AB'den Cemal Kaşıkçı çağrısı: Sorumlulardan hesap sorulsun

Arşiv
Arşiv

AB üyesi 28 ülkenin de dahil olduğu 36 ülke, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini "en sert" şekilde kınadı, sorumlulardan hesap sorulması çağrısı yaptı. Bir AB ülkesi temsilcisi yaptığı açıklamada, "Bu konuda birleşmek Avrupa için bir başarı" dedi. ABD'de ise Trump, Kaşıkçı cinayetini örtbas etmekle suçlanıyor.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin de dahil olduğu 36 ülke, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini "en sert" şekilde kınadı, sorumlulardan hesap sorulması çağrısı yaptı.

Diplomatlar, 28 Avrupa Birliği (AB) üye ülkesinin de aralarında bulunduğu en az 36 ülkenin Birleşmiş Milletler(BM) İnsan Hakları Konseyi'nde Suudi Arabistan'ın insan hakları konusunda yaptıklarını eleştiren ortak açıklamaya imza attıklarını belirtti.

Bu açıklamayla Suudi Arabistan BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2006'da kurulmasından bu yana ilk defa sert şekilde kınanacak.

"Bu konuda birleşmek Avrupa için bir başarı"

İzlanda'nın Cenevre görüşmeleri temsilcisi Harald Aspelund tarafından okunacak metinde Suudi yetkililere tutuklu aktivistleri serbest bırakma ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin BM öncülüğünde yürütülen soruşturmada işbirliği yapması çağrısı yapılıyor.

Bir AB ülkesi temsilcisi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu konuda birleşmek Avrupa için bir başarı" dedi.

ABD Kaşıkçı cinayetini örtbas etmekle suçlanıyor

ABD Kongresi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden kimin sorumlu olduğuna dair rapor istemiş, ABD Başkanı Donald Trump ise yasalarda öngörülen 120 günlük sürenin dolmasına rağmen bu talebe yanıt vermemişti.

Bazı senatörler Trump'ın bu tavrına sert tepki göstermişti. Bazı Amerikalı senatörler ise Trump yönetimini Veliaht Prens'i doğrudan suçlamadığı için eleştiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Beyaz Saray'ın Cemal Kaşıkçı cinayetini örtbas ettiğine dair suçlamaları reddetmişti. Pompeo, "Olayla ilgili soruşturma devam ediyor" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Amerikan istihbaratı, Kaşıkçı'ya yönelik böylesi bir operasyonun, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın onayı olmadan gerçekleştirilemeyeceği görüşünde.

Pompeo, geçtiğimiz günlerde de Cumhuriyetçilerin ve Demokratların Senato'daki liderlerine gönderdiği mektupta da, cinayetle bağlantılı olarak bazı Suudi Arabistan vatandaşlarına yönelik olarak alınan yaptırım kararları hakkında bilgi vermişti. Bakan Pompeo cinayetten kimin sorumlu olduğuna ise değinmemişti.

ABD’li senatörler Suudi Veliaht Prensine sert çıktı

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan Büyükelçisi adayı emekli komutan John Abizaid, adaylığının onay süreci kapsamındaki oturumda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun sorularını yanıtladı.

 John Abizaid
John Abizaid

Oturumda bazı senatörler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman için "tam bir hayduta dönüştü" yorumunda bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >