14.400 yıllık keşif: 'Ekmek kalıntıları bulundu'

Arkeologların çalışmaları 14.400 yıllık ekmek kalıntılarının bulunmasıyla sonuçlandı.
Arkeologların çalışmaları 14.400 yıllık ekmek kalıntılarının bulunmasıyla sonuçlandı.

Arkeologlar,Ürdün'ün kuzeyindeki bir Natufian avcı toplayıcı bölgesi olanShubayqa 1'de toplam 24 kömürleşmiş yiyecek kalıntısı buldu.Bukeşifle beraber, tarım faaliyetlerinin başlamasından önce bileekmek üretiminin olduğu anlaşıldı. Yapılan laboratuvardeneylerinin sonuçlarında ekmeğin, 14.400 yıllık olduğuverisine ulaşıldı.

Temel besin kaynaklarımızdan biri olan ekmek aslında sandığımızdan çok eski bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıktı. Ürdün’de, Shubayqa 1 olarak bilinen antik kazı alanında tarihte bilinen en eski ekmek kalıntısı keşfedildi.

Bu keşif arkeologların yıllardır karşılamadığı ilginç bir olay olarak değerlendirilebilir hatta arkeoloji tarihinde yapılmış birçok keşfi unutturabilecek cinsten bile diyebiliriz. Gerçekleştirilen çalışma, tarımcılığın başlama tarihinin ve sebebinin bilinenden çok farklı olduğunu gözler önüne serdi.

Shubayqa 1, yerel bazalt taşlardan yapılmış, yarı-Akdeniz yapılı, üst üste binmiş iki iyi korunmuş binadan oluşuyor. Bu yapı, yalnızca yontma taşlardan, taştan aletlerden, hayvan kemiklerinden ve bitki kalıntılarından oluşan zengin bir toplum olan Natufian yataklarını içermektedir. Saha 1990'lı yıllarda Allison Bets tarafından bulundu ve kısa süre içinde çalışmalara başlandı. Kopenhag Üniversitesi arkeologları 2012'den 2015'e kadar bölgede dört kazı sezonu gerçekleştirdi.

Ürüdn'deki Shubayqa 1 antik kazı alanında 1991'den beri çalışmalar devam ediyor.
Ürüdn'deki Shubayqa 1 antik kazı alanında 1991'den beri çalışmalar devam ediyor.

Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları, “Yüzlerce kömürleşmiş yemeğin Shubayqa 1'deki şöminelerde kalması olağanüstü bir bulgudur ve bize 14.000 yıllık gıda uygulamalarını karakterize etme şansı verdi” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kopenhag Üniversitesi'nden arkeolojist Tobias Richter'ın liderliğindeki ekip, Shubayqa 1 kazı alanında birçok yemek kalıntısı buldu. Ulaşılan yemek kalıntıları arasında en dikkat çekeni ise 14.400 yıllık bir ekmek oldu. Bu da başka bir deyişle ekmeğin tarımdan 4.000 yıl önce de yapıldığı anlamına geliyor.

Laboratuvar araştırmalarında ekmeğin 14.400 yıllık olduğu tespit edildi.
Laboratuvar araştırmalarında ekmeğin 14.400 yıllık olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibinin lideri Tobias Richter, konuya dair yaptığı açıklamalarda, o tarihlerde de belli tahıllar kullanılarak ekmek yapıldığını belirtti. Eski çağda yaşamış insanların aslında tarım faaliyetlerine başlamadan çok önce ekmek yaptıklarını hatta bu yüzden tarımcılığa başlamış olabileceklerini ve tarım faaliyetleriyle tahıl kullanımlarının daha da artmış olabileceğini belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >