4 yılda neler yaptı? Trump'ın başkanlık karnesi

Donald Trump
Donald Trump

Milyarder, emlak kralı ve televizyon karakteri olan Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nin 45'inci başkanı olarak ülkesinde ve dünyada pek çok kişiyi şaşırtmıştı. Trump başkanlık sürecinde iç siyasette azledilme noktasına kadar geldi. Medyaya savaş açtı, uluslararası anlaşmalardan çekildi. Son yılında ise koronavirüs salgınıyla uğraştı. İşte Trump'ın başkanlık karnesi...

Amerika Birleşik Devletleri'nin 45'inci başkanı olarak Beyaz Saray'a çıktığında 70 yaşındaydı. Ve siyasette hiçbir kariyeri yoktu. ABD'nin gördüğü en zengin ve en yaşlı başkan Donald Trump, halefi Barack Obama'nın umut veren "evet yapabiliriz" sloganını, "Amerika'yı yeniden büyük yapalım" sloganıyla değiştirdi. İç siyasette azledilme noktasına kadar geldi. Trump, ülke tarihinin en sıra dışı başkanlık dönemlerinden birine imza attı.

Başkanlığı protestolarla başladı
Başkanlığı protestolarla başladı

Başkanlığı günlerce süren eylemlerle başladı

Donald Trump'ın Başkanlığı protestolarla başladı. Onu Beyaz Saray'da görmek istemeyenler günlerce eylem yaptı.

Seçilmesinden kısa süre sonra göçmenlikle ilgili düzenlemeleri sıkılaştırdı, nüfusunun büyük bir bölümü Müslüman olan bazı ülke vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı.

İlk yurt dışı seyahatini Suudi Arabistan'a yaptı. O ziyarette 350 milyar dolarlık askeri anlaşma imzalandı. Trump, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili açıklamalar yapsa da Veliaht Prensi hep korudu.

Suudi Arabistan ile anlaşma imzaladı
Suudi Arabistan ile anlaşma imzaladı

İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı

Başkanlığı döneminde bazı uluslararası anlaşmalardan çekildi. İran ile yapılan nükleer anlaşma ve iklim değişikliğiyle ilgili 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması onlar arasındaydı...

  • ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı. İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan ile diplomatik ilişkiler kurmasını öngören anlaşmaların da arabulucusuydu.

Kuzey Kore'ye ayak basan ilk ABD Başkanı oldu

Belki de en büyük sürprizi, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile masaya oturarak yaptı.

Başkanlığının ilk döneminde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a hakaretler yağdıran Trump, Temmuz 2019'da Kuzey Kore toprağına ayak basan görevdeki ilk Amerikan Başkanı oldu.

Kuzey Kore'ye ayak basan ilk ABD başkanı oldu
Kuzey Kore'ye ayak basan ilk ABD başkanı oldu

Göçmenlere yönelik sert politikalar uyguladı

İç siyasette ona yöneltilen eleştirilerin başında göçmenlere yönelik sert politikaları yer aldı.

"Siyahların hayatı değerlidir" eylemleri dalga dalga yayılırken, ırkçılığı açık bir dille kınamaması tepki çekti.

Azil süreci geçirdi

Donald Trump, başkanlığında azil süreciyle de karşı karşıya kaldı. Hakkındaki suçlamalar görevi kötüye kullanmak ve kongrenin işleyişini engellemekti. Tıpkı eski başkanlar Andrew Johnson ve Bill Clinton gibi azil sürecini atlattı.

Donald Trump, medyayla da savaş halindeydi. "Fake news" yani "yalan haber" ifadesini dilinden hiç düşürmedi. CNN muhabiriyle yaşadığı polemik unutulmazlar arasına girdi.

Başkanlığının son yılında ise koronavirüs salgınıyla uğraştı. Yüzbinlerce Amerikalının öldüğü, kendisi de dahil milyonlarca kişinin virüs kaptığı salgınla yeterince mücadele etmemekle eleştirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >