ABD seçiminde son durum: Biden, kazanmaya yakın olduğunu açıkladı

Demokrat adayı Joe Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile açıklamalarda bulundu
Demokrat adayı Joe Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile açıklamalarda bulundu

ABD başkanlık seçimlerinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Kazanmaya yakın olduğunu söyleyen Joe Biden tablo böyle gittiği takdirde ABD tarihinde en çok oy alan başkan olacak. Trump ise düne kadar önde gittiği Pennsylvania'daki oy sayımını yargıya taşıdı. Georgia'da ise aradaki oy farkı az olduğu için oy sayımının yeniden yapılmasına karar verildi.

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken Demokrat adayı Joe Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde yeni bir açıklama daha yaptı.

Arizona ve Georgia için bir ilk

ABD tarihinde 74 milyon ile en fazla oyu aldıklarını ifade eden Biden, Arizona eyaletini son 24 yılda, Georgia'yı ise son 28 yılda kazanan ilk Demokrat aday olacağını söyledi.

Sayılan oyların bu yarışı kazanacaklarını gösterdiğini anlatan Biden, ''300 delegeye ulaşma yolunda ilerliyoruz'' ifadesini kullandı.

Amerikan halkının kendisine COVID-19 salgını, ekonomi, iklim değişikliği ve sistematik ırkçılıkla mücadele için yetki verdiğini dile getiren Biden, destekçilerinden sakin kalmasını istedi.

  • ABD Başkanı Donald Trump ise "Joe Biden haksız yere, başkan olduğunu açıklamamalı. Ben de aynı iddia da bulunabilirdim. Hukuki muameleler daha yeni başlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zafer konuşması yapmayacağım

Başkanlığa yakın olduğunu söyleyen Biden'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Zafer ilan etmek için burada değilim. Ancak sayılar bize bu yolda olduğumuzu gösteriyor. Net bir çoğunlukla kazanacağımı görebilirsiniz. 24 saat önce Pennsylvania'da gerideydik şimdi ilerdeyiz. Arizona ve Nevada'da öndeyiz. Nevada'da farkı ikiye katladık. 74 milyon oy aldık. ABD tarihindeki geçmiş tüm başkanlardan daha çok oy almış durumdayız. Donald Trump'ın üzerinde 4 milyonluk bir farkımız var. Süreç devam ediyor. Amerika'nın dört bir yanında seçmenlerin desteğini almaktan çok büyük bir gurur duyuyorum.

Georgia'da oylar yeniden sayılacak

Georgia Eyaleti üst düzey yetkilileri tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre, oy sayımlarının tamamlandığı ilçelerde yeniden sayıma gidilebileceğini açıkladılar.

Eyalet yetkilisi Brad Raffensperger açıklamasında, ''Şu anda Georgia’da sonucun açıklanması çok yakın. Kullanılmış 5 milyon oydan geriye sayılmamış bir kaç bin oy kaldı. Eyalet yönetimimiz ve ilçe seçim görevlileri tüm yasal oyların sayılıp doğru olarak kayda alınmasına odaklandı. Sayımlarda sona yaklaşırken bir sonraki adıma bakıyoruz. Aradaki fark çok küçük olduğu için Georgia’da oylar tekrar sayılacak'' ifadelerini kullandı.

Pennsylvania yargıya taşınıyor

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın dün akşama kadar önde götürdüğü, ancak posta oylarının etkisiyle Demokrat Joe Biden'ın bu sabah öne geçtiğiPennsylvania'daki oy sayımı yargıya taşındı.

'3 Kasım'dan sonra ulaşan oylar sayılmasın'

3 Kasım'dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme'ye başvuran Cumhuriyetçi Parti, daha önce eyalet mahkemesi tarafından alınan "6 Kasım'a kadar ulaşan posta oyları sayılır" şeklindeki kararın geçersiz sayılmasını istiyor.

Son durum nedir?

  • Toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Pennsylvania, Kuzey Carolina, Georgia, Arizona, Nevada ve Alaska eyaletlerinde seçim sonuçları halen netleşmiş değil. Kuzey Carolina ve Alaska eyaletlerindeki yarışı Trump önde götürürken, Pennsylvania, Nevada, Arizona ve Georgia'da Biden ipi göğüslemeye daha yakın.
  • Oy sayımının tamamlandığı eyaletlerdeki geçici sonuçlara göre, Demokrat Parti adayı olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden 253, Cumhuriyetçi Parti adayı olan Başkan Donald Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.
  • Bir eyalette oyların çoğunu kazanan aday, o eyaletin nüfus büyüklüğüne bağlı olarak sahip olduğu seçici delegelerin tümünü kazanırken; bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >