Adana'da 'mavi dil hastalığı görüldü: İki mahalle karantinaya alındı

Mavi dil hastalığına yakalanan bir koyun
Mavi dil hastalığına yakalanan bir koyun

Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Asmalı ve Gölovası mahallelerinde, hayvanlarda görülen bulaşıcı 'mavi dil hastalığı' görüldü. Hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle bölgede karantina uygulaması başlatıldı.

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde hayvanlarda görülen 'mavi dil hastalığı' nedeniyle iki mahalle karantina altına alındı.

Hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle bölgede karantina uygulaması başlatıldı.

"Sineklerden bulaşıyor"

Yumurtalık Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, "Asmalı ve Gölovası mahalleleri ile 10 km çevresinde hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Aşılama yapılıyor. Hastalık sinekler tarafından yayılan bulaşıcı bir hayvan hastalığı. Bunun için mahallelerde ilaçlama yapılıyor. Hayvan sahipleri bilgilendirildi" denildi.

Mahalleler karantinaya alındı
Mahalleler karantinaya alındı

Mavi dil hastalığı nedir?

  • Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Mavi dil (BT), koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalıktır.
  • Mavi dil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir. Culicoides cinsindeki sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlarla beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında mavi dil virüsünü (BTV) iletir.
  • Yirmi altı (26) farklı serotip tanımlanmıştır ve her suşun hastalığa neden olma yeteneği önemli ölçüde değişmektedir. Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından BT ile ilişkili herhangi bir halk sağlığı riski yoktur. BT virüsü hayvanlarla temas, yün veya süt tüketimi yoluyla bulaşmaz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >