Apple'ın ABD Hükümeti için özel üretim iPod geliştirdiği iddia ediliyor

iPod
iPod

Eski bir Apple çalışanı, bundan 15 yıl önce gizlice Enerji Bakanlığı için özel bir iPod geliştirildiğini iddia ediyor.

Apple hakkında az bilinen detayların yer aldığı TidBits'te paylaşılan detaylar, o dönem şirkette bu özel iPod'u 4 kişinin bildiğini gösteriyor.

Geliştirilen bu iPod'un geiger aracı olarak kullanıldığı da belirtilenler arasında.

Eski Apple çalışanları zaman zaman şirketin çalışma kültürüne dair ilginç açıklamalar yapıyor. Cupertino merkezli şirketin ilk kurulduğu yıllarda farklı görevler yürüten kişiler, aslında şu ana kadar duyulmamış olan ayrıntıları anlatıyor. Tim Cook, bu gizemin aslında şirketin kültürü olduğunu özellikle belirtiyor.

Apple'da çalışmak savaşta olmak gibidir. Eğlenceli bir savaş.

O dönem geliştirilen iPod'un beşinci nesil olduğu da özellikle belirtiliyor.
O dönem geliştirilen iPod'un beşinci nesil olduğu da özellikle belirtiliyor.

Apple'da bir dönem bilgisayar programcısı olarak görev alan Austin Meyer, aslında bu şirkette çalışmanın bir savaş gibi olduğundan bahsetmişti.

Son olarak Apple'ın eski çalışanlarından David Shayer da bu kadar yıl sır gibi saklanan bir konuyla alakalı açıklama yaptı.

David Shayer'ın TidBits'te paylaştığı bilgilere göre Apple, bundan 15 yıl önce ABD Hükümeti ile işbirliği yaparak farklı amaçlarda kullanılabilecek gizli bir iPod geliştirmiş.

Konu, TidBits'te doğrudan birinci ağızdan kaleme alınıyor ve şu şekilde anlatılıyor:

    2005'in sonlarına doğru havanın kapalı olduğu bir gündü. Masamda oturuyordum ve gelecek yılın iPod'unun kodlarını yazıyordum. iPod yazılımının yöneticisi, kapıyı çalmadan aniden içeri girdi ve arkadan kapıyı kapattı. Sanal özel bir görevim var: Patronunuzun bundan haberi yok. ABD Enerji Bakanlığı'ndan iki mühendisin özel bir iPod yapmasına yardım edeceksiniz. Gelişmeleri sadece bana bildirin.
    Ertesi gün resepsiyon görevlisi aradı ve lobide iki adamın beklediğini söyledi. Bu özel iPod'u gerçekten yapacak mühendisler Paul ve Matthew ile tanışmak için aşağı indim. Koyu renkli gözlükler ve trençkotlar giydiklerini hatırlıyorum. İkisi de 30'lu yaşlardaydı. Konuşmak için konferans odasına gittik.
    Aslında Enerji Bakanlığı için çalışmadılar. Enerji Bakanlığına bağlı olan Bechtel'in bir bölümün için çalıştılar. Bir iPod'a bazı özel donanımlar eklemek ve bu özel donanımdan verileri iPod'un depolama biriminde sabit kalmasını istediler. Ama yine de normal bir iPod gibi görünmesi ve çalışması gerekiyordu.
    Enerji Bakanşlığı'ndan bir yetkilinin Apple'ın Donanım biriminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısıyla temasa geçtiği ve şirketin özel modifiye iPod'ların yapımı için yardım istediğini öğrendim. Kıdemlı Başkan Yardımcısı'nın bu talebi, beni görmeye gelen iPod Yazılım biriminin müdürüne iletti. Patronuma özel bir proje üzerinde çalıştığım ve soru sormamam gerektiği söylendi.

Yapılan bu anlaşma sonucunda Apple'dan sadece 4 kişinin haberi olan projede geriye kalan herhangi bir iz yok.

David Shayer, bu iPod'un beşinci nesil olduğununu özellikle belirtiyor. Ayrıca özel üretim bu üründe herhangi bir dijital imza yer almadığı için de değişiklik yapmanın kolay olduğu üzerinde duruyor.

Bu iPod'un geiger sayacı olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
Bu iPod'un geiger sayacı olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
Shayer, özel üretim iPod'un geiger sayacı olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Bunun sonucunda 60 GB kapasiteye sahip özel bir iPod ortaya çıkarılıyor. Shayer geliştirilen bu özel iPod'u aslında hiç görmediğini de ekliyor. Yani aslında kaydedilen veriler ya da diğer detaylar hiç bilinmiyor. Ama buna ek olarak iPod'un geiger sayacı şeklinde kullanıldığını iddia ediyor.

    Geiger sayacı nedir?

    Geiger–Müller sayacı, aynı zamanda Geiger sayacı olarak da adlandırılır, iyonlaştırıcı radyasyonu ölçen bir çeşit parçacık dedektörüdür. Cihaza adını veren Geiger–Müller tüpünün içindeki alçak-bansınçlı gaz tarafından üretilen iyonizasyonun kullanılmasıyla, alfa parçacıklarından, beta parçacıklarından veya gama ışınımlarından kaynaklanan nükleer ışımayı tespit eder. (Wikipedia)

Bu iPod'un kısaca gizli görevlerde kullanıldığı ve böylece önemli verilere erişilebildiği iddia ediliyor. Ancak o dönemde Apple'da olup konuyu bilen 3 kişi var. Şu an için açıklama olmasa da belki ilerleyen süreçte kendilerinden bir doğrulama ya da itiraf gelebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >