ABD'de 'Kutup Girdabı': 10 eyalette yaşam durdu, en az 7 kişi hayatını kaybetti

ABD'nin bazı eyaletlerindeki aşırı soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi.
ABD'nin bazı eyaletlerindeki aşırı soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi.

ABD'yi olumsuz etkileyen soğuk hava, ortabatı eyaletlerinde "kutup girdabı"na neden oldu. Aşırı soğuk hava dalgası en az yedi kişinin ölümüne yol açarken, bazı şehirlerde yaşam durdu. Chicago'da hava sıcaklığı -30 dereceye, Kuzey Dakota'da da -37'ye düştü.

Dondurucu soğuklar 250 milyon ABD'liyi olumsuz etkilerken, 90 milyon kişinin -17 derece ya da altını göreceği tahmin ediliyor.

ABD'nin bazı eyaletlerinde "kutup girdabı"na neden olan soğuk havalar nedeniyle en az 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bazı şehirlerde yaşam dururuken, Chicago'da hava sıcaklığı -30, Kuzey Dakota'da da -37 dereceye düştü.

Kuzey Karolina'da yoğun kar yağışı.
Kuzey Karolina'da yoğun kar yağışı.

ABD hava tahmini

Büyük Göller Bölgesi'nden New England'a kadar kar yağışı bekleniyor. Wisconsin eyaletinde 60 santimetre, Illinois'de de 15 santimetre kalınlığında kar yağışı bekleniyor.

  • Ülkenin orta batısındaki Wisconsin, Michigan ve Illinois eyaletlerinde, hatta Derin Güney adı verilen normalde daha sıcak Alabama ve Mississippi eyaletlerinde dondurucu hava nedeniyle acil durum ilan edildi.

Kuzey Dakota'da şiddetli fırtına böyle görüntülendi.
Kuzey Dakota'da şiddetli fırtına böyle görüntülendi.

Ulusal Hava Durumu Hizmetleri NWS, böyle aşırı soğuklarda, dışarıda sadece 10 dakika kalınması halinde bile soğuk ısırması olabileceği uyarısı yaptı.

Kuzey Dakota'daki Grand Forks bölgesinde -54 derecelik sıcaklık kaydedildi. ABD'nin iç kesimlerindeki 20 milyon kişinin bu hafta sonuna dek -28 derece ya da daha altında sıcaklıklar görmesi bekleniyor.

Uzmanlar, dışarı çıkacak olan vatandaşları uyardı.
Uzmanlar, dışarı çıkacak olan vatandaşları uyardı.

Ölümler nasıl gerçekleşti?

Associated Press, iki Michigan eyaleti sakininin mahallelerinde ölü bulunduğunu duyurdu. Yetkililer, birinin üzerinde uygun giysiler olmadan çıktığı sokakta yönünü kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Milwaukee, Wisconsin'de 55 yaşındaki bir adam, kar kürediği sırada yığıldığı yerde donarak hayatını kaybetti.

Pekin Illinois'de 82 yaşındaki bir adam evinin dışında hipotermiden öldü. Chicago yakınlarında da 75 yaşındaki bir adam kar küreme aracının çarpması sonucu öldü. Indiana eyaletinin kuzeyinde de genç bir çift, buzlanan yolda yaptıkları kazada hayatlarını kaybetti.

Soğuk havadan hayvanlar da olumsuz etkilendi.
Soğuk havadan hayvanlar da olumsuz etkilendi.

Soğuk günlük yaşamı nasıl etkiliyor?

10 eyalette posta dağıtımı durduruldu, yüzlerce okul, kolej ve üniversitede eğitime ara verildi. Wisconsin eyaletinde, kamyonlarda donması nedeniyle bira dağıtımı durduruldu.

Iowa eyaletinde yetkililer, halka dışarı çıkmaları durumunda "derin nefes almamaları ve mecbur kalmadıkça konuşmamaları" tavsiyesinde bulundu.

Soğuk havalar hayatı olumsuz etkiliyor.
Soğuk havalar hayatı olumsuz etkiliyor.

Orta Batı eyaletlerindeki çiftçiler, hayvanlarını soğuktan korumak için önlemler almaya başladı. 80 bin evsizin yaşadığı Chicago'da "ısınma merkezleri" kuruldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >