Elçiliklerden Viyana Sözleşmesi açıklaması: Riayet ediyoruz

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, aralarında ABD'nin de olduğu 10 büyükelçiye yönelik Osman Kavala tepkisinin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama geldi. Açıklamada, "ABD, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" denildi. ABD'nin ardından diğer elçiliklerden de peş peşe aynı açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgilere göre, Erdoğan'ın açıklamaları olumlu karşıladığı belirtildi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" denildi.

Hollanda Büyükelçiliği'nden açıklama

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamanın aynısı Hollanda Büyükelçisi tarafından da yapıldı. Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasında bulundu.

Kanada Büyükelçiliği'nden açıklama

Kanada Büyükelçiliği de, "Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasında bulundu.

Yeni Zelanda Büyükelçiliği'nden açıklama

Yeni Zelanda Büyüelçisi Wendy Hinton da, "Yeni Zelanda 18 Ekim tarihli açiklamaya iliskin bazi sorularin yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sozlesmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklaması yaptı.

Danimarka Büyükelçisi Danny Annan ile Norveç Büyükelçisi Erling Skjønsberg ise, ABD'nin açıklamasını retweet etti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan olumlu karşıladı"

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesi ne içeriyor?

  • "1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
  • 2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
  • 3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >