ABD'nin 150 kişilik uçağına 640 Afgan bindi: Almanya 7 kişilik tahliye ile yetindi

Üstteki fotoğrafta ABD 'nin 150 kişilik uçağında 640 kişi Afganistan'dan tahliye edildi  Alttaki fotoğrafta Almanya'nın 135 kişilik uçağında 7 kişi Afganistan'dan tahliye edildi
Üstteki fotoğrafta ABD 'nin 150 kişilik uçağında 640 kişi Afganistan'dan tahliye edildi Alttaki fotoğrafta Almanya'nın 135 kişilik uçağında 7 kişi Afganistan'dan tahliye edildi

Almanya, büyük insanlık trajedisinin yaşandığı Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderdiği 135 kişi kapasiteli A400 tipi askeri kargo uçağında sadece 7 kişiyi tahliye etti. Sosyal medyada büyük ses getiren konuyla ilgili Alman hükümetine ağır eleştiriler yöneltildi. 150 kişilik ABD askeri uçağıyla 640 kişi tahliye edildi.

ABD güçlerinin çekilmesinin ardından Taliban'ın yönetime al koyduğu Afganistan'da büyük bir kaos yaşanıyor. Taliban yönetiminden kaçmak isteyen binlerce kişi, başkent Kabil'de bulunan havalimanına akın etti. ABD'nin gönderdiği tahliye uçağına binmek isteyen binlerce kişi izdihama neden olurken Alman hükümeti büyük bir skandala imza attı.

"Söylecek söz bulamıyorum"

Almanya'nın Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderdiği A400 tipi askeri kargo uçağına sadece 7 kişi binebildi. Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran konuyla ilgili Almanya'nın tanınmış sanatçılarından Igor Levit de tepki gösterdi. Yaşanan insanlık trajedisi karşısında Alman hükümetinin tavrını "Utanç verici" olarak nitelendiren Levit, "Bu felaket karşısında, uçağı insanlarla doldurmamak, kıyaslanamaz bir şekilde insanlık dışı. Bu utanç verici. Savaşın ne olduğunu anlamayan sorumlular. Söyleyecek söz bulamıyorum. Yedi kişi sadece yedi. Çünkü diğerleri listede değildi" ifadelerini kullandı.

"Sadece 7 kişi mi kurtardınız?"

"Gazeteci Hasnain Kazim da "Merhaba Federal Ordu, inme şansınız olan Kabil'den yedi, sadece yedi kişiyi mi kurtardınız? Listenizde sadece bu insanlar olduğu için mi? Ciddi misiniz?" sorularını sorarak tahliye operasyonunu eleştirdi.

Bakanlık açıklama yaptı

Öte yanında Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kabil'den sadece 7 kişi tahliye edilebildiği ifade edilerek buna gerekçe olarak havalimanına gelen yolların tehlikeli olması ve tahliye edilecek kişilerin havalimanına ulaşamaması gösterildi. Açıklamada, tahliyelerin devam etmesi için yoğun çaba harcanmaya devam edileceği vurgulandı.

150 kişilik uçağa 640 kişi bindi

Defense One adlı internet sitesinin ABD'li savunma yetkililerine dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 640 Afgan vatandaşı, güvenli bir şekilde tahliye edildi.

Bir savunma yetkilisi, uçağa bu kadar çok sayıda Afgan alma niyetinde olmadıklarını ancak panikleyen Afganların, C-17'nin yarı açık bir bölümünden içeri girmeyi başardığını söyledi.

Uçuşun Katar'a gerçekleştirildiği belirtilirken, "Uçak varış noktasına ulaştığında yaklaşık 640 Afgan sivil uçaktan indi" bilgisi paylaşıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >