ABD'den Rusya'ya yaptırım kararı

Arşiv
Arşiv

ABD, 'Rusya'nın yönlendirmesiyle ABD seçimlerini etkileme girişiminde bulunan' 32 kurum ve kişiye yönelik yaptırım kararı aldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, Rusya'da istihbarat faaliyetleri gerekçesiyle yeni yaptırım paketleri açıkladı" ifadeleri kullanıldı.


ABD, Ukrayna krizini tırmandırmamak için Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından vazgeçse de Rusya'ya yaptırım uygulamaktan geri durmadı. Yaptırımların Rusya'nın teknoloji şirketlerini hedef aldığı belirtildi. Ayrıca 16 kurum ve kişiye 2020'deki seçimlere müdahale girişimi nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruma ise Kırım'ın ilhakı gerekçesiyle yaptırım uygulanacak.

2020 başkanlık seçimine müdahale ettiği iddia edildi

ABD Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) içinde bulunduğu Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan raporda, Rusya ve İran’ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği ifade edilmişti.

Raporda, Trump ve Biden arasında süren seçim yarışının sonuçlarını Trump lehine etkilemek üzere Rusya’nın Başkan Biden’ın adaylığını ve Demokrat Partiyi karalama çalışması ile Trump’ı destekleyerek seçim sonuçlarına güveni azaltmaya çalıştığı ifade edildi. Bu çalışmaların ise 'çeşitli Rus organizasyonları tarafından' yürütüldüğü açıklandı.

Putin'in durumu bildiği öne sürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve diğer üst düzey Rus yetkililerin durumdan haberdar olduğunun düşünüldüğü belirtilen raporda, Ukraynalı Andriy Derkach’ın özellikle Putin’in bilgisi dahilinde ve Rusya’nın amaçları doğrultusunda seçimlere etki etmeye çalıştığı bilgisi yer aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >