8 Şubat: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

8 Şubat günün özeti
8 Şubat günün özeti

8 Şubat'ta Türkiye ve dünyada neler yaşandı? Soy ağacını merak edenler e-Devlet sayfasını çökertti, Afrin Harekatında 20. gün, 1028 terörist etkisiz hale getirildi... 10 başlıkta günü özetlediğimiz haberi inceleyin, bonus videomuzu izlemeyi unutmayın!

Bugün Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, e-Devlet soy ağacı hizmete açıldı haberinden, Yılmaz Vural Giresunspor'la anlaştı haberine kadar birçok gelişmeyi sizin için derledik.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne Türk kavramını ne de Türk ismini kullanamayacaksınız

                                    Cumhurbaşkanı Erdoğan, TTB ve TBB’ye ilişkin, “Bunlar ne hukuku ne hekimliği, tabipliği kendi saltanatı altına alamazlar. Çıkartılacak olan kanunla, Bakanlar Kurulu ile tüm hekimler, hukukçular kendi derneğini kurabilecekler. Kalkıp tweet'lerle ev sahibini bastırmaya kalkıyorlar. Kullanamayacaksınız, ne Türk kavramını ne Türkiye ismini.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne Türk kavramını ne de Türk ismini kullanamayacaksınız Cumhurbaşkanı Erdoğan, TTB ve TBB’ye ilişkin, “Bunlar ne hukuku ne hekimliği, tabipliği kendi saltanatı altına alamazlar. Çıkartılacak olan kanunla, Bakanlar Kurulu ile tüm hekimler, hukukçular kendi derneğini kurabilecekler. Kalkıp tweet'lerle ev sahibini bastırmaya kalkıyorlar. Kullanamayacaksınız, ne Türk kavramını ne Türkiye ismini.” ifadelerini kullandı.
CHP’den skandal açıklama: "Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz”

                                    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Suriye'nin Afrin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin devam ettiği Zeytin Dalı Harekatı hakkında skandal açıklamalarda bulundu. Özkoç: "Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz. Afrin merkezi bir bölge, sivillerin çok olduğu bir bölge ve o bölgede çatışmaların yoğunluğundan dolayı hem sivil hem asker kaybının çok olacağını düşünüyoruz" dedi.
CHP’den skandal açıklama: "Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz” Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Suriye'nin Afrin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin devam ettiği Zeytin Dalı Harekatı hakkında skandal açıklamalarda bulundu. Özkoç: "Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz. Afrin merkezi bir bölge, sivillerin çok olduğu bir bölge ve o bölgede çatışmaların yoğunluğundan dolayı hem sivil hem asker kaybının çok olacağını düşünüyoruz" dedi.
Hüseyin Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın'ın 15'er yıla kadar hapsi istendi

                                    FETÖ kapsamında yargılanan eski İstanbul Valisi Mutlu ve eski Emniyet Müdürü Çapkın'ın 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Hüseyin Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın'ın 15'er yıla kadar hapsi istendi FETÖ kapsamında yargılanan eski İstanbul Valisi Mutlu ve eski Emniyet Müdürü Çapkın'ın 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Afrin Harekatı'nda 20. gün: Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1028

                                    Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin'de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı hakkında: "Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı bin 28 olmuştur." denildi.
Afrin Harekatı'nda 20. gün: Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1028 Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin'de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı hakkında: "Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı bin 28 olmuştur." denildi.
Soy ağacını merak edenler e-Devlet sayfasını çökertti

                                    e-devlet uygulamasına yeni eklenen hizmet sayfayı ile soy ağacını öğrenme uygulaması sosyal medyada hızla yayıldı. Soy ağacını öğrenmek isteyen herkes hızlıca 'e-Devlet'e girmeye başladı. 1800'lü yıllara kadar üst soy bilgilerini kontrol imkanı olduğunu duyan kullanıcılar kısa sürede siteyi çökertti.
Soy ağacını merak edenler e-Devlet sayfasını çökertti e-devlet uygulamasına yeni eklenen hizmet sayfayı ile soy ağacını öğrenme uygulaması sosyal medyada hızla yayıldı. Soy ağacını öğrenmek isteyen herkes hızlıca 'e-Devlet'e girmeye başladı. 1800'lü yıllara kadar üst soy bilgilerini kontrol imkanı olduğunu duyan kullanıcılar kısa sürede siteyi çökertti.
Yılmaz Vural Giresunspor'da
Spor Toto 1'inci Lig'de mücadele eden Akın Çorap Giresunspor, teknik direktör Yılmaz Vural ile anlaştı.
Geçtiğimiz hafta sonu oynanan ve Giresunspor'un kendi sahasında İstanbulspor'a mağlup olduğu maçın ardından istifa eden Metin Diyadin'in yerine teknik direktör arayışlarını sürdüren kulüp başkanı Mustafa Bozbağ, Yılmaz Vural ile anlaşma sağladıklarını söyledi. Birkaç gündür İstanbul'da Yılmaz Vural ile görüşen Bozbağ, bugün öğlen saatlerinde anlaşma sağladıklarını duyurdu.
Yılmaz Vural Giresunspor'da Spor Toto 1'inci Lig'de mücadele eden Akın Çorap Giresunspor, teknik direktör Yılmaz Vural ile anlaştı. Geçtiğimiz hafta sonu oynanan ve Giresunspor'un kendi sahasında İstanbulspor'a mağlup olduğu maçın ardından istifa eden Metin Diyadin'in yerine teknik direktör arayışlarını sürdüren kulüp başkanı Mustafa Bozbağ, Yılmaz Vural ile anlaşma sağladıklarını söyledi. Birkaç gündür İstanbul'da Yılmaz Vural ile görüşen Bozbağ, bugün öğlen saatlerinde anlaşma sağladıklarını duyurdu.
PFDK'dan Fenerbahçe'ye ceza yağdı!
PFDK, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'a1 maç, sarı-lacivertlilerin başkanı Aziz Yıldırım'a 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.
PFDK'dan Fenerbahçe'ye ceza yağdı! PFDK, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'a1 maç, sarı-lacivertlilerin başkanı Aziz Yıldırım'a 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.
Benzine 16 kuruş fiyat indirimi geliyor

                                    Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, benzin fiyatlarında cuma gününden geçerli olmak üzere 16 kuruş indirim bekleniyor.
Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
Araç sahipleri indirimli benzini bu gece yarısından itibaren alabilecek.
İndirimin ardından İstanbul'da benzinin ortalama fiyatı 5.64 TL'ye gerileyecek.
Benzine 16 kuruş fiyat indirimi geliyor Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) tarafından yapılan açıklamaya göre, benzin fiyatlarında cuma gününden geçerli olmak üzere 16 kuruş indirim bekleniyor. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Araç sahipleri indirimli benzini bu gece yarısından itibaren alabilecek. İndirimin ardından İstanbul'da benzinin ortalama fiyatı 5.64 TL'ye gerileyecek.
Suçluyu yüzünden anlamak mümkün olacak: Yüz tanıma teknolojili gözlük!
Polis memurlarına sırayla dağıtılan gözlükler, polisin şüpheli bilgilerini depoladığı bir veri tabanına bağlı şekilde çalışıyor. Bu yolla polisler, kalabalık bir toplulukarasında olsalar bile suçluyu anında tespit edebilecek. Çin devlet televizyonunun yaptığı açıklamalar, gözlüğün işe yararlığını da ortaya koydu. Yetkililer, bir gün içerisinde 7 farklı suçlunun yakalanması işleminin bu gözlüklerle gerçekleştiğini ifade etti.
Suçluyu yüzünden anlamak mümkün olacak: Yüz tanıma teknolojili gözlük! Polis memurlarına sırayla dağıtılan gözlükler, polisin şüpheli bilgilerini depoladığı bir veri tabanına bağlı şekilde çalışıyor. Bu yolla polisler, kalabalık bir toplulukarasında olsalar bile suçluyu anında tespit edebilecek. Çin devlet televizyonunun yaptığı açıklamalar, gözlüğün işe yararlığını da ortaya koydu. Yetkililer, bir gün içerisinde 7 farklı suçlunun yakalanması işleminin bu gözlüklerle gerçekleştiğini ifade etti.
Türk şirketin geliştirdiği uzay aracı ilk görevine 2020'de çıkacak
Fatih Özmen'in sahibi olduğu Türk kökenli uzay ve havacılık şirketi, bir dönem SpaceX ve Boeing ile rekabet etmişse de projesinin rakiplerininki kadar olgunlaşmamış olması nedeniyle geri plana düşmüştü. Uzay istasyonuna personel taşıma görevini üstlenemeyen firmanın ikmal servisi vermek üzere NASA'yla anlaşmaya varması da Dream Chaser projesi açısından oldukça sevindirici bir gelişme olmuştu. 2020'de ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan uzay aracı, yolcu uçaklarıyla aynı piste inebilmesi sayesinde görev maliyetini ciddi oranda düşürdüğü gibi daha hassas yüklerin taşınmasına da imkan tanıyor. Yük olarak insan taşıyabilecek donanımdaki aracın ilerleyen dönemde uzay ve havacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Türk şirketin geliştirdiği uzay aracı ilk görevine 2020'de çıkacak Fatih Özmen'in sahibi olduğu Türk kökenli uzay ve havacılık şirketi, bir dönem SpaceX ve Boeing ile rekabet etmişse de projesinin rakiplerininki kadar olgunlaşmamış olması nedeniyle geri plana düşmüştü. Uzay istasyonuna personel taşıma görevini üstlenemeyen firmanın ikmal servisi vermek üzere NASA'yla anlaşmaya varması da Dream Chaser projesi açısından oldukça sevindirici bir gelişme olmuştu. 2020'de ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan uzay aracı, yolcu uçaklarıyla aynı piste inebilmesi sayesinde görev maliyetini ciddi oranda düşürdüğü gibi daha hassas yüklerin taşınmasına da imkan tanıyor. Yük olarak insan taşıyabilecek donanımdaki aracın ilerleyen dönemde uzay ve havacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >