Antalya'da bin 700 yıllık 8 odalı villa kalıntısı bulundu

1700 yıllık villa
1700 yıllık villa

Antalya'nın Finike ilçesindeki Arykanda Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, bin 700 yıllık 8 odalı villa kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Antik kentte devam eden kazılarda bölgenin önemini ortaya koyan önemli buluntular ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Doç.Dr. Macit Tekinalp, yaptığı açıklamada, Arykanda'nın topografik özellikleri nedeniyle teraslar üzerine inşa edilmiş bir antik kent olduğunu söyledi.

Arykanda'nın Büyük İskender'in rotası üzerinde olmayan ve çok fazla savaş görmemiş bir antik kent olduğunu anlatan Tekinalp, burada anayol üzerinde bulunmanın tüm avantajlarının kullanıldığını dile getirdi.

Villanın dönemine göre kente hakim bir manzaraya sahip ve en prestijli konutlardan biri olduğunu anlatan Tekinalp, şöyle dedi:

"Pierus'un kendisi ve ailesi için kullandığı özel bir de hamamı var. Aile kendisi için kullanmadığı sürelerde bu hamamı ticari olarak kullanıyor. Kiraya veriyor. Villa ilerleyen dönemlerde ikişer odalı konutlara dönüşmüş. Villanın avlusunda da bir havuz var ve bu havuz manzaralı bir havuz. Bu buluntular bize 4. yüzyılda bir aristokratın günlük yaşantısına ışık tutan bir kaynak."

Villanın ikinci katının ahşap üzerine yapıldığını düşündüklerini ve ahşap üzerine mozaik işlendiğini belirlediklerini de kaydeden Tekinalp, buna kazılarda ilk kez rastlandığını belirtti.

Yayla olarak kullanılmış bir bölge

Antik kentte üç villa kalıntısı daha belirlediklerini belirten Tekinalp, Geç Roma Dönemi'nde buraların sahiplerinin imtiyazlı kişiler olduğunu aktardı.

Tekinalp, Helenistik dönemde Mısır ile Likya arasında ilişkilerin yoğun olarak yaşandığını vurgulayarak, kazılarda Mısır inançlarına ilişkin buluntular elde edildiğini de sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >