18 kuş türü Bakanlık tarafından GPS ile takip ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma çalışmalarına veri elde etmek amacıyla Türkiye'deki dört farklı türden 18 kuş, GPS ile izleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce uygulamaya konulan GPS aracılığıyla bu yıl Türkiye'de 4 türden 18 kuş takip edilmeye başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığında görev yapan uzman ekipler tarafından kuşların ağırlığının yüzde 2'sini geçmeyecek bir ağırlıkta, sırt çantası şeklinde kuşların sırtına takılan GPS verici, belirli aralıklarla kuşların bulunduğu noktalara dair uydu üzerinden sinyaller gönderiyor.

Leylek, turna, kızıl şahin ve yılan kartalı türlerindeki kuşları takibe alan bakanlık, Türkiye'de üreyen turnaların, kışlamak için genellikle Çukurova'yı tercih ettikleri, leyleklerin genellikle daha güneye giderek, Afrika ülkelerine ulaştıkları bilgilerini edindi.

Bakanlık ayrıca Türkiye'de üreyen kuşların kış mevsiminde nerede bulunduğu, göç sırasında hangi alanlarda mola verdikleri gibi bilgileri de elde ederek, kuş türlerini koruma çalışmalarında kullanmaya başladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >