Apple'ın eski mühendisleri özel sürücüsüz otomobil sensörleri geliştiriyor

Sürücüsüz otomobil sensörü.
Sürücüsüz otomobil sensörü.

Apple'ın eski mühendisleri Soroush Salehian ve Mina Rezk, Aeva olarak isimlendirdikleri kendi şirketlerinde sürücüsüz otomobiller için özel sensörler geliştiriyor. Yol, ağaç ve diğer çevre unsurları olabildiğince önceden fark eden bu sensör, olası kazaların önüne geçilmesinde 'tehlikenin önceden fark edilmesi' konusunda büyük fayda sağlıyor.

Uzun yıllar köklü teknoloji şirketlerinde görev yapan mühendisler son dönemlerde farklı startup'larla kendi isimlerini duyurmaya çalışıyor. Bunun son örneğini ise Apple'dan ayrılan ikikişi oluşturuyor. Soroush Salehian ve Mina Rezk isimli Apple'ın eski çalışanları, şimdilerde tamamen sürücüsüzotomobiller için kendi kurdukları şirkette sensörler geliştiriyor.

Apple'dan ayrılıp kendi şirketlerini kurdular

Apple'dan ayrıldıktan sonra kurdukları Aeva Inc şirketiyle yoluna devam eden isimler, otomobillerin çevrede olup bitenleri görmesi ve analizetmesini sağlayan özelsensörler için yoğun çaba sarf ediyor.

Kaliforniya'daki merkez ofiste çalışmalarını sürdüren mühendislerin geliştirdiği sensörü 'özel' kılan en önemli sebeplerden biri yol, ağaç, yaya ve diğer çevre faktörleri birkaç yüz metre kala hissedebiliyor oluşu. Böylece analiz süreci hızlışekilde gerçekleşiyor ve diğer otomobillere göre veriler otomobile daha erken ulaşıyor.

Sürücüsüz otomobiller için geliştirilen Aeva sensörü Audi spor otomobilin üzerinde görülebiliyor.
Sürücüsüz otomobiller için geliştirilen Aeva sensörü Audi spor otomobilin üzerinde görülebiliyor.

Yapay zekâ yongası yer alıyor

Aeva'nın geliştirdiği bu sensör, geçen hafta şirketin San Francisco'daki deposunda Audi marka bir spor otomobilin üzerine monte edilmiş şekilde görüntülendi. Bu sayede depodaki çalışanlar, araçlar ve diğer unsurlar analiz edilerek verilere dönüştürüldü.

Sürücüsüz otomobil geliştiren birçok şirket sensörlerle elde edilen verilerin büyük çoğunluğunu farklı tedarikçilerden temin ediyor. Aeva ise Lidar olarak adlandırılan sensörlerdeki ölçüm derinliği ve standart kameralara ek olarak görüntüleri ek bir cihazda birleştirip harici füzyon adımını atmak istiyor. Cihazda hareket, derinlik, hız ve yansıyan ışık sensörleri yer alıyor ve bunları birbirine bağlayan bir yapay zekâ yongası da yer alıyor.

Apple'dan ayrılan ve Aeva isimli kendi şirketlerini kuran Soroush Salehian ve Mina Rezk.
Apple'dan ayrılan ve Aeva isimli kendi şirketlerini kuran Soroush Salehian ve Mina Rezk.

Kurucu ortaklar açıklama yaptı

Şirketin kurucu ortağı Soroush Salehian, Reuters'a yaptığı açıklamada 'bu teknolojileri sıfırdan oluşturduğumuz için donanım ve verilerin en ince ayrıntısına kadar erişime sahip oluyoruz.' Buna ek olarak diğer kurucu ortak Rezk ise 'Artık yüksek güçlü lazerlere ihtiyacımız yok, zaten seri üretimde olan lazer kaynaklarını ve sensörlerini kullanıyoruz' şeklinde bir ifade kullanıyor.

Avea aslında temelde otomobil üreticilerine satış yapan kalabalık bir sensör şirketi listesine dahil oluyor. Önümüzdeki dönemlerde konuyla alakalı yeni testlerin gerçekleştirilmesi ve Avea'nın sürücüsüz otomobil teknolojilerinde kat ettiği yolun net bir şekilde ortaya çıkması bekleniyor.