600 yıllık halı satışa çıktı: 5.4 milyon dolar isteniyor

Çin'in Ming Hanedanlığı'na ait halı 600 yıllık
Çin'in Ming Hanedanlığı'na ait halı 600 yıllık

23 Kasım’da Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenmesi planlanan Christie's müzayedesinde 16. yüzyılda dokunduğu tahmin edilen Çin'deki Ming Hanedanlığı döneminden (1384-1644) kalma halı 5.4 milyon dolara satışa sunulacak.

Çin'in Ming Hanedanlığı'na ait olduğu bilinen yaklaşık 600 yıllık halı, Paris'teki Christie's müzayedesinde 4.8 ila 5.4 milyon dolara satışa sunulacak.

Müzayede yetkilileri, 5x4 metre ölçülerindeki halının imparator tahtı altındaki zemini kapladığını ve halının hükümdarın göklerle bağlantısını gösterdiğini ifade etti.

"Bugüne kadar ulaşması bir başarı"

Halının üzerinde, beş pençeli ejderha ve üzerlerinde bulutların olduğu görülüyor. Ejderhaların imparatorluğun gücünü simgelediği belirtiliyor.

Christie's halı ve kilim uzmanı Louise Broadhurst, halının bu zamana kadar sağlam kalmasının bir başarı olduğunu vurgulayarak, eseri satışa sunma fırsatına sahip olmaktan onur duyduğunun altını çizdi.

Halının üstündeki ejderhaların imparatorluğun gücünü simgelediği belirtiliyor
Halının üstündeki ejderhaların imparatorluğun gücünü simgelediği belirtiliyor

39 halı satışa sunulacak

Müzayedede, söz konusu halı ile birlikte Ming Hanedanlığı'na ait 39 halı ve imparatorluk ejderhası motifli 16 halının satışa sunulacağı kaydedildi. Uzmanlar, Ming imparatorları için yüzlerce halı dokunduğuna inanıyor, ancak halıların çeşitli zamanlarda kaybolduğunu veya yok edildiğini söylüyor.

Ming Hanedanlığı'na ait başka bir imparatorluk halısı, 2020’de, New York'ta bir Christie's müzayedesinde 1,7 milyon ABD dolarına satılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >