3 bin 500 dolarla kurdular yıllık cirosu 72 milyon avro

Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Kaya
Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Kaya

Sakarya'da ilkokul arkadaşı 5 kişi, 3 bin 500 dolar sermayeyle 60 metrekare dükkanda başladıkları yerli filtre üretme hayallerine bugün yıllık 72 milyon avro ciroyla 28 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir fabrika haline geldi.

Yerli filtre üretme hayalleriyle 60 metrekarede 3500 dolara kurulan atölye, bugün 72 milyon avro ciroya ulaşan bir fabrikaya dönüştü.

Erdoğan Kaya ve 4 arkadaşı, ilkokulu bitirdikten sonra farklı iş kollarında çalışmaya başladı. Daha sonra yerli filtre üretimi için bir araya gelen okul arkadaşları, 1988 yılında 60 metrekare bir dükkan kiralayıp, işlerinden arda kalan zamanlarında burada filtre üzerine çalışmalar yaptı.

Kaynak: AA
Kaynak: AA

İlk filtreyi üretmeyi başaran okul arkadaşları, ürünü daha düşük maliyetle yaparak sipariş almaya başladı. Yanlarındaki 3 çalışanla filtre üretimini hızlandıran ortaklar, kalite ve güvene önem vermesinin meyvesini yurtdışından aldığı siparişlerle pekiştirdi.

3 bin 500 dolarla kuruldu, cirosu 72 milyon avro

Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Kaya, yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla 30 yıldır yolculuklarına birlikte devam ettiklerini belirten Kaya, şunları kaydetti:

  1. "Her birimiz okuldan sonra ayrılmıştık ama bu hayalle bir araya geldik. Normal çalıştığımız işlerden çıkarak akşam 6'dan sonra küçük bir atölyede ilk yaptığımız makineyle filtreyi üretmeyi başardık. O günün şartlarında 5 arkadaş harçlıklarımızdan 8 ay boyunca biriktirdiğimiz bütçe toplam 3 bin 500 dolardı. Hikayemize onunla başladık. Bugün filtre alanında dünyanın en büyük üretimini yapan firma olduk. Aksesuar alanında da Avrupa'nın en büyük kapasitesini gerçekleştiren bir firma haline geldik. Dünyanın toplamda ilk onda yer alan bütün beyaz eşya üreticilerine parça ve mal üreten bir firma konumundayız."

Kaynak: AA
Kaynak: AA
  1. İşe başladıkları günden bu yana hiçbir müşterileriyle ilişkilerinin sonlanmadığını vurgulayan Kaya, müşterilerinin ve bütçelerinin her geçen gün genişlediğini, bunun istikrarlı, sürdürülebilir büyümenin ve üretimin bir modeli olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA
Kaynak: AA

28 ülkeye ihracat

Sürekli büyümelerinin bir sürpriz olmadığını ancak disiplinli ve vizyoner çalışmanın karşılığını aldıklarının altını çizen Kaya, "Bu işe 60 metrekare bir atölyede 3 çalışanla başladık, şu anda Türkiye'de bin 420 çalışanımızla 28 ülkeye ihracat yapan bir firma konumuna geldik. Toplam üretimimizin yüzde 58'i ihracat. Bu 30 yıllık sürecimizde hem Türkiye'de istihdamı artırdık, hem de bu yıl yapacağımız yüzde 58'ini ihracatı oluşturan 72 milyon avro toplam ciroyla Türkiye ekonomisine de ciddi bir katkıda bulunduk." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA
Kaynak: AA
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >