ABD'de yeni elma türü piyasaya sürüldü: 12 ay taze kalıyor

ABD'de yeni elma türü geliştirildi.
ABD'de yeni elma türü geliştirildi.

Washington Devlet Üniversitesi'nde 1997 yılından beri çalışması yapılan ve 12 ay buzdolabında bozulmadan kalan elmanın piyasaya sürülebilir hale gelmesi için 10 milyona yakın para harcandı. Cosmic Crisp adı verilen elma türü, Honeycrisp ve Enterprise türü elmaların karıştırılmasıyla elde edildi.Washington ABD'de en fazla elmanın yetiştirildiği eyaletlerden birisi olarak biliniyor.

Cosmic Crisp (Kozmik Kıtır) adı verilen elma türü, Honeycrisp ve Enterprise türü elmaların melezlenmesiyle elde edildi. Washington Devlet Üniversitesi'nde ilk olarak 1997'de üretilen elmanın piyasaya sürülebilir hale getirilmesi için bugüne kadar 10 milyon dolar harcandı. Meyvenin sulu, kıtır ve sert olduğu söyleniyor.

Uzun süre taze kalıyor

Elmanın oluşturulma sürecinin liderlerinden Kate Evans, "Bu çok kıtır, görece sert, tatlılık ve mayhoşluk dengesi iyi ve çok sulu bir elma" diyor. Evans, elmanın dışının kararmasının uzun zaman aldığını, buzdolabında 10 - 12 ay arası taze kalabildiğini belirtiyor.

Bugüne kadar 12 milyon Cosmic Crisp ağacı ekildi. Üniversitenin sıkı lisanslama politikası nedeniyle elma ağaçları şimdilik sadece Washington'da ekilebiliyor.

Oluşturulma sürecinde WA38 adıyla bilinen bu elmaya, koyu kızıl kabuğu üzerinde küçük beyaz lekeler barındırmasının gökyüzünü anımsatması nedeniyle Kozmik Kıtır adı takıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >