14 Şubat: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

14 Şubat
14 Şubat

14 Şubat'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? Devlet sanatçısı Nuray Hafiftaş hayatını kaybetti, Afrin'de terör örgütlerine ait yasaklı silah ele geçirildi... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin.

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Devlet sanatçısı Nuray Hafiftaş hayatını kaybetti, Afrin'de terör örgütlerine ait yasaklı silah ele geçirildi... Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Nuray Hafiftaş hayatını kaybetti!
Sanatçı Nuray Hafiftaş, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında geçirdiği kalın bağırsak ameliyatından sonra karaciğerine de sıçrayan kanser nedeniyle Pendik'teki özel bir hastanede tedavi altına alınmıştı. Duymayan Kalmasın programının son dakika haberine göre; Nuray Hafiftaş bu sabah yoğun bakıma kaldırıldı.
Ünlü sanatçı yoğun bakıma kaldırıldığı hastanede hayatına veda etti.
Nuray Hafiftaş hayatını kaybetti! Sanatçı Nuray Hafiftaş, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında geçirdiği kalın bağırsak ameliyatından sonra karaciğerine de sıçrayan kanser nedeniyle Pendik'teki özel bir hastanede tedavi altına alınmıştı. Duymayan Kalmasın programının son dakika haberine göre; Nuray Hafiftaş bu sabah yoğun bakıma kaldırıldı. Ünlü sanatçı yoğun bakıma kaldırıldığı hastanede hayatına veda etti.
Başbakan Yıldırım: Helikopterin düşürüldüğüne yönelik delil yok
Başbakan Yıldırım, Afrin'de kırıma uğrayan ATAK helikopteri ile ilgili olarak: "Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil, belirti yok. Fakat bütün ihtimalleri gözardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde. Bu çalışma halihazırda devam ediyor, henüz tamamlanmış değil." dedi.
Başbakan Yıldırım: Helikopterin düşürüldüğüne yönelik delil yok Başbakan Yıldırım, Afrin'de kırıma uğrayan ATAK helikopteri ile ilgili olarak: "Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil, belirti yok. Fakat bütün ihtimalleri gözardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde. Bu çalışma halihazırda devam ediyor, henüz tamamlanmış değil." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Bu yıl TEOG olmayacak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ''Bu yıl TEOG olmayacak, adrese dayalı yerleştirme, eve en yakın okul sistemini dikkate alarak ve diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Bu yıl TEOG olmayacak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ''Bu yıl TEOG olmayacak, adrese dayalı yerleştirme, eve en yakın okul sistemini dikkate alarak ve diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz'' dedi.
Afrin'de 'yasaklı silah' ele geçirildi
Suriye'nin Afrin bölgesinde devam eden Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan bölgelerde Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok sayıda anti-personel mayını ele geçirildi. Terör örgütü mensuplarınca kazılan bazı sığınakların İHA'lar tarafından tespitinin önlenmesi için girişlerinin ağaç altlarına yapıldığı anlaşıldı.
Afrin'de 'yasaklı silah' ele geçirildi Suriye'nin Afrin bölgesinde devam eden Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan bölgelerde Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok sayıda anti-personel mayını ele geçirildi. Terör örgütü mensuplarınca kazılan bazı sığınakların İHA'lar tarafından tespitinin önlenmesi için girişlerinin ağaç altlarına yapıldığı anlaşıldı.
Fakıbaba: Bu yıl vatandaşa 500 bin koyun vereceğiz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba,''Hesaplarını yaptık, 300 kuzu sizin olacak, ancak bunu bütün arkadaşlara verecek değiliz. Bu yıl 500 bin koyun vereceğiz, önümüzdeki yıl da 500 bin vereceğiz ve devam edecek.''dedi. Fakıbaba, bu proje ile yılda en az 300 kuzu elde edilmesinin hedeflendiğine değinerek, şu bilgileri paylaştı:
"Hesaplarını yaptık, 300 kuzu sizin olacak, ancak bunu bütün arkadaşlara verecek değiliz. Bu yıl 500 bin koyun vereceğiz, önümüzdeki yıl da 500 bin vereceğiz ve devam edecek. Buradaki amacımız şehirdekileri köye getirmek değil, öncelikle köydeki arkadaşlarımızın şehre gitmesini önlemek. Öncelikle bu hak sizin olacak. Hatta hanımefendileri sigortalı edeceğiz. Anne şehre gitmeyince baba da evlat da oradan ayrılmayacak."
Fakıbaba: Bu yıl vatandaşa 500 bin koyun vereceğiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba,''Hesaplarını yaptık, 300 kuzu sizin olacak, ancak bunu bütün arkadaşlara verecek değiliz. Bu yıl 500 bin koyun vereceğiz, önümüzdeki yıl da 500 bin vereceğiz ve devam edecek.''dedi. Fakıbaba, bu proje ile yılda en az 300 kuzu elde edilmesinin hedeflendiğine değinerek, şu bilgileri paylaştı: "Hesaplarını yaptık, 300 kuzu sizin olacak, ancak bunu bütün arkadaşlara verecek değiliz. Bu yıl 500 bin koyun vereceğiz, önümüzdeki yıl da 500 bin vereceğiz ve devam edecek. Buradaki amacımız şehirdekileri köye getirmek değil, öncelikle köydeki arkadaşlarımızın şehre gitmesini önlemek. Öncelikle bu hak sizin olacak. Hatta hanımefendileri sigortalı edeceğiz. Anne şehre gitmeyince baba da evlat da oradan ayrılmayacak."
ABD istihbarat raporu: YPG PKK'nın Suriye'deki milis gücü
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından ABD Kongresi'ne sunulan "ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi" raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu" belirtildi.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Coats, Senato İstihbarat Komitesi'ndeki oturumda senatörlere ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi başlıklı raporu sundu.
Raporun Suriye ile ilgili bölümünde "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olan YPG, muhtemelen bir tür otonom yapı arayışında olacak ancak Türkiye, Rusya ve İran'ın direnciyle karşılaşacak." ifadelerine yer verildi.
ABD istihbarat raporu: YPG PKK'nın Suriye'deki milis gücü ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats tarafından ABD Kongresi'ne sunulan "ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi" raporunda YPG'nin "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olduğu" belirtildi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Coats, Senato İstihbarat Komitesi'ndeki oturumda senatörlere ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi başlıklı raporu sundu. Raporun Suriye ile ilgili bölümünde "PKK'nın Suriye'deki milis gücü olan YPG, muhtemelen bir tür otonom yapı arayışında olacak ancak Türkiye, Rusya ve İran'ın direnciyle karşılaşacak." ifadelerine yer verildi.
Ripple CEO'sundan kritik açıklama: Çoğu dijital paranın değeri sıfırlanacak
Dijital paralar konusunda uyarılarda bulunan Ripple CEO’su, çoğu dijital paranın bu piyasaya bir değer katmadığını ve sadece spekülatif amaçlar için kullanıldığını belirtti. Bitcoin’in diğer kripto paralardan farklı olduğunu belirten Garlinghouse, Bitcoin’in uzun süre kullanımı devam eden bir değer birimi olacağını söyledi. Garlinghouse’a göre birçok para ortadan kalkacak ve ömürleri de oldukça kısa olacak. Tecrübeli CEO, yatırımcısına bir şey kazandırmayacak bu paraların sadece alım ve satım işinde kullanılan amaçsız paralar olduğuna işaret etti.
Ripple CEO'sundan kritik açıklama: Çoğu dijital paranın değeri sıfırlanacak Dijital paralar konusunda uyarılarda bulunan Ripple CEO’su, çoğu dijital paranın bu piyasaya bir değer katmadığını ve sadece spekülatif amaçlar için kullanıldığını belirtti. Bitcoin’in diğer kripto paralardan farklı olduğunu belirten Garlinghouse, Bitcoin’in uzun süre kullanımı devam eden bir değer birimi olacağını söyledi. Garlinghouse’a göre birçok para ortadan kalkacak ve ömürleri de oldukça kısa olacak. Tecrübeli CEO, yatırımcısına bir şey kazandırmayacak bu paraların sadece alım ve satım işinde kullanılan amaçsız paralar olduğuna işaret etti.
Atom fotoğrafı, bilim yarışmasının en iyisi seçildi
Oxford Üniversitesi'nden David Nadlinger tarafından çekilen tek bir atom fotoğrafı, tanınmış bir bilim fotoğrafı yarışmasında en iyi fotoğraf ödülünün sahibi oldu. İngiltere’de bulunan Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (EPSRC) ulusal bilim fotoğraf yarışmasının kazanan fotoğraflarını açıkladı. Nadlinger’in büyük ödülü kazanan fotoğrafı iki metal elektrot arasındaki ışığın bir parçası olarak bir atomu gösteriyor. Resmin merkezinde görülen küçük, parlak nokta tek pozitif yüklü stronsiyum atomudur. Çevresinde yer alan metal elektrodlardan kaynaklanan elektrik alanlarıyla hareketsiz kalıyor. Sağ tarafta yer alan mavi-mor renkli bir lazerle aydınlandığında, atom normal bir fotoğraf makinesinin uzun pozlama fotoğrafında yakalaması için ışık parçacıklarını yeterince çabuk emer ve tekrar yayar.
Atom fotoğrafı, bilim yarışmasının en iyisi seçildi Oxford Üniversitesi'nden David Nadlinger tarafından çekilen tek bir atom fotoğrafı, tanınmış bir bilim fotoğrafı yarışmasında en iyi fotoğraf ödülünün sahibi oldu. İngiltere’de bulunan Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (EPSRC) ulusal bilim fotoğraf yarışmasının kazanan fotoğraflarını açıkladı. Nadlinger’in büyük ödülü kazanan fotoğrafı iki metal elektrot arasındaki ışığın bir parçası olarak bir atomu gösteriyor. Resmin merkezinde görülen küçük, parlak nokta tek pozitif yüklü stronsiyum atomudur. Çevresinde yer alan metal elektrodlardan kaynaklanan elektrik alanlarıyla hareketsiz kalıyor. Sağ tarafta yer alan mavi-mor renkli bir lazerle aydınlandığında, atom normal bir fotoğraf makinesinin uzun pozlama fotoğrafında yakalaması için ışık parçacıklarını yeterince çabuk emer ve tekrar yayar.
A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı
2019 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’na katılma hakkını elde etmek için 23 Şubat 2018 tarihinde İsveç ve 26 Şubat 2018 tarihinde Letonya ile deplasmanda Eleme Grubu maçları oynayacak olan Milliler, 16 Şubat’ta İstanbul’da kampa girerek çalışmalarına devam edecek.
PTT Türkiye Kupası müsabakaları devam eden sporcular ise takımlarının maçları bittikten sonra kampa dahil olacak.
A Milli Takım’ın aday kadrosu şu isimlerden oluşuyor:
Doğuş Balbay (Anadolu Efes), Tolga Geçim (Banvit), Sertaç Şanlı (Beşiktaş JK Sompo Japan), Kenan Sipahi (Beşiktaş JK Sompo Japan), Furkan Aldemir (Darüşşafaka Basketbol), Emircan Koşut (Darüşşafaka Basketbol), A.Buğrahan Tuncer (Eskişehir Basket), Ali Muhammed (Fenerbahçe Doğuş), Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe Doğuş), Hüseyin Göksenin Köksal (Galatasaray Odeabank), Ege Arar (Galatasaray Odeabank), Berk İbrahim Uğurlu (Pınar Karşıyaka), Metin Türen (Pınar Karşıyaka), J.Metecan Birsen (Sakarya BŞB Basketbol), Barış Ermiş (Tofaş)
A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı 2019 yılında düzenlenecek Dünya Kupası’na katılma hakkını elde etmek için 23 Şubat 2018 tarihinde İsveç ve 26 Şubat 2018 tarihinde Letonya ile deplasmanda Eleme Grubu maçları oynayacak olan Milliler, 16 Şubat’ta İstanbul’da kampa girerek çalışmalarına devam edecek. PTT Türkiye Kupası müsabakaları devam eden sporcular ise takımlarının maçları bittikten sonra kampa dahil olacak. A Milli Takım’ın aday kadrosu şu isimlerden oluşuyor: Doğuş Balbay (Anadolu Efes), Tolga Geçim (Banvit), Sertaç Şanlı (Beşiktaş JK Sompo Japan), Kenan Sipahi (Beşiktaş JK Sompo Japan), Furkan Aldemir (Darüşşafaka Basketbol), Emircan Koşut (Darüşşafaka Basketbol), A.Buğrahan Tuncer (Eskişehir Basket), Ali Muhammed (Fenerbahçe Doğuş), Melih Mahmutoğlu (Fenerbahçe Doğuş), Hüseyin Göksenin Köksal (Galatasaray Odeabank), Ege Arar (Galatasaray Odeabank), Berk İbrahim Uğurlu (Pınar Karşıyaka), Metin Türen (Pınar Karşıyaka), J.Metecan Birsen (Sakarya BŞB Basketbol), Barış Ermiş (Tofaş)
Eboue'nin Galatasaray'daki görevi belli oldu
Galatasaray'ın eski futbolcusu Emmanuel Eboue İstanbul'a geldi. Hasan Şaş ve Ümit Davala ile buluşan Fildişi Sahilli eski futbolcunun, sarı kırmızılı takımın altyapısında hem antrenörlük hem de Afrikalı futbolcuları izleme ekibimde scout olarak görev yapması bekleniyor.
Eboue'nin Galatasaray'daki görevi belli oldu Galatasaray'ın eski futbolcusu Emmanuel Eboue İstanbul'a geldi. Hasan Şaş ve Ümit Davala ile buluşan Fildişi Sahilli eski futbolcunun, sarı kırmızılı takımın altyapısında hem antrenörlük hem de Afrikalı futbolcuları izleme ekibimde scout olarak görev yapması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >