ABD'nin Teksas eyaletindeki silahlı saldırgan dehşeti hakkında ne biliyoruz?

Saldırının şokunu yaşayan bir vatandaş
Saldırının şokunu yaşayan bir vatandaş

● ABD'nin Texas eyaletinin Meksika sınırındaki El Paso kentinde silahlı bir saldırgan bir alışveriş merkezinde dehşet saçtı.

● En az 20 kişiyi öldüren 21 yaşındaki saldırgan polis tarafından gözaltına alındı. El Paso Polis Şefi Greg Allen, saldırganın bir gün öncesinden bir manifesto yayımladığını ve nefret içerikli paylaşımlarda bulunduğunu belirterek, saldırının "muhtemel nefret suçu" olabileceğini vurguladı.

● Saldırıya dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “El Paso, Teksas'ta korkunç saldırı. Haberler çok kötü, çok ölü var. Eyalet ve yerel makamlar çalışma yapıyor. Federal Hükümetin tam desteğinin olduğunu valiye söyledim” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Teksas Eyaleti Valisi Greg Abbott, El Paso kentindeki Cielo Vista Alışveriş Merkezi yakınındaki bir Walmart'ta düzenlenen silahlı saldırıda 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 26'sının da yaralandığını açıkladı.

Vali Greg Abbott düzenlediği basın toplantısında, "Birilerinin alışveriş yapmak AVM'ye geldikleri normal bir gün, Teksas tarihinin en ölümcül günlerinden birine dönüştü." dedi.

Güvenlik güçleri saldırının yaşandığı yere gidiyor.
Güvenlik güçleri saldırının yaşandığı yere gidiyor.

Saldırganın Dallaslı Patrick Crusius adında bir beyaz Amerikalı olduğu bildirildi. Cielo Vista Alışveriş Merkezi’ndeki kanlı olayda can verenler ağırlıklı olarak Walmart adlı mağazada alışveriş eden kişilerdi.

CCTV silahlı saldırganın görüntülerini paylaştı.
CCTV silahlı saldırganın görüntülerini paylaştı.

Polis, bu ay sonunda okulların açılıyor olmasından dolayı, ailelerin alışveriş merkezi okul alışverişi için doldurduğunu söyledi.

Saldırı, genç bir silahlı adamın Kaliforniya'daki yemek festivalinde üç kişiyi öldürmesinin üzerinden henüz bir hafta geçmenden gerçekleşti. Texas'daki saldırı ABD tarihindeki en ölümcül sekizinci saldırı oldu.

Saldırı anında alışveriş merkezinde bulunan görgü tanıklarından biri olan 20 yaşındaki Manuel Uruchurtu, kasada yeni ödeme yapmıştı ve silah sesini duyunca mağazadan çıktı, arkasını döndü ve silahlı saldırganla karşılaştı. Uruchurtu mağazadan kaçarkeniki ceset gördüğünü belirterek şunları kaydetti.

  • “Ağlayan insanları gördüm: çocuklar, yaşlı insanlar, hepsi şoktaydı. 6 ila 8 aylık görünümünde karnının her tarafında kan olan bir bebek gördüm.”

El Paso, ABD'nin en güvenli kentlerinden biri olarak biliniyordu

Çoğunluğu Hispanik 680 bin nüfuslu El Paso ABD'nin en güvenli kentlerinden biri olarak biliniyordu. Korkunç saldırıya ilişkin açıklama yapan emniyet yetkilileri de yaşanan olayla ilgili şaşkınlıklarını gizlemedi.

Saldırının gerçekleştiği yer
Saldırının gerçekleştiği yer

Trump'tan saldırıya ilişkin ilk açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Teksas’ta bir AVM'de yaşanan saldırıyla ilgili, “Haberler çok kötü, çok ölü var” dedi.

Teksas’ın El Paso kentinde bir AVM’de yaşanan saldırı hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, şunları kaydetti:

  • “El Paso, Teksas'ta korkunç saldırı. Haberler çok kötü, çok ölü var. Eyalet ve yerel makamlar çalışma yapıyor. Federal Hükümetin tam desteğinin olduğunu valiye söyledim”

Meksika Cumhurbaşkanı Manuel Lopez Obrador, saldırıda üç Meksikalının hayatını kaybettiğini en az altı Meksikalının da yaralandığını söyledi.

"Muhtemelen nefret suçu"

El Paso'nun polis şefi Greg Allen gazetecilere verdiği demeçte, sadırganın manifesto yayınladığını belirtti.

Saldırganın “Uygunsuz Doğruluk” başlıklı göçmen karşıtı bir manifesto yayınladığı belirlendi. Saldırgan yayınladıpğı manifestoda Yeni Zelanda'daki Christchurch'te 51 kişiyi öldüren teröristi desteklediğini açıklıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde güçlenen İspanyol halkıyla ilgili korkularını belirten saldırganın manifestosunu Christchurch silahlı saldırısının da saldırılarını açıkladığı çevrimiçi bir forum olan 8chan'a gönderdiği belirtildi.

El Paso polis merkezi yetkilileri, yerel saatle sabah 10 civarında saldırı ihbarı aldıklarını ve bölgeye ulaştıklarında içinde en az 3 bin kişinin bulunduğu mağazada çok sayıda insanın saldırgan tarafından vurulmuş olduğunu gördüklerini belirtti.


 AVM çalışanları müşteriler bazıları dışarı kaçabilirken bazıları da koridorlarda, masaların ardında saklandı.
AVM çalışanları müşteriler bazıları dışarı kaçabilirken bazıları da koridorlarda, masaların ardında saklandı.

Saldırıyla ilgili 21 yaşındaki Patrick Crusius gözaltına alındı. Gözaltı anıyla ilgili bir video Twitter'da paylaşıldı.

Olayla ilgili Las Vegas’taki bir toplantıdan açıklama yapan Demokrat Partili başkan adaylarından ve Beto O’Rourke, memleketi Texas'a geri dönmek için bir kampanya etkinliğinden vazgeçti.

Beto O’Rourke, saldırganın saldırı tipi silaha sahip olduğunu ve argo ifade kullanarak “Bu … savaş meydanında tutun ve toplumumuzun içine getirmeyin” diye bağırdığı yolunda haberler duyduğunu söyledi.

ABD’de silahlı şiddet olaylarında her yıl 40 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken O’Rourke, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >