ABD kritik dönemeçte: 10 maddede ABD'de neler yaşanıyor?

ABD güvenlik güçleri bir göstericiye müdahale ederken görünüyor.
ABD güvenlik güçleri bir göstericiye müdahale ederken görünüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının merkez üssü haline gelen ABD'de gündem durulmuyor. Salgın nedeniyle 100 bini aşkın kişi hayatını kaybederken ülkenin ana gündem maddesi şu an için salgın değil, George Floyd'un bir polis memuru tarafından öldürülmesiyle başlayan sokak olayları oldu.

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu yaşamını kaybeden siyah George Floyd, salgın nedeniyle 100 bin kişinin hayatını kaybettiği ABD'de gündemin ilk maddesi oldu.

COVID-19 salgınının merkezi haline gelen ülkede neler yaşandığını 10 maddede mercek altın aldık.

1- George Floyd ve sokak olayları


25 Mayıs'da ABD'nin Minnesota eyaletinde büyük tepki toplayan bir olay yaşandı. 46 yaşındaki George Floyd isimli siyah vatandaş gözaltına alındığı sırada bir polis memurunun boğazına basması sonucu yaşamını yitirdi.

Vatandaşlar tarafından anbean kaydedilen o görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayıldı ve Floyd'un "nefes alamıyorum" sözleri ABD'deki sokakların hareketlenmesinde en önemli gerekçe olarak öne çıktı.

Irkçılığa ve siyahlara karşı ayrılıkçı hareketlere karşı başlatılan protestoları birçok iş yerinin yağmalanması takip etti. Donald Trump'ın 'haydutlar' dediği göstericilere polisin müdahalesi ise sert oluyor. Nitekim güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri de meşru bir emine oturtulmuş durumda. Donald Trump'ın göstericilere karşı 'acımasız' olacağız söylemi güvenlik güçleri tarafından dikkate alınmış görünüyor.


2- ANTIFA terör örgütü olarak tanınacak

ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd'un ölümüyle başlayan gösterileri alevlendirdiği gerekçesiyle ANTIFA grubunun terör örgütü olarak tanınacağını bildirdi. Kaynağının Nazi Almanyası olduğu bilinen ANTIFA hareketi, Donald Trump'ın 2016'da ABD başkanı olmasının ardından sahaya çıkmıştı.

ANTIFA, terör örgütü YPG/PKK ile Suriye'nin kuzeyinde iş birliği yapmış "DEAŞ terör örgütüyle mücadele" adı altında terör örgütünden eğitim aldığı haberleri uluslararası basında çokça görünmüştü.

3- Twitter ve Trump arasında başlayan gerginlik

Donald Trump'ın sık sık eleştirildiği konulardan biri de sosyal medya kullanımı. Özellikle Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle eleştiri oklarının çevrildiği Trump bu sefer Twitter ile büyük bir kavgaya tutuştu. Yanlış bilginin önüne geçmek için kullanılan "bilgiyi doğrulama" etiketi Donald Trump'ın "uzaktan oylama" hakkında attığı tweet’lere de uygulandı. ABD Başkanı, sosyal medya şirketlerinin denetim altına alınması için harekete geçti. Böylece sosyal medya şirketlerine yönelik yasal korumanın azaltılması ve bu şirketlerin daha sıkı denetlenmesinin önü açıldı.

ABD Başkanı Donald Trump St John's Kilisesinin önünde elinde incille görünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump St John's Kilisesinin önünde elinde incille görünüyor.

4- COVID-19 ve ABD

  • COVID-19 salgını nedeniyle zor günler geçiren ABD, dünyada en çok etkilenen ülkeler sıralamasında zirvede oturuyor. Ülkede bilanço her geçen gün ağırlaşırken salgın nedeniyle önemli bir eşik de aşılmış oldu. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısını 100 bini aştı. 3 Kasım 2020'de yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerinde Biden ile Trump arasında yapılan anketler başa baş giderken Donald Trump'ın anketlerde az da olsa önde olduğu görülüyor.

5- DSÖ ve ABD

Daha önce fonlarını durdurma kararı aldığı Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkilerini sonlandırdıklarını açıklayan isim yine ABD Başkanı Donald Trump oldu. ABD Başkanı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin ile bağlantılı olduğunu savunmuştu.

6- ABD'nin Hong Kong hamlesi

ABD'nin bu süreçte dikkati çeken bir diğer hamlesi Çin'e misilleme olarak Hong Kong'a tanınan bazı ayrıcalıklara son verilmesiydi. Bunun gerekçesi Hong Kong yönetiminin Çin'den bağımsız olmadığı yönündeydi. Trump ayrıca yaptığı açıklamada ABD'nin Hong Kong'un otoritesine zarar veren Çin ve Hong Konglu yetkililere de yaptırım uygulanacağını açıkladı.


7- Çinli yetkililere yaptırım

ABD, önce ticaret savaşına girdiği ardından COVID-19 nedeniyle suçlamaların merkezine aldığı Çin'e bir de Uygur Türklerine yönelik baskılar nedeniyle yaptırım kararı aldı. Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı onaylandı.


8- Çinli öğrencilerin vizeleri

Washington ile Pekin yönetimi arasında son yıllarda alevlenen gerilime bir de öğrenciler eklendi. ABD’nin, askeri okullarla bağlantılı yaklaşık 3 bin Çinli öğrencinin vizesini iptal etmeye hazırlandığı iddia edildi.

9- Afganistan'daki ABD askerleri

ABD'nin binlerce kilometre uzakta yürüttüğü savaşlar da bu dönemin tartışılan konularından biri oldu. Donald Trump Afganistan'daki ABD askerlerinin evlerine döneceğinin sinyalini vermişti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un da bu konuda çalışma yaptığı iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve bir asker aynı karede görünüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve bir asker aynı karede görünüyor.

10- SpaceX'in uzay seferi

SpaceX ve NASA ortaklığıyla dünya yörüngesine gönderilen ilk insanlı uzay mekiği denemesi, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezinden gerçekleşti. 'İnsanlı uzay seferi' ABD'de son günlerde yaşananlara baktığımızda en olumlu gelişme olarak öne çıktı. Hava koşulları nedeniyle uçuş ertelenmiş ardından 30 Mayıs'ta gerçekleşen deneme başarılı bir şekilde sonuçlanmıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >