ABD’den Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni silah yardımı sözü

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ortasında, 20 Şubat 2023'te Ukrayna'nın Kiev kentinde Saint Michael katedralinin yanında yürüyor.
ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ortasında, 20 Şubat 2023'te Ukrayna'nın Kiev kentinde Saint Michael katedralinin yanında yürüyor.

Başkent Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık yeni silah yardımı sözü verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, başkent Kiev’e düzenlediği sürpriz ziyarette Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlanacağını duyurdu.

BBC'nin haberine göre; Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının birinci yılına dört gün kala Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'e, Washington'un sonuna kadar yanında olduğu mesajını verdi.

ABD Başkanı ziyareti sırasında Ukrayna'ya 500 milyon dolar değerinde daha silah ve cephane yardımı da vadetti.

Biden'ın söz verdiği silahlar arasında top mermisi, anti-tank mühimmat, hava saldırılarına karşı alarm sistemleri de var. ABD Başkanı ayrıca Rusya'ya bir dizi yaptırım daha uygulama sözü de verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ziyaretiyle ülkesine kuvvetli bir destek mesajı veren ABD Başkanı Biden ile el sıkıştığı anın görüntülerini Telegram sayfasında yayımladı.

Zelenskiy, "Joseph Biden, Kiev'e hoş geldin! Ziyaretin tüm Ukraynalılara verilen desteğin çok önemli bir işaretidir" yazdı.

Biden da yaptığı açıklamada, "Kiev'e yaptığım ziyaret ile Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" dedi.

Joe Biden, "Putin yaklaşık bir yıl önce işgalini başlattığında Ukrayna'nın zayıf, Batı'nın da bölünmüş olduğunu düşünüyordu. Bizden daha uzun süre dayanabileceğini düşündü. Ama fena halde yanılmıştı" diye konuştu.

Ukraynalıların çok büyük bir bedel ödediklerini ve çok büyük fedakarlıklar yaptıklarını söyleyen Biden "Önümüzde zor günler, haftalar ve yıllar olduğunu biliyoruz" dedi.

Biden'ın ziyareti güvenlik nedeniyle gizli tutuldu. İki lider Aziz Michael Katedrali'nden ayrıldığında, Kiev'de siren sisleri duyuldu. Fakat kente hava saldırısı yöneldiği ya da füze isabet ettiğine ilişkin bir haber alınmadı. Kiev'de bu sabah birçok sokak trafiğe kapatılmıştı.

  • Zelenskiy de Aralık ayında Washington'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş ve ABD Kongresi'ne ülkesine daha fazla silah yardımı yapılması çağrısında bulunmuştu.

Biden Ukrayna'dan sonra bugün üç günlük bir ziyaret için Polonya'ya gidecek.

Brüksel'de toplanacak AB Dışişleri Bakanları ise Ukrayna'ya mühimmat yardımını görüşecek.

Biden, Kiev'i, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarın yapması beklenen önemli konuşması öncesi ziyaret etti.

Putin'in bu konuşmada, Batı'nın büyük askeri gücüne 'vekalet' ettiğini söylediği Ukrayna'ya karşı savaşın ikinci yılında ülkesinin hedeflerini açıklaması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >