Amazon, İngiltere'nin en büyük gıda teslimat sistemi Deliveroo'ya 575 milyon dolarlık yatırım yaptı

Deliveroo
Deliveroo

● Dünyanın en değerli şirketi Amazon, son yıllarda popülerleşen İngiliz gıda dağıtım şirketi Deliveroo'ya 575 milyon dolar yatırım yaptı.

● Amazon'un bu satın alması birçok haber sitesi tarafından 'Amazon, Uber Eats'i büyük rakibi Deliveroo'yu devraldı' şeklinde yorumlandı.

● Yapılan yatırımlarla sürekli olarak büyüyen bu girişim şu ana kadar Avrupa'nın en iyi finanse edilen girişimlerden biri haline geldi.

Son birkaç yıldır gıda teslimat sistemleri (Türkiye'de en bilinenleri BanaBi, Scotty Yemek) epey yoğun kullanılıyor. Bu pazarın güçleneceğini tahmin eden şirketler de doğal olarak yatırımlarını artırıyor. En güncel örnekte ise Amazon yer alıyor. Amazon, İngiliz gıda dağıtım şirketi Deliveroo'ya575 milyon dolarlıkyatırım yapıyor.

Deliveroo'nun hem bisiklet hem de motorlu araçlarla dağıtımları var. Yani aslına bakılırsa motosiklet ya da araçlar haricinde bisikletler de aktif olarak tercih ediliyor.
Deliveroo'nun hem bisiklet hem de motorlu araçlarla dağıtımları var. Yani aslına bakılırsa motosiklet ya da araçlar haricinde bisikletler de aktif olarak tercih ediliyor.

Avrupa'nın en iyi finanse edilen girişimlerinden biri

Yeni finansmanla birlikte şu ana kadar Deliveroo'nun aldığı toplam yatırım 1.35 milyar dolara yükseliyor. Yani bu da şirketi Avrupa'nın en iyi finanse edilen girişimlerinden biri haline getiriyor.

gzt

Şu anda Amazon'un hisse başına ne kadar ödediği ya da ne kadarbüyüklükte birhisseye sahip olduğu bilinmiyor. Ancak diğer yatırımcılar arasında T.Rowe Price ve Greenoaks da yer alıyor.

Deliveroo CEO'su Will Shu konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

    Bu yeni yatırım, Deliveroo'nun büyümesine; müşterilere daha fazla seçenek sunmasına sebep olurken restoranlara ise şirketlerini büyüterek daha fazla fırsat sunmasına sebep oluyor. Elbette daha esnek ve daha iyi bir ortam oluşturma konusunda da katkı sağlıyor.
    Amazon, şirkete ilham kaynağı oldu ve böyle bir müşteri takıntılı organizasyonla çalışmayı dört gözle bekliyoruz.

Anlaşma, dünyanın en değerli şirketine de aslında önemli bir hızla büyüyen gıda dağıtım şirketi için büyük katkı sağlıyor. Yani aslında bu satın almada Amazon da önemli oranda bir kazanç elde ediyor. Deliveroo; İngiltere, Avustralya, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil toplamda 14 pazarda faaliyet gösteren ABD dışındaki Uber Eats'in en büyük rakiplerinden biri.

Bu tip servisler aslında dev şirketleri bir anlamda 'nakliye konusuyla' uğraşmaktan kurtarıyor. Çünkü teslimatla ilgili tüm sorumluluk doğrudan taşıma şirketine ait oluyor.
Bu tip servisler aslında dev şirketleri bir anlamda 'nakliye konusuyla' uğraşmaktan kurtarıyor. Çünkü teslimatla ilgili tüm sorumluluk doğrudan taşıma şirketine ait oluyor.

Şirket, müşterilerin yerel restoranlardan teslimat için yemek siparişi verebilecekleri epey esnek bir uygulama sunuyor. Bir bisiklet ve motosiklet üzerinde bulunan bir Deliveroo sürücüsü, yiyecekleri teslim ederek restoranları kendi teslimat şoförlerini kullanmak zorunda kalmaktan kurtarıyor.

Bloomberg, geçen sene Uber'in Deliveroo'yu satın almayı düşündüğünü bildirmişti. Ancak beklenen olmadı. Amazon'un İngiltere Ülke Müdürü Doug Gurr, konuyla alakalı olarak şu açıklamayı yapıyor:

    Deliveroo'nun müşterilerimize yaklaşımından, sürekli teslimat seçeneklerinin yanı sıra gittikçe artan mükemmel restoranlar yelpazesi sunmasından ve bu konulardaki kararlılığından etkilendik.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >