Akıllı telefonlar için üretilen "kırılmaz camlar" için toplama kararı çıkıyor!

Kırılan cam
Kırılan cam

Telefonlar için üretilen kırılmaz camlar konusunda 10 TL'den 100 TL'ye kadar birçok farklı alternatif var. Şu ana kadar herhangi bir denetim mekanizması bulunmayan "kırılmaz camlar", artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvurular sebebiyle kalite standardına ilişkin değerlendiriliyor.

Binlerce TL vererek akıllı telefon satın alan kişiler, doğal olarak cihazın yanında ekran koruyucu, koruma kılıfı ya da benzer aksesuarları da almak zorunda kalıyor. Bu "zorunluluk" aslında yıllardır yeni bir sektör oluşması için gerekli zemini hazırlıyor. Özellikle son birkaç senedir "kırılmaz cam" olarak satılan camlar; düşme ve darbelere karşı tam olarak koruma sağlayamayabiliyor.

Böylece artık kırılmaz cam diye satılan sahte ürünlere de kontrol sistemi gelmiş oluyor.
Böylece artık kırılmaz cam diye satılan sahte ürünlere de kontrol sistemi gelmiş oluyor.

Piyasadan toplanacak!

İşte bu noktada birçok kullanıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmış durumda. Piyasada 10 TL'den başlayarak 100 TL'ye kadar satılan "kırılmaz camlar" inceleniyor. Test laboratuvarlarına gönderilen camlardan problemli olanlar piyasadan toplatılabilecek.

Ancak bu noktada bakanlığın müşterilere bir uyarısı var. Bakanlık, satın alınan kırılmaz camların fişlerinin ya da faturalarının mutlak suretle saklanmasını öneriyor. Böylece sahte ürünlerde hak talep etmek mümkün oluyor.

1 Ocak'tan itibaren ithalatı da denetlenecek olan kılıf ve ekran koruyucular hakkında yetkililer hakkında gelen açıklama şöyle:

"Ancak bu ürünlerde, ürünlerin kimyasal içerikleri incelenmekte ve özellikle nikel ve kadmiyum açısından denetlenmektedir. Ürünlerden güvensiz olanlar tespit edilirse toplanması, imhası, ithalatçı ve üreticilerine idari para cezası verilmekte; cezalar kamuoyuna ilan edilmektedir. Cep telefonu aksesuarları yakın bir zamanda İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemine (GTB-İRİS) de dahil edildi. Böylece 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sadece piyasada değil; ithalat aşamasında da denetlenecek."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >