2016'nın en yenilikçi projeleri

Her sene çeşitli kategorilerde yılın inovatif çalışmalarını seçen 'Popular Science' mühendislik kategorisinde yılın kazananlarını belirledi.

Popular Science her yıl farklı kategorilerde en etkileyici 100 çalışmayı seçiyor. Bu yılın kazananları da geçtiğimiz günlerde belli oldu. İşte en etkileyici mühendislik projeleri:
Alptransit Gotthard Base Tüneli

                                    1999 yılında yapımına başlanan tünel 57 km uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli. İsviçre ile İtalya'yı birbirine bağlayan tünel bazı noktalarda zeminin 2.4 km altına kadar iniyor.
Alptransit Gotthard Base Tüneli 1999 yılında yapımına başlanan tünel 57 km uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli. İsviçre ile İtalya'yı birbirine bağlayan tünel bazı noktalarda zeminin 2.4 km altına kadar iniyor.
Zayed Ulusal Müzesi

                                    Birleşik Arap Emirlikleri çok sıcak olduğu için yer altına inşa edilen bu müze kartal kanadından esinlenerek yapılan kuleleriyle sıcak havayı dışarı veriyor ve böylece serinlik sağlıyor.
Zayed Ulusal Müzesi Birleşik Arap Emirlikleri çok sıcak olduğu için yer altına inşa edilen bu müze kartal kanadından esinlenerek yapılan kuleleriyle sıcak havayı dışarı veriyor ve böylece serinlik sağlıyor.
Mack Rides Pulsar - Su parkı

                                    Bu su parkını inşa etmek için bir gölü boşaltıp sonra tekrar doldurdular. Saatte 100 km hızla dalgalar arasında dolaşmak isteyenler burası sizin için.
Mack Rides Pulsar - Su parkı Bu su parkını inşa etmek için bir gölü boşaltıp sonra tekrar doldurdular. Saatte 100 km hızla dalgalar arasında dolaşmak isteyenler burası sizin için.
Gensler's Shanghai Tower- Şangay Kulesi

                                    Termos şeklinde ve çift dış katmanlı olarak inşa edilen bu yapı yazın sıcaktan kışın ise soğuktan koruyor.
Gensler's Shanghai Tower- Şangay Kulesi Termos şeklinde ve çift dış katmanlı olarak inşa edilen bu yapı yazın sıcaktan kışın ise soğuktan koruyor.
Uzun raf ömürlü mantarlar

                                    CRISPR-Cas9 tekniği ile genetiği değiştirilen mantarlar daha uzun ömre sahip. Gelecekte kullanıldığın da normal mantarlarla aynı fiyatta olacak.
Uzun raf ömürlü mantarlar CRISPR-Cas9 tekniği ile genetiği değiştirilen mantarlar daha uzun ömre sahip. Gelecekte kullanıldığın da normal mantarlarla aynı fiyatta olacak.
Multielevator - Her yöne gidebilen asansör

                                    Bu asansörler sadece dikey bir şekilde değil aynı zamanda yatay ve çapraz olarak da hareket edebiliyor. Amaç: Asansörlerin kapladığı alanı azaltmak ve sınırlarını genişletmek.
Multielevator - Her yöne gidebilen asansör Bu asansörler sadece dikey bir şekilde değil aynı zamanda yatay ve çapraz olarak da hareket edebiliyor. Amaç: Asansörlerin kapladığı alanı azaltmak ve sınırlarını genişletmek.
Carbfix - Hızlı karbondioksit depolayıcısı

                                    Atmosferdeki sera gazlarını toplayarak su içinde çözebilen bu sistem sonrasında bunları kireç taşına dönüştürerek depoluyor. Bu sayede küresel ısınmanın etkileri de azaltılabiliyor.
Carbfix - Hızlı karbondioksit depolayıcısı Atmosferdeki sera gazlarını toplayarak su içinde çözebilen bu sistem sonrasında bunları kireç taşına dönüştürerek depoluyor. Bu sayede küresel ısınmanın etkileri de azaltılabiliyor.
Advanced LIGO - Evrenin mikrofonu

                                    Bu sistem sayesinde evrendeki yer çekimsel dalgalar çözülebiliyor. Böylece hem evrenin tarihini öğrenmek hem de supernovaları fark etmek kolaylaşacak.
Advanced LIGO - Evrenin mikrofonu Bu sistem sayesinde evrendeki yer çekimsel dalgalar çözülebiliyor. Böylece hem evrenin tarihini öğrenmek hem de supernovaları fark etmek kolaylaşacak.
Transit Elevated Bus - Trafiğin üzerinden geçen otobüs

                                    Yolun iki tarafına döşenen raylar üzerinde giderek trafiğe takılmadan yolcu taşıyabilen bu otobüs Çin'de tasarlandı.
Transit Elevated Bus - Trafiğin üzerinden geçen otobüs Yolun iki tarafına döşenen raylar üzerinde giderek trafiğe takılmadan yolcu taşıyabilen bu otobüs Çin'de tasarlandı.
Depreme dayanıklı cam

                                    Fotoğrafta görülen kaydırak değil mühendislik harikası olan. Onu inşa etmek için kullanılan cam; dayanıklılığı arttırılmış ve depreme dayanıklı.
Depreme dayanıklı cam Fotoğrafta görülen kaydırak değil mühendislik harikası olan. Onu inşa etmek için kullanılan cam; dayanıklılığı arttırılmış ve depreme dayanıklı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >