Apple, varsayılan uygulamaları değiştirmeye izin verebilir

iPhone
iPhone

Apple, kullanıcıların iPhone'lardaki 'varsayılan uygulamaları' seçmesine izin verebilir.

iOS 14 ile geleceği söylenen bu özellik, 'kapalı kutu' Apple felsefesinde köklü değişikliklerin sinyali olabilir.

Böylece kullanıcılar varsayılan web tarayıcı Safari yerine farklı bir mobil web tarayıcı seçimi yapabilecek.

iPhone deneyimini her zaman sıkı bir şekilde kontrol eden Apple için bu çok köklü bir değişiklik anlamına gelebilir.

Şu anda Apple, kendi uygulamalarını varsayılan olarak çeşitli şekillerde ele alıyor. Örneğin birisi iPhone'da kendisine gönderilen web bağlantısını açmaya çalıştığında Safari ile bağlantı sağlanıyor.

Apple, 'kapalı kutu' temeli üzerine inşa edilmiş bir şirket. Son kullanıcılara yönelik ürünlerde bunun izlerine rastlayabilmek mümkün. Ama şirketin yönetim felsefesi düşünüldüğünde bu sistem daha da büyük bir anlam ifade ediyor.

Tarikat gibi çalışırdık, Apple Çin çalışanı Andrew Guan.

Şirket, kullanıcıları varsayılan uygulamalar dışında farklı uygulamaları seçmelerine izin vererek iPhone deneyiminde köklü bir değişiklik yapmayı düşünüyor. Bu da kullanıcıların Safari haricinde üçüncü parti mobil web tarayıcılara yönelebileceği anlamına geliyor.

AirPods kutusu, Apple'ın tasarım örnekleri listesinin ilk sırasında gelebilir. Gerçekten muazzam.
AirPods kutusu, Apple'ın tasarım örnekleri listesinin ilk sırasında gelebilir. Gerçekten muazzam.

Apple'ın detaylara olan ilgisi, şirketin ürün yelpazesinde Mac'lerden iPhone'lara ve Apple Watch'lara kadar kendisini fazlasıyla gösteriyor. Şirket yalnızca fiziksel ürünlerde değil; web sayfasından mobil uygulamalara kadar aslında ince tasarım detaylarına yer veriyor. Aslında tasarım kısmındaki bu hastalık şirketin hemen her birimi için geçerli.

Şu anda kullanıcılar üçüncü parti uygulamaları 'varsayılan' olarak işaretleyemiyor. Yani bir kullanıcı Safarimobilwebtarayıcısından ya da Mail e-posta uygulamasını devre dışı bırakamıyor. Herhangi bir internet bağlantısına tıklandığında site otomatik olarak Safari ile açılıyor. İşte bu sistem yakında tarih olabilir. En azından söylentiler bu yönde.

Bu karar alınırsa HomePod'larda da varsayılan müzik akışı için Spotify seçimine izin verilebilir.
Bu karar alınırsa HomePod'larda da varsayılan müzik akışı için Spotify seçimine izin verilebilir.

Spotify'ın da önü açılabilir

Teknoloji devinin ayrıca HomePod hoparlörlerdeki Spotify için de benzer bir seçim şansı sunması bekleniyor. Şu anda bir HomePod kullanıcısı Siri'den HomePod'larına belirli bir şarkıyı çalmasını isterse varsayılan olarak Apple Music'e yönlendiriliyor.

Dolayısıyla Apple bu kısıtlamayı gevşetirse HomePod kullanıcıları Siri'den bir şarkı çalmasını istediğinde Spotify ya da Pandora gibi üçüncü taraf müzik uygulamaları aracılığıyla otomatik müzik akışı başlayabilecek.

Bloomberg, değişikliklerin bu sene piyasaya çıkacak olan iOS 14'ün bir parçası olabileceğini iddia ediyor. Kullanıcıların cihazlarını deneyimleme biçiminde her zaman fazlasıyla söz sahibi olan Apple, bu tarz bir radikal karar verirse sonuçları ne olacak göreceğiz.

Bu nispeten kapalı ekosistem aslında birçok kişinin Android'e yönelmesine sebep oluyor. Üstelik Android tarafındaki çeşitlilik epey fazla. Ayrıca fiyat avantajı da var. Dolayısıyla esneklik sağlanması şart.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >