Apple One More Thing etkinliğinden neler bekleniyor?

Tim Cook
Tim Cook

Apple, bu akşam kendi silikon yongası üzerinde çalışan ilk MacBook'larını tanıtacağı bir etkinlik düzenliyor.

Bu gelişme aslında yeni nesil Mac'ler için bir kilometre taşını işaret ediyor ve Apple'ın bilgisayarlar üzerindeki kontrolünü artırmasını sağlıyor.

Böylece Apple'ın tüm ana ürünlerinin aynı mimaride çalışacağı da belirtiliyor. Yani iPhone uygulamalarının Mac üzerinde çalışabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca Apple'ın kulak üstü yapısındaki yeni nesil kulaklıklarını ve ek aksesuarları da bu akşamki sanal etkinlikte duyurması bekleniyor.

Apple, Haziran'da Intel kullanmakyerine Mac ürünleri için kendi bilgisayar çiplerini üretmeye başlama planını duyurdu. Şimdi ise şirket ev kendi yapımı işlemcisinden güç alacak olan ilk dizüstü bilgisayarı da dahil olmak üzere bu köklüdeğişimi tanıtacağı bir etkinlik düzenliyor.

Apple Silikon

Hareketin, Apple'ın Mac bilgisayarlarına yıllar içinde gelen en büyük değişikliği işaret etmesi ve teknoloji devine dizüstü / masaüstü bilgisayarlar üzerinde daha fazla kontrol sağlaması büyük önem taşıyor.

Ayrıca, Apple'ın tüm uygulamaları aynı mimaride çalıştıracak olması da Mac deneyimini iPhone ve iPad ile daha tutarlı hale getirecek gibi görünüyor. Bu, iPhone uygulamalarının Mac ile uyumlu olacağı anlamına geliyor.

A14 Bionic yongasını temel alıyor.

Apple'ın silikon yongası, şirketin Mac'ler üzerindeki donanım kontrolünü tam anlamıyla eline alması anlamına geliyor.
Apple'ın silikon yongası, şirketin Mac'ler üzerindeki donanım kontrolünü tam anlamıyla eline alması anlamına geliyor.

Apple silikon adı verilen çipler, iPhone 12 ailesinde bulunan A14 Bionic işlemcilerin köklerine dayanıyor ve Mac'lere performansla birlikte güç verimliliği / makine öğreniminin iyileştirilmesi konusunda fayda sağlıyor.

Apple, etkinlikle alakalı çok fazla açıklama yapmadı. Ancak şirket daha önce Apple silikonla çalışan ilk bilgisayarların yıl sonundan önce duyurmayı planladığını bildirmişti. Bloomberg'den gelen raporlar, Apple'ın Kasım etkinliğinin yeni Apple silikon Mac'lere odaklanacağını gösteriyor. Şimdi şirketin bu akşam tanıtımını yapması beklenen ürünlerine yakından bakalım.

Etkinliğin en büyük odak noktası az önce de bahsettiğimiz gibi muhtemelen yeni Apple Silikon MacBook'lar... Bloomberg'den MarkGurman ve DebbyWu'ya göre Apple silikonla çalışan üç yeni dizüstü bilgisayar üzerinde çalışıyor. Bunlar arasında 13 inç MacBook Pro, 13 inç MacBook Air ve 16 inç MacBook Pro bulunuyor. Rapora göre, ikisi küçük boyuttaki bilgisayarların akşam etkinliğin ilerleyen kısımlarında tanıtılması bekleniyor.

Şirketin ayrıca yeniden tasarlanmış bir iMac ve güncellenmiş bir Mac Pro üzerinde çalıştığı da biliniyor. Ancak bunların açılışta gösterilmesi pek olası değil.

Apple muhtemelen işlemcinin kendisi ve uygulama uyumluluğu hakkında çok fazla ayrıntıdan bahsedecek. Şirketin donanım teknolojileri kıdemli başkan yardımcısı Johnyu Srouji, Haziran'da Apple silikonun Mac bilgisayarlardaperformansgelişmeleri sağlayacağını söylemişti.

Ancak şirket, Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda performans kazanımları ve yeni özellikler hakkında fazla spesifik bilgi vermedi. Bunun yerine işlemcilerin Adobe Photoshop ve Final Cut Pro gibi uygulamalarda zorlu görevleri nasıl yerine getirebileceğini gösterdi.

Apple, silikon destekli ilk dizüstü bilgisayarları ortaya çıkarırsa, muhtemelen çipin getireceği iyileştirmelerden çok detaylı bahsedecek. Ayrıca şirket bu geçişi başlatmak için Haziran'da geliştirici kitleri sağlamaya başladığından beri uygulama üreticilerinin geçişi nasıl benimsedikleri hakkında bazı ayrıntıları sunabilir. Apple ayrıca WWDC sırasında mevcut Mac uygulamalarının nasıl desteklemeyi planladığından da bahsetmişti.

Yeni Mac'ler, Apple silikon sayesinde performansın ötesinde güç verimliliği de vadedecek gibi görünüyor. Üstelik özellikle makine öğrenimi konusunda da ciddi iyileştirmeler söz konusu.
Yeni Mac'ler, Apple silikon sayesinde performansın ötesinde güç verimliliği de vadedecek gibi görünüyor. Üstelik özellikle makine öğrenimi konusunda da ciddi iyileştirmeler söz konusu.

Apple AirTags

Apple'ın ayrıca aksesuar sayılabilecek birkaç farklı cihaz daha tanıtacağı söyleniyor. Bunlardan herhangi biri ya da hepsi akşamki etkinlikte tanıtılabilir. Bloomberg, 9to5mac ve MacRumors gibi Apple sızıntılarıyla bilinen önemli kaynaklar, Apple'ın AirTags adını verdiği ilk birinci sınıf kulak üstü kulaklığı da duyuracağından bahsediyor. Ayrıca Tile benzeri bir konum izleme aksesuarı üzerinde çalışıldığı da biliniyor.

Apple'ın 10 Kasım'daki etkinliğini bu ürünleri tanıtmak için de bir fırsat olarak kullanması söz konusu. Ancak etkinliğin yeni Mac serisine odaklanacağı aşikar.

Apple için yepyeni bir kilometre taşı daha.

Etkinlik bize Mac'lerin gelecek vizyonu hakkında da çok şey sunacak. Kendi bilgisayar çipini piyasaya sürmesi, Apple için bir kilometre taşı. Bu da aslında başta da bahsettiğimiz üzere daha fazla kontrol imkanı doğuruyor. Apple'ın dizüstü ve masaüstü bilgisayarları, şirketin kendi çiplerinde çalışmayan tek önemli ürünleri olarak kalmış durumda. Şu anda geriye kalan iPhone, iPad, Apple Watch ve Apple TV'ler, Apple işlemcilerden besleniyor.

İleriye baktığımızda, bazı şaşırtıcı yeni ürünler hayal ediyoruz.

Cook, geçtiğimiz dönemlerde sunumlarda bunun üzerine fazlasıyla eğildi. Ayrıca şaşırtıcı ürünler konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı. Tam açıklama ise şu şekildeydi:

    İleriye baktığımızda, bazı şaşırtıcı yeni ürünler hayal ediyoruz. Ve kendi özel silikonumuza geçiş, onları hayata geçirmemizi sağlayacak şeydir.

One More Thing olarak isimlendirilen etkinlik bu akşam Türkiye saatiyle 21:00'de. İzlemek için Apple Etkinlikleri web sitesine ya da şirketin YouTube kanalına gidebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >