Annelerin kurtarıcısı, antiseptiğin babası Semmelweis kimdir?

Antiseptiğin öncüsü, Dr. Ignaz Semmelweis
Antiseptiğin öncüsü, Dr. Ignaz Semmelweis

Koronavirüsün domine ettiği dünya gündeminde Google efsane doodle'larına bir yenisini daha ekledi ve "Ignaz Semmelweis'ı ve el yıkamayı hatırlıyoruz" isimli çalışmasını kullanıcıların dikkatine sundu.

Google'ın koronavirüs salgını etkisiyle hazırladığı doodle büyük bir etki yarattı. Çalışmanın ismi, "Ignaz Semmelweis'ı ve el yıkamayı hatırlıyoruz."

Alman asıllı Macar doktor Ignaz Semmelweis'ın hatırlatıldığı bir el yıkama videosu hazırlayan Google, salgın günlerinde el hijyenine dikkati çekmeyi başardı.

Doodle nedir?

  • "Karalama" anlamına gelen doodle, zihni başka konularla meşgul insanların dikkatini bir meseleye çekmek için kullanılıyor. Doodlelar, Google'ın çok sık kullandığı yöntemler arasında. Dev şirket bu yöntemle global konulara değindiği kadar ulusal bazda mevzulara da dikkati çekebiliyor.
Google'ın koronavirüs temalı doodle'ı


Ignaz Semmelweis kimdir?

Ignaz Philipp Semmelweis 1818-1865 yıllarında yaşamış Macar doktor, tıpta antiseptik (mikrop karşıtı) pratiklerin öncüsü ve annelerin kurtarıcısı.

1800'lerde doktorlar ve tıp öğrencileri otopsi yaptıktan sonra ellerini yıkamadan anneleri muayene ediyor ve anneler "lohusalık humması" nedeniyle hayatını kaybediyordu. Otopsi pratiği 1800'lerde yaygınlaştıkça, lohusalık humması vakası da artış göstermişti.

Yeni doğum yapmış anneler, el yıkama alışkanlığı gelişmediği için lohusalık humması nedeniyle hayatını kaybediyordu
Yeni doğum yapmış anneler, el yıkama alışkanlığı gelişmediği için lohusalık humması nedeniyle hayatını kaybediyordu
  • Oysaki basit bir el yıkama aktivitesi, antibiyotiğe dirençli bakterilerin dahi anında ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

1840'larda bir doğum kliniği yöneticiliği yapan Semmelweis'ın çalışmaları ise tıp literatürüne geçti. Semmelweis, el yıkama alışkanlığının, doğumdan sonra hayatını kaybeden annelerin sayısında ciddi bir azalma sağlayabileceğini gösterdi. Ignaz Semmelweis sağladığı katkı sayesinde de "annelerin kurtarıcısı" lakabıyla anılmaya başladı.

Semmelweis maalesef Alzheimer belirtileri göstermeye başlayınca akıl hastanesine kapatıldı. Burada çalışanlar tarafından ısırılan Semmelweis aldığı yaralar sonucu hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >