AB'den Macaristan'ın göçmen karşıtı tutumuna tepki

AB Komisyonu Başkanı Juncker'den Macaristan'a tepki
AB Komisyonu Başkanı Juncker'den Macaristan'a tepki

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Macaristan'ın göçmen karşıtı tutumunu eleştirdi. Juncker, "Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, tıpkı zamanında Macarlar gibi zulme uğrayan Müslümanlara Avrupa'da yer olmadığına yönelik açıklamalarını kabul edemiyorum" dedi.

Macaristan'ın göçmen karşıtı tutumunu eleştiren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, görevi boyunca, göçün AB politikalarını önemli derecede etkilediğini dile getirerek üye ülkelerin göçmen alımını düzenleyecek bir kota sistemi ortaya koyduğunu anımsattı.

"Üye ülkeler sözlerini tutmadı"

1 Kasım'da görevi sona erecek Juncker, Belçika'nın Flamanca yayın yapan resmi televizyon kanalı VRT NWS'ye röportaj verdi.

Juncker, üye ülkelerin kota sistemine ilişkin yükümlülüklerini yerine getireceklerine söz verdiklerini belirterek, "Ancak üye ülkeler sözlerini tutmadı. Örneğin Polonya, Katolik bir ülke değil mi? Ama sözünü yerine getirmedi." diye konuştu.

İtalya'nın düzensiz göçmenleri taşıyan gemileri kabul etmesine Macaristan karşı çıkmıştı.
İtalya'nın düzensiz göçmenleri taşıyan gemileri kabul etmesine Macaristan karşı çıkmıştı.
  • Macaristan'ın göçmen karşıtı tutumunu eleştiren Juncker, "Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, tıpkı zamanında Macarlar gibi zulme uğrayan Müslümanlara Avrupa'da yer olmadığına yönelik açıklamalarını kabul edemiyorum." vurgusu yaptı.

"Brexit anlaşması konusunda ümitliyim"

Juncker, İngiltere'nin birlikten ayrılması konusunda ise "Ben her zaman Brexit referandumunun kaybedileceğine inanıyordum." dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile birçok telefon görüşmesi yaptığını anımsatan Juncker, "Anlaşma sağlanacağına dair ümidim var." diye konuştu.

Juncker, Brexit anlaşmasıyla ilgili Boris Johnson ile birçok görüşme yaptığını belirtti.
Juncker, Brexit anlaşmasıyla ilgili Boris Johnson ile birçok görüşme yaptığını belirtti.

Ne olmuştu?

Macaristan hükümeti, İtalyan hükümetinin düzensiz göçmenleri taşıyan gemileri kabul etme kararının doğru olmadığını, çünkü söz konusu kararın insan kaçakçılarının faaliyetlerinin yoğunlaşmasına neden olacağını iddia etmişti.

Macaristan, İtalyan hükümetinin aldığı kararın göçmenler tarafından ''davet'' olarak algılanacağını da öne sürmüş ''Yeniden on ve yüz binlerce düzensiz göçmen Avrupa'ya akın edecek. Bu çok tehlikeli" demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >