Altına yatırım yapmanın en etkili yolları

İnsanlığın en eski zamandan beri tercihi olmuş ve sürekli yükselen, yatırımcılar için her zaman güvenli liman olan altına nasıl daha pratik yatırım yapabilirsiniz? Cevabı bu yazımızda…

Değeri eskimeyen ve günden güne artan altın, vazgeçilmez yatırım araçlarındandır, yatırımcı için her zaman güvenli liman olmuştur. Başlarda kuyumcudan altın alınarak yapılan yatırıma aşina olunsa da bundan çok daha farklı yolların tercih edildiği gözükmektedir. Örneğin, internet üzerinden altın alımı veya bankalarda altın hesabı açtırılması bir seçenektir. Bunun dışında vadeli işlemlerin ve forex piyasası gibi finans piyasalardan da altın alınabilir.
İnternetten altın almak
Günümüzde altın alımının en pratik yapıldığı yollardan biridir. Altın satan e-ticaret sitelerinden sipariş yoluyla veya bankalardan fiziki olarak almadan gram altın alma yoluyla işlemler yapılabilir. Üstelik bazı bankalarda masrafı yok, altını gram bazında anında alış-satış yapmak mümkün ve çalınma, sahte olması, eski tarihli olması gibi riskleri de yok.
İnternetten altın almak Günümüzde altın alımının en pratik yapıldığı yollardan biridir. Altın satan e-ticaret sitelerinden sipariş yoluyla veya bankalardan fiziki olarak almadan gram altın alma yoluyla işlemler yapılabilir. Üstelik bazı bankalarda masrafı yok, altını gram bazında anında alış-satış yapmak mümkün ve çalınma, sahte olması, eski tarihli olması gibi riskleri de yok.
Bankada altın hesabı açmak
Bankaların son yıllarda başlattığı altın hesabı uygulaması, yine en çok tercih edilen yollardan biri. Hesabınızın olduğu bir bankada, altın hesabı açabilir hatta elinizdeki altınları hesabınıza yatırabildiğiniz gibi bankanın altın günlerinde daha avantajlı olarak yatırabilirsiniz. Fiziki olmayan bir şekilde bu yatırımı gerçekleştirebilir ve altın birikimi yapabilirsiniz.
Bankada altın hesabı açmak Bankaların son yıllarda başlattığı altın hesabı uygulaması, yine en çok tercih edilen yollardan biri. Hesabınızın olduğu bir bankada, altın hesabı açabilir hatta elinizdeki altınları hesabınıza yatırabildiğiniz gibi bankanın altın günlerinde daha avantajlı olarak yatırabilirsiniz. Fiziki olmayan bir şekilde bu yatırımı gerçekleştirebilir ve altın birikimi yapabilirsiniz.
Altın borsası
Borsa İstanbul çatısı altında Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası içinde yer alan İstanbul Altın Borsası aracılığıyla altına, vadeli sözleşmelerle yatırım yapmak imkanı mevcut. Belli miktardaki altın alımını gelecek bir tarihte, belirlenen bir fiyattan takası gerçekleşecek şekilde bugünden alınıp satılmasını sağlayan bir sözleşmeye sahip olabilirsiniz. Bu sözleşmenin amacı riskten korunmaktır. Bu yolla altın yatırımı yapmak için izleyeceğiniz ilk yol, borsa aracı kurumlarından biri üzerinden hesap açtırmanız. 

 Daha sonra aracı kurumun internet sitesi üzerinden sözleşmelerin özelliklerine göre alım yapabilirsiniz. Bu sözleşmeler Borsa İstanbul çatısı altında, Ons Altın-Dolar ve Gram Altın – TL şeklinde olmaktadır. Fakat bu işlemleri yapmanız için mutlaka borsa ve vadeli işlemler hakkında güvendiğiniz birini tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda az çok bilginiz olması lazım. Bu sayede uzun vadede kazancınızı bugünden garanti altına alarak yatırım yapmış olursunuz.
Altın borsası Borsa İstanbul çatısı altında Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası içinde yer alan İstanbul Altın Borsası aracılığıyla altına, vadeli sözleşmelerle yatırım yapmak imkanı mevcut. Belli miktardaki altın alımını gelecek bir tarihte, belirlenen bir fiyattan takası gerçekleşecek şekilde bugünden alınıp satılmasını sağlayan bir sözleşmeye sahip olabilirsiniz. Bu sözleşmenin amacı riskten korunmaktır. Bu yolla altın yatırımı yapmak için izleyeceğiniz ilk yol, borsa aracı kurumlarından biri üzerinden hesap açtırmanız. Daha sonra aracı kurumun internet sitesi üzerinden sözleşmelerin özelliklerine göre alım yapabilirsiniz. Bu sözleşmeler Borsa İstanbul çatısı altında, Ons Altın-Dolar ve Gram Altın – TL şeklinde olmaktadır. Fakat bu işlemleri yapmanız için mutlaka borsa ve vadeli işlemler hakkında güvendiğiniz birini tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda az çok bilginiz olması lazım. Bu sayede uzun vadede kazancınızı bugünden garanti altına alarak yatırım yapmış olursunuz.
Fon ve hisse senedi yolu ile
Altına yatırımda bir başka yöntem altın fonları almaktadır. Bunda vade şartı aranmadığı için, istenildiği zaman alınıp, yeniden satılabilir. Buna ek olarak ortak altın yatırım fonları üzerinde de değerlendirebilirsiniz. Bunun farklı ise yatırımcılardan alınan paraların para yöneticileri güvencesi ile ortak havuzda yönetilmesidir. Veya altın madeni şirketlerinin hisselerini de alabilirsiniz. Bu şirketlerin hisseleri altın fiyatlarının hareketlerine yakından bağlıdır.
Fon ve hisse senedi yolu ile Altına yatırımda bir başka yöntem altın fonları almaktadır. Bunda vade şartı aranmadığı için, istenildiği zaman alınıp, yeniden satılabilir. Buna ek olarak ortak altın yatırım fonları üzerinde de değerlendirebilirsiniz. Bunun farklı ise yatırımcılardan alınan paraların para yöneticileri güvencesi ile ortak havuzda yönetilmesidir. Veya altın madeni şirketlerinin hisselerini de alabilirsiniz. Bu şirketlerin hisseleri altın fiyatlarının hareketlerine yakından bağlıdır.
Kuyumcudan almak
Altın denildiğinde ilk akla gelen yerler kuyumculardır. Uzun yıllar boyunca internetin olmadığı bankaların bu kadar gelişmediği zamanlar altın için kuyumculara gidilirdi. Parasını bankada tutmak istemeyip yastık altında bekletmek isteyenlerin halen izlediği bir yoldur altını kuyumcudan almak.
Kuyumcudan almak Altın denildiğinde ilk akla gelen yerler kuyumculardır. Uzun yıllar boyunca internetin olmadığı bankaların bu kadar gelişmediği zamanlar altın için kuyumculara gidilirdi. Parasını bankada tutmak istemeyip yastık altında bekletmek isteyenlerin halen izlediği bir yoldur altını kuyumcudan almak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >