ABD'nin 'yeni İran stratejisi' ve ülkelerde tepkiler

donald trump
donald trump

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yeni İran stratejisini açıkladı. Trump, İran ile olan nükleer anlaşma ile ilgili "Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek." dedi. İran Devrim Muhafızları yaptırım listesine dahil edildi, bazı Arap ülkeleri destek verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin yeni İran stratejisini, Beyaz Saray'da yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan şu aşamada çekilmeyeceğini kaydeden Trump, ilgili ülkeler ve Kongre ile daha yakın bir çalışma sürecine gireceklerini ifade etti.

2015'ten bu yana ilk kez, "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" kabul etmediğini açıklamış oldu.

İran'a "terör destekçisi" suçlaması

İran'daki rejimin dünyanın önde gelen terör destekçisi ülkesi olarak niteleyen Trump şöyle devam etti:

"El Kaide, Taliban, Hizbullah, Hamas ve diğer terör şebekelerine destek sağlıyor. Bu rejim, Irak'taki sekteryan şiddeti, Yemen ve Suriye'deki iç savaşları körüklüyor. İran, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin katliamlarını destekledi; Esed'in, çocuklar da dahil masum sivillere yönelik kimyasal silah kullanmasına göz yumdu."

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

İran Devrim Muhafızlarına yaptırım

Trump'ın yeni İran stratejisindeki en dikkat çekici noktalardan biri de İran Devrim Muhafızları ile ilgili yaptırım kararı oldu.

Trump, "Stratejimizi uygulamaya, geç kalmış bir adım olan İran Devrim Muhafızları Ordusuna sert yaptırımlar getirmekle başlıyoruz. Hazine Bakanlığını, tüm Devrim Muhafızlarına daha ileri yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum." açıklamasını yaptı.

  • Trump'ın açıklamasının ardından ABD Hazine Bakanlığı İran'ın Devrim Muhafızlarını, küresel terörizme ilişkin Başkanlık Kararnamesi ve Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası kapsamına aldı.

4 Arap ülkesinden destek geldi

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yemen'in, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "yeni İran stratejisini" desteklediği bildirildi.

Trump'ın kararı Netanyahu'yu mutlu etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun basın ofisinden yapılan açıklamada, Trump'ın "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" kabul etmediğini açıklamasına işaret edilerek, "Başkan Trump'ı cesur kararından dolayı tebrik ederim. Nitekim İran terör rejimine, cesurca karşı çıktı." ifadelerine yer verildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Açıklamada, Trump'ın ilan ettiği ABD'nin yeni İran stratejisinin, "bu kötü anlaşmanın reformu ve İran'ın teröre destek vermesiyle mücadele için bir fırsat olduğu" kaydedildi.

Avrupalı üç liderden Trump'ın açıklamalarına tepki

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’la nükleer anlaşmasının devam etmesi konusunda kararlı olduklarını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >