Apple geri adım attı: Rus yazılımı şartını kabul etti

Arşiv
Arşiv

Rusya Dijital Kalkınma ve İletişim Bakanlığı ile Apple şirketi, ülkede satılacak cihazlara Rus yazılımı yüklenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre, Apple cihaz satın alan tüketiciler, ilk kullanım sırasında kendilerine Rusya'da üretilmiş yazılımlardan yükleme yapabilmeleri için bir diyalog penceresiyle karşılaşacak.

Rusya’nın 2019 yılında çıkardığı ve bazı Rus yazılımlarının ithal cihazlarda bulunmasına zorunluluk getiren yasa ile ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. Düzenlemeye itiraz eden Apple, Rusya pazarını kaybetmemek için geri adım attı.

Vedomosti'ye konuşan Apple yetkilileri, hükümet ile mutabakata varıldığı haberlerini doğruladı. Uygulamanın 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Kullanıcılara seçenek sunulacak

Tüketicilerin Rus yazılımı yükleme mecburiyeti yok. Kullanıcılar karşılarına çıkan penceredeki onay seçeneğini kaldırarak Rus yazılımı yükleme önerisini reddedebilecek.

Rusya'da 2019'da kabul edilen yeni bir yasa uyarınca, 1 Temmuz 2020'den itibaren ülkede satılan bütün akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve akıllı televizyonlar, kullanıcılara Rusya'da üretilmiş yazılımları yüklemek mecburiyetinde.

Akıllı telefon ve tabletlere yüklenmesi mecburi olan uygulamalar arasında Yandex, Mail.ru, Kasperski, Gosuslugi ve ödeme sistemi Mir de var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >