'13-24 yaş arası bireyler dijital bağımlılık kıskacında'

​'13-24 yaş arası bireyler dijital bağımlılık kıskacında'

Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla ortaya çıkan dijital bağımlılık, özellikle 13-24 yaşlarındaki çocuk ve gençleri tehdit ediyor.

Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar başında sık zaman geçirilmesiyle ortaya çıkan, mutsuz, umutsuz, asosyal ve hareketsiz bir yaşama yol açan dijital bağımlılığın, özellikle 13-24 yaş arası bireyleri tehdit ettiği bildirildi.

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Di̇lci̇, dijital bağımlılığın son zamanlarda ciddi etkilere yol açtığını söyledi.

Bağımlılığı ‘dijital nesnelerin kullanım bozukluğu’ olarak da tanımlayan Dilci, gün içerisinde gereğinden fazla dijital nesnelerle temas halinde olan bireyin asosyal olduğunu ifade etti.

Suskunluk sarmalı, yoğun teknoloji kullanımıyla tetikleniyor ve günden güne derinleşiyor.
Suskunluk sarmalı, yoğun teknoloji kullanımıyla tetikleniyor ve günden güne derinleşiyor.

Pedagog Dilci, bu kişilerin sanal ortamda karşı tarafın ortaya koyduğu plan ve program doğrultusunda takip kültürü oluşturduğunu dile getirerek, ‘Bu kişilerin bir nevi düşüncesi de ipotek altına alınarak bir takip kültürü oluşturuluyor ve nesneler üzerinden sürekli birilerini takip ediyor. Bu şekilde içine kapanan kişi asosyalleşmektedir.’ dedi.

‘Suskunluk sarmalı’ oluşuyor

Dijital bağımlı hale gelen kişilerde 'suskunluk sarmalı' oluştuğuna da dikkati çeken Dilci, 'Bu kişiler giderek içine kapanmakta, giderek kendine ve başkalarına da yabancılaşmaktadır. Özellikle öz güven kaybına bağlı duygusal söz varlığının azalması ve gerçek insanlarla doğrudan bir iletişim olmadığı için çekingen, ürkek, öz saygısı düşük, benlik değerinde zedelenme olmuş kişilerde gerçek hayata karşı bir küsme oluşur.' diye konuştu.