Alman bilim adamlarından çarpıcı açıklama: Monotonluk beyni küçültüyor

Monotonluğun beyni küçülttüğü araştırlamalarda ortaya çıktı
Monotonluğun beyni küçülttüğü araştırlamalarda ortaya çıktı

Uzun süreli yalnızlık ve monotonluğun insan beynine etkileri konusunda Alman bilim insanları çarpıcı bulgular ortaya koydu. Antarktika’da görev yapan 9 bilim insanının beyinlerinin bazı bölgelerinde 14 ay boyunca izlendi ve monotonluk nedeniyle küçülme görüldü.

Bir yıldan uzun süre Güney Kutbu’nda görev yaptılar, sadece buz kütlelerini ve penguenleri gördüler. 14 ay sonunda bilim insanlarının beyinlerinin monotonluktan küçüldüğü görüldü. Almanya’ya ait Neumayer Kutup Araştırma İstasyonu’nda görev yapan 9 bilim insanının görev öncesinde ve sonrasında beyin taramaları yapıldı. Test sonuçları, dikkat çekici farklılıklar ortaya koydu.

En fazla küçülme hipokampusta oldu

Bilim insanlarının beyinlerinin bazı kısımlarında, Antarktika’da geçirilen süre zarfında küçülmeler olduğu tespit edildi. En fazla küçülmenin beynin öğrenme ve hafıza merkezi olan hipokampus bölgesinde yaşandığı ifade ediliyor.

Araştırma, New England tıp dergisinde yayımlandı. Bilim insanların beynin hayati fonksiyonlarını düzenleyen protein seviyelerinde de düşüş olduğu görüldü.

Monoton hayat beyni olumsuz etkiliyor

Uzmanlar, bulguların monoton hayatın, toplumdan uzak ve tecritte yaşamın, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği görüşünü teyit ettiğini söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >