Apple, yeni nesil iPhone'larda Intel'in 5G modemlerini kullanacak

Intel 5G modem
Intel 5G modem

5G'nin kullanıma sunulması için önünde uzun bir ar-ge dönemi olsa da, sektörde yüzlerce milyar dolarlık projeler üzerine görüşmeler şimdiden başladı. Apple, Qualcomm'u saf dışı bırakarak yeni nesil iPhone'lar için 5G modemleri sadece Intel'den almak istiyor.

Sanayi 4.0'a geçişte kilit rol oynayacak 5G teknolojileri, henüz ar-ge sürecini tamamlayabilmiş değil. Buna rağmen sektörde ciddi bir hareketliliğe sebep olan 5G'nin Apple cephesinde oluşturacağı etki tahmin edilenden daha büyük olabilir. Endüstri kaynakları, Apple'ın Qualcomm'u saf dışı bırakarak 5G'de sırtını tamamen Intel'e yaslayacağını ve çipset üretimini de Intel fabrikalarına kaydırabileceğini iddia ediyor.

Intel üretimi iPhone çipsetler geliyor

Şimdiye kadar Samsung ve TSMC'nin üretim imkanlarından faydalanarak kendi mobil cihaz yongalarını üreten Apple, 5G modem çipi alacağı Intel'i gelecekte modemle bütünleşik yongada sistem çözümlerinin üretimi için de kullanabilir. Henüz taslak aşamasındaki bu planlar, Intel'in 5G modem faaliyetlerinde istediği sonuçları alacağı varsayılarak yapılıyor.

5G konusunda rakiplerinin oldukça ilerisinde olan Qualcomm, iddiaya göre operatörlere 5G konusunda sunacağı fonksiyonları yaygınlaştırmakta sıkıntı yaşayacak ve CDMA ağlarının devre dışı kalmasıyla bu alanda elinde tuttuğu kozu kaybedecek. 5G üzerine çalışan binlerce kişilik ekibiyle Intel'in bu vesileyle yeni nesil iPhone'lar için kritik tedarik anlaşmalarını kazanacağı öngörülüyor.

Qualcomm devri sona eriyor

Intel'in 5G döneminde şansını artıran bir diğer husus ise, Qualcomm ve Apple arasında devam eden patent savaşı. Qualcomm'a elinde tuttuğu genel teknoloji patentleri için adil olmayan bedeller talep ettiği yönünde suçlamalarda bulunan Apple, kendisi ve iş ortaklarını kademeli olarak Qualcomm'dan uzaklaştırıyor. Bu politika sonucunda, gelecek yıl piyasaya sürülecek iPhone'larda Intel modem çipi kullanım oranının %70-80 seviyesine ulaşması bekleniyor.

5G dönemine yaptığı dev yatırımlarla patent portföyünü genişleten ve böylece mobil modem çipi sektöründeki ezici üstünlüğünü muhafaza etmeyi planlayan Qualcomm, bu sene Apple'nin üstünü çizdiği tedarikçiler arasına girme şansızlığını yaşadı. Eğer ikili arasındaki mücadele devam edecek olursa, Qualcomm'un 2020 sonrası 5G piyasasında hakimiyeti elinde tutması zor görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >