Apple ekran konusunda değişikliğe gidiyor: iPhone 8'in ekranı nasıl olacak?

Apple ekran konusunda değişikliğe gidiyor: ​iPhone 8'in ekranı nasıl olacak?
Apple ekran konusunda değişikliğe gidiyor: ​iPhone 8'in ekranı nasıl olacak?

Apple'ın iPhone 8'de OLED ekran kullanacağı neredeyse kesinleşti. Apple'ın ekran konusunda iPhone'a getireceği yenilik sadece OLED ekran olmayabilir. Apple, iPhone 8 ile birlikte alışılmış 16:9 ekran oranından Samsung ve LG'nin amiral gemilerindeki gibi 18:9 oranına geçebilir.

Bu yıl piyasaya çıkan LG G6 ve Samsung Galaxy S8 ile birlikte 18:9 ekran oranı ön plana çıkmaya başladı. Çinli Economic Daily News'e göre Apple, iPhone 8 ile birlikte 18:9 ekrana geçiş yapacak. DigiTimes'ın raporu da bu iddiayı doğruluyor.

DigiTimes'ın endüstri kaynaklarından aldığı bilgiye göre yılın ikinci yarısında 18:9 OLED ekrana talep artacak. Talebin artmasında Apple'ın 5.8 inçlik 18:9 OLED ekran panelleri sipariş etmesi de etkili olacak.

Raporda bu yıl 150 milyon civarında 18:9 OLED ekran üretileceği belirtiliyor. Bu panellerin 100 milyonunu Apple ve Samsung kullanacak. Böylece yeni ekran oranını kullanan telefon sayısı artmış olacak.

En-boy oranı, ekranın yüksekliği ve genişliği arasındaki ilişkidir. 18:9, akıllı telefonların çoğunluğu tarafından kullanılan 16:9 oranından daha uzun ekranlara sahip olan Samsung ve LG'nin bu yılki amiral gemileri ile birlikte yaygınlaştı. iPhone 8'de kullanılması beklenen bu ekran oranı kullanıcıya daha iyi bir kavrama sağlayabilir.

Apple'ın iOS 11 ile iPhone'lara getirmesi beklenen Split View çoklu görev uygulaması için mükemmel bir şekilde uyarlanabilir. 18:9 modunda kamera uygulamasında, ekranın yarısı fotoğraf çekmek için kullanılırken diğer yarısında bu fotoğraflar gözden geçirilebilir.

Kullanıcılar, uygulamalarda daha uzun ekranın avantajı ile daha fazla içerik görüntüleyebilirler. Kaydırma yapmadan daha fazla içerik görüleceği için örneğin Safari'de bir web sayfasında daha fazla alan, Instagram özet akışlarında daha fazla resim, Twitter'da ise daha fazla tweet görüntülenebilir.

Dezavantajı ise HD videoların çoğunluğu 16: 9 formatında kodlanmış ve pek çok oyun ve uygulamanın, 16: 9 için optimize edilmiş olması. iPhone 8 gerçekten bir 18: 9 ekrana sahip olursa 16: 9'luk tüm videolar ve buna göre hazırlanmış tüm uygulamalarda telefonun kenarlarında boşluklar görünecektir.

Economic Daily News (EDN), Apple'ın parmak izi okuyucunun yeri konusunda da son aşamaya geldiğini iddia ediyor. EDN, Apple'ın işlemci tedarikçisi TSMC'nin Perşembe günü katıldığı NA Teknoloji Sempozyumu'ndaki açıklamalarını kaynak göstererek Touch ID'nin ekrana entegre olacağını belirtiyor.

EDN, sempozyumda OLED ekranla birlikte değişen iPhone tasarımı ve yeni özelliklerin gündeme geldiğini iddia ediyor. Site, ana ekran butonun kalkması, ekrana entegre parmak izi dışında yeni iPhone'ların ekranlarında yüksek pikselli 3D kameranın işlevselliğini artırmak için kızıl ötesi görüntü sensörleri ile geleceğini düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >