ABD Başkanlığına aday olması beklenen Joe Biden'a anket morali

Joe Biden
Joe Biden

ABD'de 2020 başkanlık seçimlerine Demokrat Parti’den aday adaylığını bugün açıklaması beklenen Joe Biden'ın Reuters/Ipsos'un yayınladığı son ankete göre diğer adayların önünde olduğu görünüyor.

ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı yapan Demokrat Joe Biden 2020 ABD Başkanlık seçimi için kollarını sıvadı. Biden'ın bugün Demokrat Parti'den aday adaylığını açıklaması bekleniyor.

Joe Biden yayınlanan son ankete göre diğer adayların önünde. Reuters/Ipsos anketine göre Joe Biden en büyük desteğini de azınlıklar ve 55 yaş üstü yetişkinlerden alıyor.

17-23 Nisan arasında yapılan anket 2020 başkanlık seçimi öncesinde eyaletler çapında yapılacak yarışlarda Demokrat Parti’nin başkan adayını belirlemesi muhtemel iki grup olan 2 bin 237 Demokrat ve bağımsızların tercihlerine odaklandı.

Ankete katılanların yüzde 24’ü Demokrat Parti’den aday adaylığını açıklayan ve potansiyel adaylar karşısında Joe Biden’a oy vereceklerini belirtti.

 Joe Biden, Saraybosna'daki havaalanında Danimarka ordusuna ait bir zırhlının önünde gazetecilerle konuşurken görünüyor.
Joe Biden, Saraybosna'daki havaalanında Danimarka ordusuna ait bir zırhlının önünde gazetecilerle konuşurken görünüyor.

Anketlerde Biden'ı Sanders takip ediyor

Ankete katılanların yüzde 15’i de 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olan Vermont senatörü Bernie Sanders’ı destekleyeceklerini söyledi.

Ankete göre başka hiçbir adayın kamu desteğinin yüzde 7’sinden fazlasına sahip olamadığı görüldü. Ankete katılanların yüzde 21’i de ön seçimlerde hangi adaya destek vereceğini bilmediklerini belirtti.

Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.
Joe Biden, 2009-2017 arasında Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.

Son ABD Başkanlık seçimlerinde ne olmuştu?

Demokratların adayı Hillary Clinton, favori olarak girdiği 2016 başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a yenilmişti.

Biden ise önceki seçim döneminde de adı geçmesine rağmen ailevi nedenleri gerekçe göstererek yarışa girmemiş, daha sonra ise "aday olmadığı için pişman olduğunu" dile getirmişti.

Ön seçimler gelecek yıl Şubat'ta başlayacak

ABD'de 2020 başkanlık seçimleri öncesinde eyalet çapında yapılacak ön seçimler Iowa ile önümüzdeki gelecek yılın Şubat ayında başlayacak.

  • Daha önce Demokrat Parti’den iki kez aday adayı olan ve bu hafta üçüncü kez adaylığını açıklayacak olan 76 yaşındaki Joe Biden iki dönem başkan yardımcılığı yapmasının ardından Beyaz Saray’dan ayrıldığından bu yana popülerliğini korudu.
  • Amerikalıların yüzde 63’ü Biden’la ilgili olumlu izlenime sahip. Bunların yüzde 88’i Demokrat, yüzde 59’u bağımsız, yüzde 39’u da Cumhuriyetçi.

Amerikalıların yüzde 58’i de, Bernie Sanders ve hızlı başladığı seçim kampanyasıyla rakiplerinden bazılarını topladığı bağışla geride bırakan Indiana eyaletinin South Bend şehrinin 37 yaşındaki belediye başkanı Pete Buttigieg ile ilgili olumlu görüş beyan ediyor.

Vermont senatörü Bernie Sanders
Vermont senatörü Bernie Sanders

Demokrat Parti’den 3 adayın da Başkan Donald Trump’a kıyasla her iki partiye daha güçlü hitap ettiği görülüyor. Ankete göre bütün yetişkinlerin yüzde 44’ü genel olarak Trump’la ilgili olumlu görüşe sahip olduğunu belirtiyor.

Reuters/Ipsos anketi ABD çapında online olarak ve İngilizce yapıldı. Anket 1,449’u Demokrat, 1,437’si Cumhuriyetçi ve 788’i de bağımsız olmak üzere toplamda 4,018 yetişkinden yanıtlara dayanarak yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >