İtalya’da gezilecek yerler

İtalya gezi rehberi.
İtalya gezi rehberi.

İtalya gezi rehberini sizler için derledik. İtalya gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

İÇİNDEKİLER

İtalya’da gezilecek yerler İtalya’nın tarihi geçmişi, sosyal ve coğrafi konumu nedeniyle çok fazladır. İtalya aynı zamanda birçok yemeğiyle de ünlü olduğundan oldukça fazla turist çekmektedir.

Ayrıca Vatikan’ın yani Hristiyanlığın temelinin de İtalya sınırları içinde olması İtalya’yı dini açıdan da önemli ve uğrak yeri haline getirmektedir. İtalya’da gezilecek şehirler her bir şehrinin ayrı çekici özellikleri olması dolayısıyla oldukça fazladır. Genel olarak bu şehirlerde bulunan önemli yerlere aşağıda değinilecektir.

İtalya’da gezilecek tarihi yerler

İtalya Eski Roma ile yakın bağlara sahip olduğundan dolayı eski ve dolgun bir geçmişe sahiptir. Bu nedenle İtalya’daki tarihi mekanlar oldukça fazladır. Sırasıyla bu mekanlar aşağıda açıklanacaktır:

· Kolezyum: Roma dönemine ait bu amfitiyatro MS 72 ile 80 yılları arasında inşa edilmiş İtalya’nın en önemli tarihi mekanıdır. Kolezyum, bugüne kadar gelmiş nadide eserlerden biri olarak kabul edildiğinden yıllardır sıklıkla ziyaret edilmektedir.

· Panteon: Başkent Roma’da bulunan Panteon Antik Roma Tanrıları için ibadethane olarak tasarlanmıştır. Ünlü Şamlı Apollodorus tarafından tasarlanan bina 46 metre boyundadır. Bina 7. yy’dan beri kilise olarak hizmet vermektedir.

· Floransa Katedrali: İtalya’nın en önemli manevi merkezlerinden olan katedral, 1294 yılında inşa edilmeye başlansa da 1496’da ancak tamamlanabilmiştir. 114 metre yüksekliğindeki bina Floransa’nın en çok turist çeken binasıdır.

· Roma Forumu: Eski Roma’nın en önemli şehir merkezlerinden biridir. Zamanında Eski Roma’nın adli, ticari ve manevi idaresi bu forumda sürdürülüyordu ancak bugün içerisinde harabeye dönmüş birçok yapıyı barındıran yıkılmış ve eskimiş bir mekân halindedir.

· Trevi Çeşmesi: Birçok tarihçi tarafından dünyanın en değerli çeşmesi olarak atfedilen Trevi Çeşmesi, Klasik ve Barok tarzlarında inşa edilmiştir. Çeşmenin yapımına 1732 yılında başlanmış ve 30 yılda tamamlanmıştır. Başkent Roma’da turistlerin en çok ilgisini çeken İtalya’nın tarihi yerlerinden biri haline gelmiştir.

· Pisa Kulesi: İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan bu kule 1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer almaktadır. Hiç İtalya’dan haberi olmayan kişilerin bile adını duymuş oldukları bu kule İtalya’nın en ünlü tarihi binalarındandır.

İtalya’da gezilecek doğal güzellikler

İtalya tarihi anlamda önemli birçok yer barındırdığı gibi doğal güzelliği olan birçok yeri de barındırmaktadır. Tarihin göbeği olan İtalya’daki doğa harikaları aşağıdaki gibidir:

· Cenova: Kuzey İtalya’da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alabilecek Cenova tarihi bir mekân olduğu kadar bir liman kenti de olduğundan denize bakan bölgeleri özellikle doğanın görsel şölenini gözler önüne sermektedir.

· Como Gölü: İtalya’nın dünyaca ünlü gölü olan Como, İtalya’nın en büyük 3. gölüdür. Gölün çevresinde Madonna, George Clooney ve Sylvester Stallone gibi dünyaca ünlü isimlerin evleri de bulunmaktadır.

· Tiber Nehri: İtalya’nın en büyük üçüncü nehri olan Tiber, Roma’nın simgesi haline gelmiş olan akarsulardandır. Haliyle Roma’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

· Porto Istana Plajı: gözlerden uzak İtalya’da tatil yapılacak yerler arayanlar için deniz, kum ve güneş üçlüsünden oluşan harika sessiz bir ortam sunan plaj alkollü ve alkolsüz içecek seçenekleriyle aileler için en güzel tatil yerlerinden biri olmaktadır.

İtalya’nın meşhur yemekleri

İtalya denildiğinde ilk akla gelen belki de makarnadır. Ancak İtalya sadece yemeklerinden ibaret olmadığı gibi yemekleri de sadece makarnadan ibaret değildir. İtalya’nın geleneksel yemekleri birçok çeşitten meydana gelmektedir. Örnekleri aşağıda sayılacaktır:

· Pizza: İtalya dendiğinde akla ilk makarna geldiğini söylesek de pizza da bir o kadar ünlü bir İtalyan yemeğidir. Hatta İtalya’yı bilmeyenlerin bile pizzayı bildikleri söylenebilir. Pizza ekmek hamurunun yayılarak üzerine çeşitli yiyeceklerin konularak fırında pişirilmesiyle oluşan lezzetli ve karın doyurucu bir İtalyan klasiğidir. Temel malzemesi ise olmazsa olmaz İtalyan mozarella peyniridir.

· Lazanya: Makarna türleri arasında Spagettiden sonra belki de diğer ülkelerin bildiği en yaygın yemektir. Kıyma, peynir ve makarnadan oluşan Türk mutfağındaki böreğe benzeyen bir şaheserdir.

Lazanya tarifi için tıklayın.

· Caponata: Ana maddesi patlıcan olan zeytinyağlı bir yemektir. Genelde kızartılmış ekmekle tüketilmektedir.

· Tiramisu: İtalyan tatlıları arasında tüm dünyaca bilinen ve yapılan kahveli ve kedi dilli lezzetli bir tatlıdır.

Ağzınıza sağlık güzel bir tiramisu tarifi için tıklayın.

İtalya’da mutlaka yapılması gerekenler

İtalya’da yapmadan dönülmemesi gerekenler aşağıda sayılacaktır:

· İtalya’nın en ünlü şehirlerinden olan Venedik’in en ünlü ziyaret noktası olan San Marco Meydanının günlük yaşamına karışarak sessiz bir gün geçirilmek.

· İtalya’nın en büyük opera binası olan Teatro Massimo’yu gezmek.

· Festivaller şehri Venedik’te sanatın keyfini çıkarmak.

· Venedik kanallarını gondolla gezmek.

· Pisa kulesi ile ilginç pozlar vermek.

İtalya’da gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

İtalya’da yapılacak tatil için uyarılar bilinmeden İtalya gezisine çıkılmamalıdır. Bu uyarılar aşağıdaki gibidir:

· İtalya bir AB üyesi olduğu için Schengen Vizesi talep etmektedir.

· İtalya’da farklı yerlerde farklı yemek fiyatları olmaktadır ve bir yerde çok ufak bir şeye tonlarca para istendiği halde başka bir yerde aynı paraya bir aileyi doyuracak yemek satın alınabilmektedir.

· Roma’ya gitmeden önce ya da gider gitmez alınacak bir Rome Pass kartı Kolezyum’ un önündeki kuyrukta beklenmemesini sağlayacaktır.

· Özellikle Napoli’de hırsızlığa karşı dikkatli olunmalıdır.

· Her yerde İngilizce konuşulmadığından ufak da olsa bir İtalyanca kitapçığı çantada bulundurulmalıdır.