Apple, Safari verilerinin Çinli şirket Tencent ile neden paylaşıldığını açıkladı

Safari
Safari

● Apple, Safari web tarayıcısındaki göz atma geçmişinin Çinli şirket Tencent ile paylaşıldığını doğruladı ve bir açıklama yaptı.

● Her fırsatta 'kullanıcı ve veri gizliliği' konusunda açıklamalar yapan şirket, Tencent ile verilerin neden paylaşıldığını detaylandırdı.

● Safari gizlilik politikasının güncellenmesi ve Tencent ile paylaşılan verilerin ayrıntıları haberimizde:

Henüz birkaç gün önce ortaya çıkan 'Apple'ın Safari web tarayıcı verilerini Tencent ile paylaşma' konusuyla alakalı şirketten bir açıklama geldi. Ancak öncelikle konuyu açıklık getirelim.

Kullanıcıverileri konusunda geçtiğimiz dönemlerde hükümet ve devletler tarafından epey eleştirilen (Bkz: San Bernardino saldırganının iPhone kilidinin kırılmaması) Apple, güvenliği üst seviyeye taşımak için yeni adımlar atmaya devam ediyor.

Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bilgiler, Safariverilerinin Çinli şirket Tencent'e aktarıldığı yönündeydi.

Öncelikle Apple varsayılan web tarayıcısı Safari'nin aslında güvenlik konusunda hassas olduğunu belirtmek gerekiyor. Hatta web tarayıcıda Fraudulent Website Warning yani sahte site uyarısı özelliği de yer alıyor. Bu özellik aslında Google altyapısını kullanarak sitelerin güvenli olup olmadığını test ediyor.

Apple'ın değişen kullanıcı sertifikasında bunlar yer alıyor.
Apple'ın değişen kullanıcı sertifikasında bunlar yer alıyor.

Gizlilik politikası değişti

Ama Apple'ın politikasını güncellediğini ve artık Google'ın yanı sıra Çinli Tencent şirketine de benzer verileri paylaştığı ortaya çıktı. Bununla alakalı olarak Apple'ın Safari gizlilik sertifikasında bir bölüm yer alıyor. Tam metin şöyle:

    Bir web sitesini ziyaret etmeden hemen önce Safari bu sayfanın sahte olup olmadığını kontrol etmek için bilgileri Google Güvenli Tarama ve Tencent Güvenli Tarama'ya gönderebilir. Bu güvenli tarama sağlayıcıları IP adreslerini kaydedebilirler.

Apple, Safari'deki bu ayarı kapatma özelliği de sunuyor. Ayarlar üzerinden kolayca kapatılan bu özellik aslında bir yandan zararlı sitelerin uyarısını da bloke etmiş oluyor.
Apple, Safari'deki bu ayarı kapatma özelliği de sunuyor. Ayarlar üzerinden kolayca kapatılan bu özellik aslında bir yandan zararlı sitelerin uyarısını da bloke etmiş oluyor.

Hangi veriler paylaşıldı?

Bu tip durumlarda akla ilk gelen soru işaretlerinden biri hangi verilerin paylaşıldığı oluyor. Kaç kullanıcının etkilendiği ya da hangi verilerin paylaşıldığı net olarak bilinmiyor. Ama yine de Safari ve göz atma geçmişi söz konusu olduğunda kullanıcıların geçmiş tarayıcı verilerinin ÇinliTencent'e gönderildiğini söylemek yanlış olmaz.

Kısa süre içinde ses getiren bu 'veri paylaşım hadisesi' Apple'ın sessizliğini bozmasıyla sonuçlandı. Bloomberg'e yapılan tam açıklama ise şu şekilde:

    Apple, kullanıcı gizliliğini önemsiyor ve verilerinizi çevrimiçi ortamda zararlı olduğu bilinen web sitelerini işaretleyen Sahte Güvenlik Uyarısı ile koruyor. Bu özellik etkinleştirildiğinde Safari web sitesinin URL'sini bilinen web sitelerinin listelerine göre kontrol ediyor ve kimlik avı sahtekarlığına karşı uyarı gönderiyor.
    Safari, bu görevi gerçekleştirmek için Google'ın sakladığı web sitelerinin bir listesini Çin merkezli Tencent de alıyor. Hatta Google da listenin bir kısmını bu şirketten alıyor. Ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin adresi ya da diğer bilgileri hiçbir şirketle paylaşılmıyor ve bu özellik kapatılabiliyor.

iOS 13 ile kapatılabilir hale gelen bu özellik, Safari ayarları üzerinden pasif hale getirilebiliyor.