ABD ve İran arasındaki 'petrol' kavgası kızışıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yan yana.
ABD Başkanı Donald Trump ve BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yan yana.

ABD, 4 Kasım'da uluslararası petrol ambargosu uygulayacağı İran'a karşı, siyasi baskıyı artırdı. ABD'nin Birleşmiş Milletler Temilcisi Haley, "İran’ın Irak’taki destekçileri açıkça eğitim alıyor, Tahran’dan gelen silahları kullanıyor. İran rejiminin bu destekçilere son günlerde balistik füze desteği yaptığı da gelen haberler arasında." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, İran’a karşı 4 Kasım’da başlaması beklenen uluslararası petrol ambargosundan hemen önce siyasi baskıyı artırdı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran’ın son aylarda Irak’a karşı agresifliğini artırdığını iddia ederek, “İran’ın Irak’taki destekçileri açıkça eğitim alıyor, Tahran’dan gelen silahları kullanıyor. İran rejiminin bu destekçilere son günlerde balistik füze desteği yaptığı da gelen haberler arasında” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley basın toplantısı düzenledi.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley basın toplantısı düzenledi.

İran Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit etti

İran ordusu ise stratejik Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikata başladı. İran, ABD’nin petrol ambargosu uygulaması durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ediyor.

Hindistan'dan İran'a destek

Öte yandan Hindistan’ın, İran’dan petrolü kendi para birimi rupi ile almaya başlayacağı belirtildi. Bu arada Japon petrol şirketleri, hükümetin ABD ile sürdürdüğü Tahran’a yaptırımlardan muafiyet görüşmeleri sonuçlanana kadar İran’dan petrol sevkıyatını geçici olarak askıya aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >