103 kişi hastaneye başvurdu: Belediye Başkanı 'suları kaynatarak için' uyarısı yaptı

​Bartın’ın Amasra ilçesinde ishal ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvuruldu
​Bartın’ın Amasra ilçesinde ishal ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvuruldu

Bartın’ın Amasra ilçesinde ishal ve mide bulantısı şikayetiyle 103 kişi, hastaneye başvurdu. Sudan numune alınırken, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır şebeke sularının kaynatılarak kullanılmasını istedi.

 Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır

6 bin 600 nüfuslu Amasra ilçesinde perşembe gününden beri 103 kişi ishal ve mide bulantısı şikayetiyle ilçe devlet hastanesine başvurdu. Hastaneye başvuranların çoğunluğu, serum tedavisinin ardından taburcu edildi. Hastane yetkilileri, durumu İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdi. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, dün ilçeye suyun geldiği bölgeden ve su isale hattından numune alarak, laboratuvara gönderdi. İlçede mahallelerde bulunan çeşmeler de belediye ekipleri tarafından kapatıldı. Laboratuvar sonuçlarının yarın çıkacağı bildirildi.

'Suyu kaynatarak için'

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Son birkaç gündür ilçemizde meydana gelen ishal vakalarındaki artışla ilgili ilçe halk sağlığı ve belediyemiz ekiplerince tüm su kaynaklarında gerekli kontroller yapılmaya başlanılmıştır. Konu ile ilgili net bir bulguya rastlanılana kadar özellikle mahallelerimizdeki çeşme sularımızın kullanırken kaynatılması büyük önem arz etmektedir" dedi.

  • Zehirlenmenin sebebinin kirli su olduğu nasıl anlaşılır?
  • Temizliğinden şüphe duyduğunuz bir suyu içtiniz ya da yiyeceklerinizi bu su ile yıkadınız ve tükettiniz. Kısa bir süre sonra da vücudunuzda kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler görülmeye başladıysa bu durum kirli su zehirlenmesi yaşadığınıza bir işarettir. Kusma, sonrasında da ishal ile devam eden mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına sebep olan kirli su zehirlenmelerine de gıda zehirlenmesi denildiğini belirten Dr. Koray Akay, “Herhangi bir besinde bakteri bulunmasa da kirli su ile yıkandığında yine zehirlenme yaratabilir. Bu tip zehirlenmelerde bağışıklık sistemi güçlü olmayan, vücut direnci düşük kimseler için riskli durumlar ortaya çıkabilir. Tehlikeli hastalıklarla savaşan kimseler, küçük bebekler, çok yaşlı kimseler de riskli gruplardadır. Şebeke sularının temizlik kontrolüne, dışarda gıdalarımızı yıkadığımız sulara ya da kaynağını bilmediğimiz sulara dikkat etmeli, bilmediğimiz su kaynaklarını içmemeli ya da besinlerimizi yıkamamalıyız” şeklinde konuşuyor.
  • Nasıl tedavi edilir?
  • Kirli su zehirlenmelerinde ilk aşamada kusma ve ishale bağlı olarak kaybedilen sıvının yerine konulmasına odaklanılmalıdır. Kusmayı ya da ishali durdurmaya çalışmanın doğru bir yöntem olmadığına işaret eden Dr. Koray Akay, zehrin vücuttan atılması için bunun gerekli bir süreç olduğuna vurgu yapıyor. Ağızdan sıvı alma konusunda sorun yaşayan hastaların ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak damardan sıvı takviyesi almaları gerektiğini kaydediyor. İlk müdahalenin ardından iyileşene kadar hastanın yağsız ve posasız gıdalar ile beslenmesini de tavsiye eden Akay, “Ekmek, yağsız haşlama veya ızgara et, yoğurt ve pirinç lapası gibi gıdalar almak; çiğ sebze ve meyveler ile tatlı ve yağlı yiyeceklerden soslu yemeklerden kaçınmak, yoğurt ve yağsız peynir yemek önemlidir. Fakat en çok dikkat edilmesi gereken husus bol miktarda su tüketilmesidir” diyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >