25. Uluslararası Adana Film Festivali’nden Cannes Film Festivali ile ortak adım

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nden Cannes Film Festivali ile ortak adım
25. Uluslararası Adana Film Festivali’nden Cannes Film Festivali ile ortak adım

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 25.'si düzenlenecek olan Uluslararası Adana Film Festivali'nin bu yıl Cannes ile yapacağı ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes’in temsilcileriyle buluşturacak.

Bu yıl 22-30 Eylül 2018 tarihleri arasında 25.'si düzenlenecek olan Adana Film Festivali’nin ortağı, dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes oldu.

57. yaşını dolduran Cannes'ın en köklü bölümü Semaine de la Critique. 1962’de başlayan Semaine de la Critique, tarihinde Tevfik Başer’den (’40 Metre Kare Almanya’ - 1986) Şahin Kaygun’a (’Dolunay’ - 1988), Furüzan-Gülsün Karamustafa’dan (’Benim Sinemalarım’ - 1990) Canan Gerede’ye (’Robert’ın Filmi’ - 1992), Serdar Akar’dan (’Gemide’ - 1998) Mehmet Can Mertoğlu’na (’Albüm’ - 2016) uzanan fazlaca yerli yönetmenin adını duyurduğu önemli bir platform olmuştu.

Cannes Film Festivali
Cannes Film Festivali

Fransız eleştirmenlerin başlattığı bölüm, ’İlk film’ ve ’İkinci film’ göstererek genç yetenekleri keşfetme özelliğiyle biliniyor. Tarihi boyunca; Bernardo Bertolucci, Dusan Makavejev, Wong Kar-Wai, Alejandro Gonzalez Innaritu, Guillermo Del Toro, Fernando Solanas, Léos Carax, Jerzy Skolimowski, Hiroshi Teshigahara, Victor Erice, Ken Loach, Ousman Sembene, Otar Iosseliani, Jean-Marie Straub, Tony Scott, Barbet Schroeder, Denys Arcand, Aleksei German, John Sayles, Arnaud Desplechin, Deepa Mehta, Philippe Garrel gibi yönetmenleri sinema piyasasına armağan eden Semaine De la Critique, 30 yıl önce başlayan kısa film seçkisiyle Gaspar Noé, François Ozon, Andrea Arnold, Tran Anh Hung, Neil Jordan, Denis Villeneuve ile Justin Kurzel’in emekleme adımlarını attıkları ilk yer oldu.

Yeni yetenekler Adana'da keşfedilecek

25. Adana Film festivali
25. Adana Film festivali

Leica Cine Keşif Ödülü’ne ulaşan Yunan sinemacı Jacqueline Lentzou’nun ’Hector Malot, The Last Day of the Year’ı ile 'Kısa Film Ödülü’nü kucaklayan Elias Belkeddar’ın Cezayir-Fransa ortak yapımı ’A Wedding Day’ini de içeren 10 yarışma filmi seyircilerle 5'er filmlik iki program halinde buluşacak.

Festival kapsamında Adana'da bulunacak olan jüri üyeleri
Festival kapsamında Adana'da bulunacak olan jüri üyeleri

Öte yandan seçkinin ’özel seans’ bölümü kapsamında yine Cannes’da ilk kez gösterilen, ’Ara’ (’Interruption’) ile tanınan Yunan yönetmen Yorgos Zois’e Hollywood yolunu açan ’Third Kind’, 2017’de Venedik’te beğeni toplayan ’Vahşi Oğlanlar’ın (’Les Garçons Sauvages’) yönetmeni Bertrand Mandico’nun iddialı son kısa filmi ’Ultra Pulpe’ ve Boris Labbé imzalı benzersiz Fransız animasyonu ’La Chute’ de 3. programı oluşturacak.

Festival kapsamında Charles Tesson’un direktörlüğündeki Semaine de la Critique’in kısa film seçici kurulu üyeleri Léo Soesanto ve Marie-Pauline Mollaret, kısa filmcilerle fikir alışverişinde bulunacakları bir panele konuşmacı olarak katılacaklar. Ayrıca Mollaret, ortaklık kapsamında ’Uluslararası Kısa Film’ jürisinin üyesi olarak görev alacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >