Akıllı telefonlar diyabeti tespit etmeye yardımcı olabilir

Akıllı telefon
Akıllı telefon

Sağlık teknolojilerinin akıllı telefon ve giyilebilir ürünlerdeki kullanım alanı artıyor.

Son olarak Kaliforniya Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni çözüm, telefonlar yardımıyla diyabet hastalarını teşhis etmeyi sağlıyor.

Toplamda 2.6 milyon diyabet hastasından elde edilen verilerin incelenerek ortaya çıkarıldığı algoritma, %80 oranında başarı sağlıyor.

Sağlık teknolojilerinin kapsam alanı genişlemeye devam ediyor. Bu gelişimde özellikle giyilebilir ürünlerin katkısı çok büyük. Son olarak geliştirilen yeni uygulama ise akıllı telefon yardımıyla diyabet teşhisi yapmayı sağlıyor.

Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, geliştirilen özel bir algoritma yardımıyla diyabet teşhisini kolaylaştırıyor. Özellikle son yıllarda diyabet hastalarının sayısının artmasıyla birlikte hem büyük teknoloji şirketleri hem de üniversitelerin araştırma birimleri bu alana yatırımlarına devam ediyor.

Yeni algoritma, toplam 2.6 milyon diyabet hastasından elde edilen verilerle ortaya çıkarıldı.

Bu işlem için akıllı telefonun arka kamerası ve flaş kullanılıyor.
Bu işlem için akıllı telefonun arka kamerası ve flaş kullanılıyor.

Yeni geliştirilen sistem, akıllı telefonların kamerası yardımıyla az önce de bahsettiğimiz teşhis işlemini yapmayı sağlıyor.

Bu noktada photoplethysmography ve fotopletismogram olmak üzere iki farklı yöntem kullanılıyor.

Peki ama akıllı telefon kamerasıyla bu tespit nasıl yapılıyor? Aslında kamera bu noktada kullanıcıların parmaklarını 3 farklı kohort grubuyla inceliyor. Bunun sonucunda ise tespitte %80 oranında bir başarı sağlanıyor.

Elbette bu teknolojinin tam anlamıyla hayata geçmesi ve pratik kullanım amacıyla tercih edilmesi için biraz daha zaman var. Fakat görünen o ki artık bu yöntem sayesinde diyabet hastalarını teşhis etmek çok daha kolay ve hızlı hale geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >