10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

29 Mart
29 Mart

29 Mart'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? FETÖ'nün Balkan yapılanmasına ağır darbe: 6 terörist Türkiye'ye getirildi, 2017 büyüme rakamları açıklandı... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin! Bonus videolarımızı izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, FETÖ'nün Balkan yapılanmasına ağır darbe: 6 terörist Türkiye'ye getirildi, 2017 büyüme rakamları açıklandı... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin!

İşte GZT editörlerinin seçtiği 10 başlıkta günün özeti...

FETÖ'nün Balkan yapılanmasına ağır darbe: 6 terörist Türkiye'ye getirildi
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Balkan ayağına ağır darbe indirerek, örgütün 6 üst düzey elemanını Türkiye'ye getirdi.
MİT'in Kosova istihbaratıyla etkin işbirliği içinde gerçekleştirdiği operasyonlaTürkiye'de aranan FETÖ/PDY'nin 6 üst düzey mensubu yakalandı.
Cihan Özkan, Kahraman Demirez, Hasan Hüseyin Günakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya ve Yusuf Karabina adlı şahıslar, MİT tarafından özel bir uçakla Türkiye'ye getirildi.
FETÖ'nün Balkan yapılanmasına ağır darbe: 6 terörist Türkiye'ye getirildi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Balkan ayağına ağır darbe indirerek, örgütün 6 üst düzey elemanını Türkiye'ye getirdi. MİT'in Kosova istihbaratıyla etkin işbirliği içinde gerçekleştirdiği operasyonlaTürkiye'de aranan FETÖ/PDY'nin 6 üst düzey mensubu yakalandı. Cihan Özkan, Kahraman Demirez, Hasan Hüseyin Günakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya ve Yusuf Karabina adlı şahıslar, MİT tarafından özel bir uçakla Türkiye'ye getirildi.
Çiftlik Bank soruşturmasında 3 şirkete kayyum ataması
Kayyum ataması olan şirketlerin Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı son açıklamaya göre üyelerden 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 TL toplayan Çiftlik Bank, 687 milyon 838 bin TL geri ödeme yaptı.
Sistemdeki mal varlığı değeri 58 milyon 126 bin TL. Şirketlere sermaye olarak aktarılan para tutarı ise 128 milyon 490 bin TL. Başsavcılık yazısında "Sistemin kuruluşundan bu yana öngörüldüğü şekilde çalıştığının varsayılması halinde katılımcılara 2 milyar 971 milyon 905 bin TL geri ödeme yapılması gerektiği, şüphelilerin ise baştan beri durumun farkında olduğu ve dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği" belirtildi.
Çiftlik Bank soruşturmasında 3 şirkete kayyum ataması Kayyum ataması olan şirketlerin Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı son açıklamaya göre üyelerden 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 TL toplayan Çiftlik Bank, 687 milyon 838 bin TL geri ödeme yaptı. Sistemdeki mal varlığı değeri 58 milyon 126 bin TL. Şirketlere sermaye olarak aktarılan para tutarı ise 128 milyon 490 bin TL. Başsavcılık yazısında "Sistemin kuruluşundan bu yana öngörüldüğü şekilde çalıştığının varsayılması halinde katılımcılara 2 milyar 971 milyon 905 bin TL geri ödeme yapılması gerektiği, şüphelilerin ise baştan beri durumun farkında olduğu ve dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği" belirtildi.
2017 büyüme rakamları açıklandı
Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 yılı büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüzde 7.4 büyüdü ve son 4 yılın rekorunu kırdı. Kişi başı milli gelir ise 10 bin 597 dolar oldu. Türkiye, bu büyüme oranı ile OECD ülkeleri içerisinde yüzde 8,4 büyüyen İrlanda'dan sonra en hızlı büyüyen ülke oldu.
Türkiye ekonomisi 2016 yılında ise yüzde 3.2 büyümüştü.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 arttı.
Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 3 trilyon 104 milyar 907 milyon TL oldu.
2017 büyüme rakamları açıklandı Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 yılı büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüzde 7.4 büyüdü ve son 4 yılın rekorunu kırdı. Kişi başı milli gelir ise 10 bin 597 dolar oldu. Türkiye, bu büyüme oranı ile OECD ülkeleri içerisinde yüzde 8,4 büyüyen İrlanda'dan sonra en hızlı büyüyen ülke oldu. Türkiye ekonomisi 2016 yılında ise yüzde 3.2 büyümüştü. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 3 trilyon 104 milyar 907 milyon TL oldu.
Avrupa'da iki ülke birleşme yolunda
Romanya Parlamentosu, tarihte "Besarabya" olarak anılan bugünkü Moldova topraklarının Romanya ile birleşmesinin 100. yıldönümü için gerçekleştirilen ortak bir anma toplantısında Moldova ile bütünleşme niyet deklarasyonu yayımladı. Romanya'da açıklanan söz konusu deklarasyon Romanya halkının Moldova ile birleşme arzusunu dile getiriyor ve olası bir birleşmenin Moldova halkının kararıyla gerçekleşebileceğini, Romanya halkının buna artık hazır olduğunu vurguluyor.
Avrupa'da iki ülke birleşme yolunda Romanya Parlamentosu, tarihte "Besarabya" olarak anılan bugünkü Moldova topraklarının Romanya ile birleşmesinin 100. yıldönümü için gerçekleştirilen ortak bir anma toplantısında Moldova ile bütünleşme niyet deklarasyonu yayımladı. Romanya'da açıklanan söz konusu deklarasyon Romanya halkının Moldova ile birleşme arzusunu dile getiriyor ve olası bir birleşmenin Moldova halkının kararıyla gerçekleşebileceğini, Romanya halkının buna artık hazır olduğunu vurguluyor.
Cüneyt Çakır ve ekibine Dünya Kupası müjdesi
FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ile yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun, 2018 FIFA Dünya Kupası'nda görev alacak.
FIFA'dan yapılan açıklamaya göre, Cüneyt Çakır, Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda düdük çalacak 36 hakem, Bahattin Duran ve Tarık Ongun ise 63 yardımcı hakem arasında yer aldı.
Cüneyt Çakır ve ekibine Dünya Kupası müjdesi FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ile yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun, 2018 FIFA Dünya Kupası'nda görev alacak. FIFA'dan yapılan açıklamaya göre, Cüneyt Çakır, Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda düdük çalacak 36 hakem, Bahattin Duran ve Tarık Ongun ise 63 yardımcı hakem arasında yer aldı.
Sahaya silahla giren başkana 3 yıl men
Yunan ekibi PAOK'un başkanı Ivan Savvidis'e 3 yıl men ve 100 bin avro para cezası verildi. Hükmen yenik ilan edilen PAOK'un bu sezon 3, gelecek sezon ise 2 puanı silinecek. Yunanistan'ın PAOK Kulübü'nün Başkanı Ivan Savvidis, futboldan 3 yıl men cezası aldı.
Yunanistan Süper Lig Üst Disiplin Kurulu, ligin 25'inci haftasında Selanik ekibi PAOK'un Tumba Stadı'nda AEK ile oynanan olaylı maça ilişkin cezaları açıkladı.
Kurul kararıyla, PAOK'un başkanı Ivan Savvidis'e 3 yıl futboldan men ve 100 bin avro para cezası verildiği bildirildi.
Sahaya silahla giren başkana 3 yıl men Yunan ekibi PAOK'un başkanı Ivan Savvidis'e 3 yıl men ve 100 bin avro para cezası verildi. Hükmen yenik ilan edilen PAOK'un bu sezon 3, gelecek sezon ise 2 puanı silinecek. Yunanistan'ın PAOK Kulübü'nün Başkanı Ivan Savvidis, futboldan 3 yıl men cezası aldı. Yunanistan Süper Lig Üst Disiplin Kurulu, ligin 25'inci haftasında Selanik ekibi PAOK'un Tumba Stadı'nda AEK ile oynanan olaylı maça ilişkin cezaları açıkladı. Kurul kararıyla, PAOK'un başkanı Ivan Savvidis'e 3 yıl futboldan men ve 100 bin avro para cezası verildiği bildirildi.
Ben Arfa'dan Fenerbahçelileri heyecanlandıran ayrılık açıklaması
Fransa Birinci Futbol Ligi ekiplerinden Paris Saint-Germain forması giyen Hatem Ben Arfa, takımdan ayrılacağını açıkladı.
Fransız futbolcu Ben Arfa, Instagram hesabından yayımladığı mesajda, "PSG'deki maceram sona yaklaşıyor. Yaşadığım zor günlere rağmen bu formayı giydiğim için mutluyum. Her zaman takım arkadaşlarımla yaşadığım harika anılarımı hatırlayacağım. Bu sayede beni destekleyen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu kulübü her zaman seveceğim." ifadelerini kullandı.
Ben Arfa'dan Fenerbahçelileri heyecanlandıran ayrılık açıklaması Fransa Birinci Futbol Ligi ekiplerinden Paris Saint-Germain forması giyen Hatem Ben Arfa, takımdan ayrılacağını açıkladı. Fransız futbolcu Ben Arfa, Instagram hesabından yayımladığı mesajda, "PSG'deki maceram sona yaklaşıyor. Yaşadığım zor günlere rağmen bu formayı giydiğim için mutluyum. Her zaman takım arkadaşlarımla yaşadığım harika anılarımı hatırlayacağım. Bu sayede beni destekleyen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu kulübü her zaman seveceğim." ifadelerini kullandı.
GetContact uygulaması Google Play ve App Store'dan kaldırıldı
GetContact, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun inceleme sürecinin ardından hem Google Play hem de App Store'dan kaldırıldı. Dün aralarında GetContact'ın da bulunduğu 25 uygulama için inceleme sürecini başlatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, kişisel verilerin tehlikede olduğunu duyurmuş ve bu tür uygulamalara güvenilmemesi gerektiği yönünde kullanıcıları uyarmıştı. Veri sızıntılarının ve güvenlik kaygılarının ortaya çıkmasının ardından kişisel verilerin tehlikeye girebileceği söylenmişti. Haliyle Google ve Apple da konuyla ilgili önemli bir adım atarak uygulama mağazalarından GetContact'ı kaldırdı. Yani şu anda hem Google Play hem de App Store üzerinden bu mobil uygulamaya erişmek mümkün değil.
GetContact uygulaması Google Play ve App Store'dan kaldırıldı GetContact, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun inceleme sürecinin ardından hem Google Play hem de App Store'dan kaldırıldı. Dün aralarında GetContact'ın da bulunduğu 25 uygulama için inceleme sürecini başlatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, kişisel verilerin tehlikede olduğunu duyurmuş ve bu tür uygulamalara güvenilmemesi gerektiği yönünde kullanıcıları uyarmıştı. Veri sızıntılarının ve güvenlik kaygılarının ortaya çıkmasının ardından kişisel verilerin tehlikeye girebileceği söylenmişti. Haliyle Google ve Apple da konuyla ilgili önemli bir adım atarak uygulama mağazalarından GetContact'ı kaldırdı. Yani şu anda hem Google Play hem de App Store üzerinden bu mobil uygulamaya erişmek mümkün değil.
Google, Oracle'a tazminat ödemeye mahkum edildi
Google, Android işletim sisteminde Java programlama dilini kullandığı için Oracle’a tazminat ödeyecek. Google’ın Android işletim sisteminde Java programlama dilini kullandığını iddia eden ve bu iddiasını mahkemeye taşıyan Oracle, telif hakkı davasında temyiz sürecinde başarıya ulaştı.
Telif hakkı ihlali için 9 milyar dolar tazminat talep eden Oracle, Google’a büyük bir maddi zarar vermek istiyor.
Google, Oracle'a tazminat ödemeye mahkum edildi Google, Android işletim sisteminde Java programlama dilini kullandığı için Oracle’a tazminat ödeyecek. Google’ın Android işletim sisteminde Java programlama dilini kullandığını iddia eden ve bu iddiasını mahkemeye taşıyan Oracle, telif hakkı davasında temyiz sürecinde başarıya ulaştı. Telif hakkı ihlali için 9 milyar dolar tazminat talep eden Oracle, Google’a büyük bir maddi zarar vermek istiyor.
Facebook, gizliliği artıran küçük bir adım daha attı
Facebook, veri sızıntısının ardından yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, son olarak gizliliği artırmaya yönelik yeni bir hamle daha yaptı. Konuyla ilişkili olarak Facebook'un yaptığı açıklamanın kısa özeti ise şöyle: Partner Kategorileri programının sonlandırılmasının ardından kullanıcı gizliliğinin artacağı öngörülüyor. Bu sürecin tam anlamıyla hayata geçebilmesi için de altı ay süre gerektiği de belirtilenler arasında.
Facebook, gizliliği artıran küçük bir adım daha attı Facebook, veri sızıntısının ardından yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, son olarak gizliliği artırmaya yönelik yeni bir hamle daha yaptı. Konuyla ilişkili olarak Facebook'un yaptığı açıklamanın kısa özeti ise şöyle: Partner Kategorileri programının sonlandırılmasının ardından kullanıcı gizliliğinin artacağı öngörülüyor. Bu sürecin tam anlamıyla hayata geçebilmesi için de altı ay süre gerektiği de belirtilenler arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >