. Dünya ölçeğindeki saygın markalarıyla; meşrubat, otomotiv ve perakende alanlarına yoğunlaşan Anadolu Grubu, son yıllarda tarım, gayrimenkul, enerji ve sağlık sektörlerine yaptığı yatırımlarla faaliyet alanını genişletti. Grubun halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik (ADEL), Anadolu Efes (AEFES), Anadolu Isuzu (ASUZU), Coca-Cola İçecek (CCOLA), Migros (MGROS) ve Yazıcılar Holding (YAZIC) hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.
BMC Sanayi ve Ticaret

                                    BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. 1966 yılından itibaren kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladı. BMC'nin başlagıçta %74 olan yerli sermaye oranı 1989 yılında Türkiye'nin %100 yerli sermayeli tek ticari araç üreticisi konumuna yükseldi. BMC, 1976 yılında, Türkiye'de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştirdi. Motorlu araçların yanı sıra, endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askeri amaçlı ürünleri de üretmeye başladı. Yine bu yıllarda, Leyland serisine ait ilk hafif ticari araç olan Leyland 30 kamyoneti piyasaya sundu. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye'nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan Yavuz serisini üretti. 1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu Fatih serisi kamyonları üretmeye başladı.
BMC Sanayi ve Ticaret BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. 1966 yılından itibaren kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladı. BMC'nin başlagıçta %74 olan yerli sermaye oranı 1989 yılında Türkiye'nin %100 yerli sermayeli tek ticari araç üreticisi konumuna yükseldi. BMC, 1976 yılında, Türkiye'de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştirdi. Motorlu araçların yanı sıra, endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askeri amaçlı ürünleri de üretmeye başladı. Yine bu yıllarda, Leyland serisine ait ilk hafif ticari araç olan Leyland 30 kamyoneti piyasaya sundu. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye'nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan Yavuz serisini üretti. 1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu Fatih serisi kamyonları üretmeye başladı.
Kıraça Holding

                                    Kıraça Holding, ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Türk holding kuruluşu. Başta otomotiv ve otomotiv yan sanayi olmak üzere, denizcilik, tasarım ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde bulundurmaktadır. İnan Kıraç ve Claude Nahum tarafından 1998 yılında kurulmuştur. Kıraça Holding bünyesinde 8'in üzerinde şirketi barındırmaktadır.
Kıraça Holding Kıraça Holding, ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Türk holding kuruluşu. Başta otomotiv ve otomotiv yan sanayi olmak üzere, denizcilik, tasarım ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde bulundurmaktadır. İnan Kıraç ve Claude Nahum tarafından 1998 yılında kurulmuştur. Kıraça Holding bünyesinde 8'in üzerinde şirketi barındırmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >