ABD Kongre baskınına sosyal medya vurgusu: Almanya platformları daha sıkı denetleyecek

Arşiv
Arşiv

6 Ocak'ta ABD Kongresi'ne yapılan baskın ve işgal hareketi sosyal medya platformları üzerinden de konuşuluyor. Almanya Adalet Bakanı yaptığı açıklamada, demokrasiyi korumak, seçimleri koruma altına almak ile yanlış ve kışkırtıcı ifadelerin silinmesi için sosyal medya platformlarının sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Bakan, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarının Başkan Trump'ın paylaşımlarını baskından sonra sildiğine işaret ederek bu durumu "çok geç kalınmış bir idrak" olarak değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Başkan Donald Trump taraftarlarının başkent Washington'da Kongre binasına düzenledikleri baskın ve burada yaşanan şiddetli çatışmaların ardından sanal platformlar bir kez daha tartışılmaya başlandı.

Almanya'dan platformlara sorumluluk talebi


DW Welle'nin aktardığına göre, Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht, internet platformlarının daha sıkı bir denetim altına alınması gerektiğini belirterek "Biz Avrupa'da, seçimleri koruma altına almak, kışkırtıcı ifadelerin silinmesini sağlamak ve yalanlarla komplo teorisi mitlerine karşı kararlı bir biçimde mücadele edebilmek için internet platformlarına sorumluluk yükleyeceğiz. Bu konu her şeyden daha acil" dedi.

Handelsblatt gazetesine konuşan Bakan Lambrecht, hedeflerinin demokrasileri, internet üzerinden nefret ve şiddet kışkırtıcılığı yapan tahrik edici kişilerden korumak olduğunu dile getirdi.

Demokrasiyi koruma vurgusu

"Capitol'a (ABD Kongre binası) yapılan baskının görüntüleri bir uyandırma çağrısıdır" diyen Lambrecht, "Demokrasiler, yalanlara ve kışkırtıcılığa karşı duran demokratlar ve demokratik kurumlarını kararlı bir şekilde koruyan hukuk devletleri sayesinde yaşar" ifadesini kullandı.

Trump'ı sorumlu tuttu

"Dizginlenmeyen popülizm, nefret ve tahriklerin nereye varacağını en açık şekilde görüyoruz" söyleminde bulunan Adalet Bakanı, ABD'de yaşanan çatışmalardan Trump'ı sorumlu tutarak, "Başkan Trump, yalanlarıyla ve demokratik kurumlara karşı aşağılayıcı tavrıyla bunların yaşanmasına ciddi anlamda katkı sunmuştur" dedi.

Lambrecht, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarının, Kongre baskınından sonra Trump'ın mesajlarını silmesini ise, "çok geç kalınmış bir idrak" olarak değerlendirdi.

Ne olmuştu?

  • Twitter, Facebook ve Snap, ABD Başkanı Trump'ın hesaplarını, Başkan'ın seçim sonuçlarının doğru olmadığına yönelik mesajlarını çarşamba günü silmiş ve söz konusu hesaplar geçici süreliğine dondurulmuştu.
  • Twitter tarafından daha sonra silinen bir mesajında Trump Kongre baskınını, "doğal bir cevap" olarak nitelendirmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >