Trump'ın göçmen politikası: Sınırda bir çocuk daha yaşamını yitirdi

ABD'ye geçmeye çalışan Honduraslı sekiz yaşındaki göçmen kız Alondra Rios, Tijuana'da geçici bir barınakta oyuncak bebeğiyle ile poz veriyor.
ABD'ye geçmeye çalışan Honduraslı sekiz yaşındaki göçmen kız Alondra Rios, Tijuana'da geçici bir barınakta oyuncak bebeğiyle ile poz veriyor.

ABD'ye girmek isteyen ve Guatemala, Honduras ve El Salvador'dan yoksulluk, şiddet ve zulüm nedeniyle kaçan mültecileri 'silah kullanırız' diye tehdit eden Başkan Donald Trump'ın göçmen politikaları, 7 yaşındaki Guatemalalı Jakelin Caal Maquin'in hayatına kaybetmesinin ardından bir ölüm haberiyle daha sarsıldı. Orta Amerika ülkesi Guatemala'dan gelen 8 yaşındaki göçmen çocuk yaşamını yitirdi.

Orta Amerika ülkesi Guatemala'dan gelerek Meksika'dan ABD'ye yasa dışı yollarla geçen ve sınırda gözaltına alınan 8 yaşındaki erkek çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Dün hastaneye kaldırılmıştı

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza biriminden yapılan açıklamaya göre, ailesiyle Guatemala'dan gelerek yasa dışı yollarla ABD'ye geçen 8 yaşındaki erkek çocuk, New Mexico eyaletindeki Alamogordo bölgesinde dün sabah rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Donald Trump'ın göçmen politikaları sert bir dille eleştirilmişti.
Donald Trump'ın göçmen politikaları sert bir dille eleştirilmişti.

Soğuk algınlığı ve ateş teşhisi konulan çocuk, ilaç verilerek taburcu edildi. Günün ilerleyen saatlerinde mide bulantısı ve kusma şikayeti ile tekrar hastaneye kaldırılan çocuk kısa süre sonra yaşam mücadelesini kaybetti.

7 yaşında bir çocuk daha hayatını kaybetmişti

Önceki hafta, Guatemala'dan gelen 7 yaşındaki bir kız çocuk da gözaltındayken hayatını kaybetmişti. Associated Press ajansının, sınır muhafızlarının ifadelerine dayandırdığı haberinde de küçük kızın günlerdir aç ve susuz olduğu kaydedilmişti.

Jakelin Caal Maquin henüz 10 gün önce yine gözaltında hayatını kaybetmişti.
Jakelin Caal Maquin henüz 10 gün önce yine gözaltında hayatını kaybetmişti.

Meksika sınırındaki göçmen konvoyu

Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan, 7 binden fazla kişinin yer aldığı göçmen konvoyu geçen ay Meksika'nın sınır kenti Tijuana'ya varmıştı.

Guatemala, Honduras ve El Salvador'dan yoksulluk, şiddet ve zulüm nedeniyle kaçtıklarını ifade eden göçmenlerin birçoğunun hedefi, gözaltına alınacaklarına dair uyarılara rağmen ABD'ye giriş yapmak.

Sınır muhafızlarından müdahale

ABD'li sınır muhafızları geçen ay sınırı geçmeye çalışan, aralarında çocukların da bulunduğu göçmenlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

ABD'li askerler Meksika sınırına dikenli tel döşemişlerdi.
ABD'li askerler Meksika sınırına dikenli tel döşemişlerdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan göçmen konvoyundan hiç kimsenin, mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını belirtmişti.

"Meksika sınırında duvar inşa edilmeden, hükümet açılmayacak"

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına yapılması planlanan duvar inşaatı için fon talepleri yerine gelene kadar federal hükümetin kapalı kalacağını söyledi.

ABD’de Başkan Donald Trump’ın sınır duvarı için fon talebi siyasi bir çıkmaz oluştururken Trump, Washington’da ABD askerleri ile düzenlenen Noel etkinliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hükümetin ne zaman açılacağı konusunda size bir şey söyleyemem. Size duvar yapılana kadar hükümetin tekrar açılmayacağını söyleyebilirim. Bu, duvar ülkeye sokulan, uyuşturucuların önündeki en büyük engeldir. Eğer o anlayışa sahip değilseniz o zaman kısmen kapanan hükümeti açmayacağız” dedi.

Meksika’dan ABD’ye geçmeye çalışan mülteciler.
Meksika’dan ABD’ye geçmeye çalışan mülteciler.

Demokratlar karşı çıkıyor

ABD-Meksika sınırına güvenlik duvarı inşa etmek Donald Trump’ın, seçimlerdeki kampanya vaatleri arasında yer alıyordu. Ancak Demokratlar duvara şiddetle karşı çıkıyor.

Temsilciler Meclisi’nde, duvar için ayrılan 5 milyar dolarlık bütçe tasarısı Senato’da kabule edilmemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >