Üst düzey Yunan bürokrata hapis şoku

Bir dönem Yunanistan'ın istatistik kurumunun başında bulunan Andreas Georgiou'ya görevi ihlal suçlamasıyla hapis cezası verildi.

Atina'daki temyiz mahkemesi, ELSTAT eski başkanı Georgiou'nun, 2009 yılına ilişkin bütçe verilerini kurumun yönetim kuruluna bildirmeden Avrupa İstatistik Ofisine (Eurostat) iletmesinin görevi ihlal suçu teşkil ettiğine hükmetti.

ABD'de yaşayan ve mahkemede avukatı tarafından temsil edilen Georgiou, üç yıl tecilli olmak üzere iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kurumun 2010-2015 yıllarında başkanlığını yapan Georgiou hakkında ilk olarak 2013 yılında söz konusu döneme ait bütçe açığını şişirdiği gerekçesiyle dava açılmıştı.

Georgiou'nun suçsuz bulunmasıyla dava düşmüş, ancak Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Areios Pagos) savcısı davayı yeniden açmıştı.

Georgiou, Yunanistan'ın bütçe açığının olduğundan az gösterildiği istatistik skandalı ve ilk kurtarma paketini almasından bir süre sonra ELSTAT'ın başına geçmişti.

Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) da görev yapan Georgiou, döneminde açıklanan bütçe açığı verilerinin ülkeyi zayıf gösterdiği ve kurtarma paketi koşullarının ağırlaşmasına sebep olduğu gerekçesiyle birçok Yunan politikacı tarafından suçlanıyor.

Ülkenin özellikle Avrupalı kreditörleri ise Georgiou'nun ülkenin verilerine güven kazandırdığını savunarak, yargılamaya karşı çıkıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >