Altı ayda gripten 33 milyon insan ölebilir

Arşiv
Arşiv

Uzmanlardan mevcut grip aşıları ile ilgili yapılan açıklamalara göre, aşılar 1940 senesinin teknolojisiyle üretildiğini ve yeniden formüle edilmesi gerektiğini söyledi. Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalık Araştırma Merkezi Direktörü Profesör Michael Osterholm'a göre küresel grip salgını ilk altı ayda 33 milyon insanın ölümüne sebep olabilir.

Bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel grip salgınının, COVID-19'dan daha ciddi ve gerçek bir risk olduğunu açıkladı.

Türkiye gazetesinin haberine göre; Osterholm “COVID-19’dan önce grip salgınları insanlar için bir numaralı biyolojik riskti ve bu değişmedi. Grip her yıl 290.000 ila 650.000 kişiyi öldürüyor. Düşük ve orta gelirli ülkeler yükün orantısız bir kısmını taşıyor. Dünya her 25 yılda bir grip salgını yaşıyor.

Grip aşıları 1940'lardan kalma

Mevcut grip aşıları, 1940'larda geliştirilen teknolojiyi içeriyor. Bu aşılar ortaya çıkan gribin şekline göre formüle edilmeli” dedi. Dünya Sağlık Örgütü aşı uzmanı Dr Martin Friede ise aşı geliştirmede “kademeli” bir iyileşme olmasına rağmen “daha güçlü suşlara karşı daha uzun süre koruyan bir aşıya hâlâ sahip değiliz” dedi. Uzmanlar, pandemik grip aşılarına acil ihtiyaç olduğunu belirterek koronavirüsten ders alınması gerektiğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >