3 yılın ardından: 'Türk fotoğrafçının drone'u kurtarıldı'

Kayıp drone, geri döndü.

Rize’de yaşayan ve şehrin ileri gelen fotoğrafçıları arasında gösterilen Harun Mavi’nin denize düşen drone’u aradan geçen 3 yılın ardından balıkçılar tarafından bulundu. Drone’unu teslim alan Mavi, cihazda kayıtlı görselleri kurtarmayı başardı.

Türkiye’nin en başarılı fotoğrafçıları arasında gösterilen Harun Mavi, bundan tam 3 yıl önce Karadeniz’de bulunan Gündoğdu isimli limanda drone ile çekimler yapıyordu. Teknik bir aksaklık dolayısıyla drone’unu denize düşüren ve dalgıçların yaptığı aramalardan da sonuç alamayan Mavi, cihazından umudunu kesmişti. Limandan ayrılırken balıkçılara ‘drone bulursanız haber verin’ ricasında bulunan Mavi’ye beklediği haber tam 3 yıl sonra geldi.

Umut kesilen drone'daki görüntüler kurtarıldı.
Umut kesilen drone'daki görüntüler kurtarıldı.

Balıkçı teknelerinin avlanmak amacıyla denize bıraktıkları ağlara takılan drone, kayıp hadisesini hatırlayan balıkçılar tarafından sahibine iade edildi. Aracın deniz altında oksitlenen hafıza kartını binbir uğraşla temizleyen fotoğrafçı, o gün çektiği görüntülerin tamamını kurtardı. Kartta bulunan görüntülerin yalnızca düşme anlarından ibaret olmadığı ve başka görüntülerin de olduğu sonradan ortaya çıktı.

'Hafıza kartı oksitlenmiş'

Olaya dair açıklamalarda bulunan Mavi, ‘Drone havada deşarj olması sonucunda metrelerce yükseklikten Karadeniz sularına çakıldı. Dalgıç arkadaşlar düştükten sonra kontrole geldi. Limanın içerisinde olduğu için denizin dibi bulanıktı. 1 metre bile görüş alanı yoktu. Dalgıç arkadaşlar tüm aramalarına rağmen drone'u bulamadı. Aramalar sonuç vermeyince umudu kestik. Aradan geçen yaklaşık 3 yıl sonra drone balıkçıların ağına takıldı. Balıkçıların bana ulaştırdığı drone kullanılmaz haldeydi. Hafıza kartı uzun süre deniz suyuna maruz kalmasından dolayı oksitlenmiş, temizledik ve görüntülerimizi kurtardık. Görüntülerde herhangi bir olumsuz şey olmadı.’ sözleriyle durumu özetledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >