50 DEAŞ'lı terörist Kerkük'e saldırdı, şehir yerle bir oldu

Terör örgütü DAEŞ, Musul operasyonunun misillemesini Kerkük'te yaptı. Kente gece mülteci gibi giren teröristler, içerideki uyuyan hücrelerle işbirliği halinde Kerkük'ü adeta rehin aldı. Onlarca insan ölürken, teröristlerin ani saldırısı sonraso halk büyük şoka uğradı.

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin uluslararası askeri koalisyon öncülüğünde 5 gün önce başlattığı Musul operasyonu sürerken, terör örgütü DAEŞ'ten şok bir saldırı geldi. DAEŞ, Irak'ın Kerkük kentine sızdırdığı militanlarıyla kentin çeşitli yerlerinde terör eylemleri gerçekleştirdi. Saldırılarda en az 27 kişinin hayatını kaybettiği çok sayıda yaralının olduğu belirtildi. Gece saat 03.30 sıralarında başlayan saldırıları, Kerkük'e mülteci gibi giren bir grup DAEŞ'li gerçekleştirdi. Şehirdeki uyuyan hücrelerden de yardım alan teröristler, kamu kurumlarını savaş alanına çevirdi. Eylem öncesi camilerde saklandığı belirlenen 50'ye yakın teröristin çoğunun canlı bomba yeleği giydiği, bir kısmının da keskin nişancı olduğu kaydedildi.

6 terörist önemli kamu kurumlarını hedef alarak kendini patlattı
Kerkük'teki yüksek binalara yerleşerek ateş açmaya başlayan, sabah saatlerinde ise el bombaları ve RPG'lerle eşzamanlı saldıran teröristler çok sayıda can kaybına neden oldu. Kerkük Polis Genel Müdürlüğü, Polis Acil Müdahale Birimi, Kerkük Valiliği gibi kurumları hedef alan saldırganlardan 6'sı, 5 noktada kendini patlattı. Bağdat-Kerkük yolu üzerindeki köprüde ise keskin nişancılar 7 askeri öldürdü. Çatışma nedeniyle ölen askerlerin cesetleri uzun bir süre o bölgeden alınamadı.


3 kişi ile elektrik santraline saldırdılar, 16 kişi öldü
Kerkük Polis Müdürlüğü binasını işgal eden DAEŞ'liler buradaki mühimmatı da ele geçirdi. Sabaha karşı bir saldırı da Kerkük'e bağlı Dibis ilçesinin elektrik santralinde meydana geldi. Kerkük'e elektrik sağlayan en önemli santrali basan 3 kişilik terörist grubu binayı ateşe verdi. Güvenlik güçleri teröristlerden 1'ini öldürünce diğer 2 terörist kendini patlattı. Saldırıda santral çalışanı 16 kişi öldü, 22 kişi de yaralandı. Ölenlerden 3'ünün İran vatandaşı olduğu belirlendi.

DAEŞ'in adeta güç gösterisi yaptığı terör eylemi sonrası Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tuzhurmatu, Bağdat ve Erbil yolları giriş ve çıkışlara kapatıldı. Bir canlı bomba saldırısına karşı önlem olarak, kentte cuma namazları kılınmadı. DAEŞ'lilerle Peşmerge güçlerinin çatışmaları gün boyu sürdü.

"Bize istihbarat 3 gün önce geldi, Bağdat yönetiminden yardım istedik ama cevap gelmedi"
Kerkük'te Yeni Şafak'a bilgi veren güvenlik birimleri, DAEŞ'in kente sızacağına dair istihbarat raporları olmasına ve bu bilgilerin Bağdat yönetimiyle paylaşılmasına rağmen herhangi bir önlemin alınmadığını bildirdi. Irak makamlarının adeta 'kör ve sağır' kaldığını anlatan kaynaklar, saldırı bilgisinin '3 gün önce geldiğini' kaydetti. Sızmaları önlemek için Bağdat'tan insansız hava aracı ve istihbarat desteği istediklerini anlatan kaynaklar, bu taleplerine cevap verilmediğini anlattı.


Türkmeneli şehit verdi
Kerkük'te Türkmeneli TV kadrosuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu Haber Müdürü Türkmen gazeteci Ahmet Necmettin Haceroğlu hayatını kaybetti. DAEŞ'li teröristlerin işgal girişiminde bulunduğu kentte, Peşmerge güçleriyle saldırganlar arasındaki çatışmaları görüntülemeye çalışan gazeteci grubu iki ateş arasında kaldı. Valilik yakınındaki ekip, DAEŞ mensubu keskin nişancıların saldırısına uğradı. Türkmen gazeteci Ahmet Necmettin Haceroğlu'nun hayatını kaybettiği saldırıda Türkmeneli TV Müdürü Süheyl Kasım da yaralandı.

Türkiye dahil tüm Avrupa'da uyuyan hücreler uyandırılabilir
Iraklı ve Kürt askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, halen ikinci aşaması devam eden Musul operasyonunda 3. aşamaya geçilip şehir savaşına girişilirse DAEŞ birçok ülkede yeni eylemlere girişebilir. 'Yakın düşman' ve 'uzak düşman' tanımlaması yapan örgüt, çatışmaları koalisyon ülkelerine taşımayı amaçlıyor. Buna göre, Musul'da şehir savaşının başlamasıyla birlikte başta Fransa, Belçika, Almanya ve Türkiye olmak üzere 27 ayrı ülkede uyuyan hücreler harekete geçirilerek canlı bomba saldırıları başlayacak.

DEAŞ teröristlerinin şehre girişi ve halk tarafından gizlice çekilmiş görüntüleri:












Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >